Udgivet d. 09-07-2024
FlexNyt holder sommerferie i uge 30.
Vi er tilbage i uge 32.
FlexNyt ønsker alle en god sommer
Udviklingen går stærkt på klimaområdet. SEGES Innovation har netop udgivet en fyldig klimavirkemiddelrapport, som beskriver de mest effektive klimavirkemidler til at få landbruget i mål i forhold til 2030-klimareduktionsmålet.
Klimavirkemiddelrapporten er direkte sammenlignelig med Klimaministeriets Klimastatus og -fremskrivning i sit grundlag, men afsøger yderligere klimaindsatser. Afsnittet om økologi er lavet i tæt samarbejde med eksperter fra ICOEL.
Formålet med rapporten er at tilvejebringe et grundigt, fagligt og dokumenteret vidensgrundlag for den grønne omstilling af landbrugssektoren.
Læs mere og se rapporten her.
Du kan søge om nye tilsagn om pleje af græs- og naturarealer eller tilsagn om tillæg under økologisk arealtilskud. Du kan søge i perioden fra 3. juli til og med 26. september 2024. Når du afgræsser dine arealer, tager slæt eller har en økologisk jordbrugsproduktion, er du bl.a. med til at forbedre miljø, natur og biodiversiteten. Læs mere her.
En ny kampagne opfordrer landmænd til at dele gode råd og rutiner med andre gårde, så arbejdet med maskiner og dyr kan blive mere sikkert i fremtiden. Med kampagnen ønsker Arbejdstilsynet at sætte lys på de mange gode erfaringer, der allerede findes i branchen. Læs mere om kampagnen her.
Der har tidligere været tvivl om, om kvier kunne ”finde ud af at græsse” hvis de først lukkes på græs i deres anden græsningssæson. Frygten har vist sig at være ubegrundet da nyere undersøgelser viser, at efter en uge optager kvierne lige meget, uanset om de har været på græs i deres første græsningssæson eller ej. Tilvæksten var for begge grupper fuldstændig ens ved indbinding.
Flagermus er det eneste pattedyr i Danmark, der kan flyve. Vi har 17 arter af flagermus i Danmark og de 3 af arterne er truede. Derfor er flagermus som gruppe beskyttet af habitatdirektivets bilag IV. Det betyder, at de er strengt beskyttede og de må ikke slås ihjel. Deres yngle- og rasteområder er som udgangspunkt beskyttede. Der skal med andre ord tages særlige hensyn til dem, når der f.eks. udvides motorveje, bygges vindmøller eller restaureres huse.
Billede af en flagermus fra Miljøstyrelsen
Flagermus lever af insekter, så du finder dem, hvor der er mange insekter. Skimmelflagermusen har f.eks. fundet ud af, at det er nemt at finde insekter omkring gadelamper i udkanten af byerne. Dværgflagermus og pipistrelflagermus trives også godt i byerne. Bredøret flagermus, Brandts flagermus og frynseflagermus er mere presset. De foretrækker et mere gammeldags jord- og skovbrug, hvor der er ådale med høslet, små marker og masser af stynede træer, udstrakte vådområder, græsningsskove og ældgamle naturskove. Damflagermusen er en af de arter, der går i vinterdvale og overvintrer i Daugbjerg og Mønsted kalkgruber. De foretrækker et frostfrit sted, hvor de kan overvintre i ro og fred. Deres hjerteslag falder fra omkring 1.000 slag pr. min. under jagt til 25 hjerteslag pr. min., når de sover vintersøvn.
Flagermus bor mange forskellige steder i hule træer, på lofter, i jordhuler og grotter. Det vigtigste er, at der er mørkt og læ for vind, regn og blæst. Der skal ikke mere end en sprække på ca. 20 mm til for, at flagermusen kan komme ind i et hult træ eller et loft. Måske bor der flagermus tæt på dig? Måske kan de komme ind på dit loft eller der er hule træer på din ejendom? Du kan også sætte flagermusekasser op på dit hus eller i dine træer. Du kan bevare de gamle træer og læhegn på din ejendom. Du kan bevare og lave vandhuller. Flagermusene finder deres insekter/føde f.eks. over søer, langs læhegn og omkring de gamle træer. Der kan også være gode steder at hvile sig i de gamle træer. Du kan altså gøre flere ting for at forbedre deres levevilkår hos dig.
Lige nu er der højsæson for at se flagermus på din ejendom. De kommer frem sent om aftenen lige inden, at det bliver mørkt. Du kan endda høre dem, hvis du har en ”flagermus-detektor”. Der findes flagermus i næsten hele landet, så det er også muligt hos dig. Du skal bare lige få øje på dem. Gå på opdagelse næste gang aftenen er lun og stille, så finder du dem måske hos dig?
Vand- og klimaprojekter forbedrer vandmiljøet og reducerer udledningen af drivhusgasser fra kulstofrige lavbundsjorder. For at sikre endnu flere af de vigtige projekter, har vi indført en række forenklinger i reglerne. Du kan ansøge fra nu og frem til 30. september 2024.
Læs mere om ordningen her.
E-bogen giver dig svar på de mest relevante spørgsmål om de regler vores landbrugskøretøjer skal overholde ved kørsel på offentlig vej.
Du får bl.a. svar på:
Love og regler bliver udgivet som e-bog og opdateres årligt. Brug den som opslagsværk.
Find bogen her.
Du kan nu se gødskningsbekendtgørelsen for planperioden 2024/2025 på retsinformation. Bekendtgørelsen indeholder bl.a. ændrede husdyrnormer for udegående fjerkræ og en ny mulighed for at anvende græs til eget svinehold. Se bekendtgørelsen her.