Udgivet d. 16-04-2024
Landbrugsstyrelsen forlænger årets ansøgningsrunde for arealbaserede tilskud med fire dage. Det betyder, at den nye frist for at indsende fællesskemaet er fredag den 26. marts 2024.
Ansøgningsrunden for blandt andet grundbetaling, bio-ordninger, målrettet kvælstofregulering og udbetaling af miljø- og økologitilskud er forlænget med fire dage. Fristen for at indsende ansøgningsskemaet bliver derfor 26. april 2024, mens ændringsfristen er udskudt til 21. maj, og fristen for at sende ændringsforslag til markblokke er udskudt til 10. maj 2024. Årsagen til forlængelsen skyldes de udfordringer, der har været undervejs i ansøgningsrunden, bl.a. med økologiskemaet og 10,5 times nedetid i Tast selv.
Læs mere her.
Vedr. økologi - læs mere her.
Landdbrugsstyrelsen minder dig om, at du skal indberette dine økologioplysninger i Økologiskema 2024. Det skal du gøre for at beholde/opnå din økologicertificering.
Alle økologiske jordbrugsbedrifter skal hvert år indberette oplysninger i Økologiskemaet. Oplysningerne er nødvendige for, at Landbrugsstyrelsen kan gennemføre den lovpligtige årlige økologikontrol, og for at du kan få et nyt økologicertifikat (tidligere økologierklæring).
Du skal også indberette, hvis du er ny økolog og har søgt certificering i 2023, selvom du endnu ikke har modtaget dit certificeringsnummer.
Du skal indberette inden indberetningsfristen 26. marts 2024.
Se mere her.
Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.
Fra onsdag 17. april fjerner Fødevarestyrelsen kravet til fjerkræavlere om, at deres fugle skal være lukket inde, være under tag eller fuglenet. Samtidig bliver det fra onsdag igen tilladt at tage til udstillinger med høns og andet fjerkræ uden at have søgt om tilladelse til at afholde udstilling.
Læs mere her.
Fra den 1. januar 2025 skal alle økologiske fjerkræ, bortset fra ænder og gæs, have adgang til siddepinde og/eller hævede platforme. Overgangsordningen udløber.
Se mere her.
Det har været meget vådt i vinter og i starten af foråret, så det har været svært at få udført de planlagte gødskninger rettidigt. Da det fortsat er meget vådt, kan det være nødvendigt at tilpasse gødningsplanen til disse forhold.
Kvælstofprognosen for 2024 viste kun et ekstra behov på 5 kg kvælstof pr. ha på lerjord (JB 5-9) i forhold til normalen, mens behovet på JB 1-4 er normalt. Kvælstofprognosen er baseret på ca. 100 målinger af tilgængeligt kvælstof (N-min) i jorden i 2024.
Den våde vinter kan give et større behov for svovl og bor, men der vil være lokale forskelle. Der er også udsigt til manganmangel. Tag en snak med din rådgiver om hvilket behov der er på dine arealer.
Kilde: SEGES
Find eksempler på gødninger, der er velegnede til udsprøjtning, bl.a. til dækning af behovet for mikronæringsstoffer og se oplysninger om dosering af midlerne. Udvalgte produkter kan også anvendes på økologiske arealer.
Produkter, priser og doseringer er oplyst af gødningsfirmaer og forhandlere. De angivne priser er vejledende, og doseringerne skal nuanceres efter afgrøde. Der er tilføjet oplysninger om, hvorvidt produkterne indeholder spredeklæbemiddel eller ej. Afgrødespecifikke vejledende doseringer findes generelt på firmaernes hjemmesider.
Se mere her – (kræver login til Landbrugsinfo).
I ældre, varige marker, hvor der afgræsses, kan der være behov for en indsats mod ukrudt. Den mest effektive pleje består i, at der gennemføres et eller flere slæt eller afpudses, så græsser ved hurtig genvækst får fortrin frem for lysesiv, mosebunke, brandbæger, tidsler, stor nælde og andre ukrudtsarter. Kruset skræppe har så stor konkurrenceevne i forhold til græsset, at den sammen med engbrandbæger må ses som den mest besværlige ukrudtsart på græsarealer.
De fleste græsmarker kan "rettes op" gennem intensiv pleje. Hvor afgræsning/slæt ikke er tilstrækkeligt, kan det være aktuelt at foretage kemisk eller mekanisk bekæmpelse.
Læs om de forskellige midler og metoder her – (kræver login til Landbrugsinfo).
Aarhus Universitet har opdateret tørvekortet, så der nu er 118.000 hektar tørvejord beliggende på landbrugsjord. Tørvejordsudpegningerne er afgørende i forhold til klimaindsatsen.
Der er meget interesse for det nye tørvekort 2022 fra Aarhus Universitet både blandt fagfolk og i pressen.
Det er nu muligt at se det nye tørvekort 2022 og det gamle fra 2014 på Landmand.dk. Det ligger på den applikation, der hedder Tørvejorde. Artiklen er den 11. april 2024 opdateret med en podcast.
Se mere her.
Hvis du går med tanker om at udtage landbrugsarealer fra driften, så natur og miljø kan få bedre plads, kan du til efteråret søge tilskud fra ordningen permanent ekstensivering. Her kan du søge en engangsudbetaling for at udtage dine landbrugsarealer. Det udtagne areal må ikke omlægges, gødskes eller sprøjtes.
Læs mere om den nye ordning her.