Udgivet d. 04-09-2024
Bluetongue er en virussygdom, der rammer drøvtyggere såsom får, geder, køer og hjorte. Bliv klogere på sygdommen og den aktuelle situation her.
Landbrugsstyrelsen sendte 19. august en nyhed ud om, at landbrugere med tilsagn om pleje af græs- og naturarealer har mulighed for at søge dispensation fra kravet om fast græsningstryk, hvis der er brug for at holde besætningen i stalden til vaccination. Dispensationen kan nu også søges, hvis dyrene holdes hjemme for at forebygge smitterisiko.
Se mere her.
Det er tid til at indberette efterafgrøder og gødningsplanlægning (gødningskvoteberegning). Landbrugsstyrelsen har i denne nyhed samlet de vigtigste ting, du skal være opmærksom på.
Fristen for at indberette efterafgrøder for 2024/2025 og gødningsplanlægning 2023/2024 i Gødningskvote og Efterafgrøder-skemaet 2024 (GKEA) er 10. september 2024.
Du får her en gennemgang af, hvad du generelt skal være opmærksom på, og hvad du skal være opmærksom på, når du vil:
Læs meget mere her.
Kløvergræs etableret i sensommeren skal sås i august for, at kløveren kan etableres tilfredsstillende. Iblanding af vintervikke kan øge indholdet af råprotein. En tidlig såning vil også give et større udbytte af 1. slæt.
Læs mere her.
Du kan som naturplejer inden for projektet LIFE IP Natureman i Midtjylland og Himmerland søge om at deltage i en pilotordning, som skal teste udbetaling af et resultat-baseret ”tillæg til naturværdi”. Deltagelse søges i 2024 som et to-årigt tilsagn, der skal afprøves i årene 2025 og 2026.
Læs mere her.
Opdateret oversigt over resultaterne af sortsforsøg i Landsforsøgene®, Lovbestemt værdiafprøvning og supplerende forsøg. Listen bliver løbende opdateret.
Landbrugsstyrelsen har nu offentliggjort den årlige opgørelse over de afgrøder, som landbrugerne har søgt om tilskud til i 2024. Her kan du dykke ned i tallene for blandt andet grundbetaling og bio-ordningerne. I år er den mest ansøgte afgrøde vårbyg. Det var den også i 2023.
Landbrugsstyrelsen opgør hvert år, hvilke afgrøder danske landbrugere søger tilskud til. Opgørelsen giver et overblik over, hvad der dyrkes på de danske marker.
Se opgørelsen her.
Antallet af nedbørsdøgn i ugerne 32-34 har udløst tilladelse til ludning af halm med ammoniak i 18 jyske kommuner ifølge opgørelse fra DMI.
Undtagelsen fra forbuddet mod ludning af halm med ammoniak er baseret på DMI’s opgørelse af nedbørsdøgn i de enkelte kommuner. Undtagelsen udløses, hvis der i en kommune i en 3 ugers periode fra uge 31 til 37 har været mere end 14 nedbørsdøgn, hvor døgnnedbøren har været større end eller lig med 0,1 mm nedbør.
Antallet af nedbørsdøgn i de enkelte kommuner udsendes af DMI i starten af hver uge for de foregående 3 uger.
Du kan finde de aktuelle kommuner, hvor ludning er tilladt her, samt finde en anvisning på hvordan man luder halm.
Det er nævnt at ammoniakbehandlet halm kun benyttes til strøelse som en nødløsning. Brug tommelfingerreglen: hvis du ikke selv vil ligge der en hel nat – så skal dine dyr heller ikke!
Læs om den nye lovgivning ang. boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) og find overordnet info om alternative dyrkningsmetoder, teknologiske løsninger mv.
Den nye BNBO-lovgivning introducerer en række restriktioner for brugen af pesticider i områder, der er sårbare over for grundvandsforurening. Det har skabt en betydelig usikkerhed og bekymring hos danske landmænd, der dyrker jord i disse områder. Med denne guide forsøger vi at imødegå disse bekymringer og støtte landmændene i omstillingsprocessen til mere bæredygtige dyrkningsmetoder.
Hvad er et BNBO?
Et BNBO (BoringsNært BeskyttelsesOmråde) er et område omkring en drikkevandsboring, hvor der er en øget risiko for, at pesticider siver ned i grundvandet og forurener det. Der findes ca. 5.500 BNBO i Danmark, og de omfatter både landbrugsjord, skovområder og private haver.
Læs mere her.
Her kan du finde listen over ansættelseskontrakter, tjenestebolig i relation til landbruget mv. på dansk og engelsk.
Her finder du ansættelseskontrakter og bilag på både dansk og engelsk, som du kan åbne og udfylde elektronisk ved at klikke på de enkelte links.
Kontakterne findes både til print og i en webversion lige til at udfylde online.
Kontrakterne er revideret i henhold til den nye ansættelsesbevislov, som trådte i kraft den 1. juli 2023.
Det er tid til at starte planlægningen af den nye sæson. På dette webinar, den 5. september, får du et godt fundament, hvor du får konkrete tips og tricks til dit såarbejde og din dyrkningsplan for 2025.
Se program og tilmeld dig her.
Lyt med den 11. september kl. 9:00-9:30 og få viden om betydningen af kulstoflagring i jorden for landbrugets ambitioner om klimaneutralitet, og potentiale for et nettooptag af klimagasser i landbrugsjorden.
Se program og tilmelding her.
Dette nummers overskuelige tips, som kan hjælpe dig med at gøre noget for biodiversiteten. Ofte er tippene små tiltag, der ikke kræver ret meget og du selv kan gøre.
Engbrandbæger er en meget vigtig nektarkilde for 200 forskellige arter, især sommerfugle og bier og den er hjemmehørende. Det er især en sommerfugl, der hedder Blodplet, der ligger sine æg på planten og larverne æder og bekæmper planten. Planten spreder sig hurtigt, da den elsker varme og sol og har fået ro til at opformere sig på brakmarker og i skel. Nu håber vi den kan hjælpe sommerfuglen Blodplet til at sprede sig også. Engbrandbæger er en giftig plante og mest sårbare er kreaturer og heste, de kan dog tåle op til en vis mængde uden at blive syge. Udfordringen er, hvad vi gør med de brandbæger i forhold til vores dyr? Afgræssende dyr sorterer oftest planten fra, da den smager bittert, men enkelte dyr får smag for den. I hø og wrap mister planten den bitre smag, så dyrene kan ikke sortere den fra.
Kom i gang nu:
Hvad kan du holde øje med
Sommerfuglen Blodplet flyver fra april til juli, og larverne kan ses fra juli til september. Sommerfuglen er rød og sort. Larverne er stribet med sort og gul og er kun på Engbrandbæger, gå ud og kig efter den og de 200 andre insekter der henter nektar og pollen fra den.