Header billede

FlexNyt - Uge 10, 2024

Udgivet d. 07-03-2024

Info


Svarer-rapporten

Den længe ventede Svarer-rapport som retteligen hedder ”Grøn skattereform, endelig afrapportering” blev fremlagt for kort tid siden. På linket nedenfor kan du læse rapporten i sin helhed og se de anbefalinger og scenarier der bliver opstillet. Bemærk det ikke er vedtaget, men indtil videre blot anbefalinger.

Se rapporten i sin helhed her.

Til toppen

Nyt register med kortlægning af bigårde skal sikre sunde bier

Fra den 2. marts skal alle biavlere registrere sig igen i et nyudviklet centralt register for at sikre en effektiv inddæmning, hvis der sker udbrud af skadelige sygdomme blandt bierne.

Når danske bier flyver rundt i landskabet, bidrager deres arbejde både til at bestøve jordbærplanter, kløver til dyrefoder og naturligvis den søde honning. De spiller en vigtig rolle i vores fødevareproduktion, så når sygdom eller skadedyr rammer en bi-familie, er det vigtigt med en effektiv indsats for at forhindre skadegørerne i at sprede sig.

Siden den 21. april 2021, da EU-dyresundhedslov trådte i kraft, har det været obligatorisk for alle landets biavlere at registrere sig i Centralt BigårdsRegister. Med lanceringen i dag af det nyudviklede Centrale BigårdsRegister (CBR) betyder det, at alle danske biavlere, uanset om de var registreret i det gamle system, igen skal registrere sig selv og deres bigårde i det nye CBR, så myndighederne hurtigt kan gribe ind og advare nabobiavlere, hvis der opstår smitsomme sygdomme eller kommer skadegørere hos en biavlers bier.

Læs mere om det nye register her.

Til toppen

Projektperioden for tilskud til teltoverdækning forlænges til 30. juni

Landbrugsstyrelsen har fået mulighed for at forlænge projektperioden for teltoverdækning frem til 30. juni 2025. Det betyder, at tilsagnshaverne under Miljø- og klimateknologi 2023 nu har bedre tid til at færdiggøre montering af overdækninger på deres gyllebeholdere.

Se mere her.

Til toppen

OBS!


Opfylder du kriterierne for at være aktiv landbruger?

Du skal være aktiv landbruger for at kunne søge grundbetaling, tilskud til bio-ordninger, ko-præmie, slagtepræmie, tilskud til stivelseskartofler og ø-støtte. Som ansøger betyder det, at du skal opfylde mindst ét ud af fem kriterier for at kunne søge tilskud. Vær særlig opmærk­som på, at kriterie 3 skal være opfyldt senest ved ansøgningsfristen til fælles­ske­maet den 22. april 2024.

Læs mere her.

Til toppen

Husk at søge en ny vandindvindingstilladelse, hvis din nuværende snart udløber

Du skal være opmærksom på, at du skal have en gyldig vandindvindingstilladelse, når du får besøg af Landbrugs­styrelsens kontrollører i forbindelse med kontrol af kryds­overensstemmelse. Hvis din vandind-vindingstilladelse er udløbet på kontroltidspunktet, betragter de det som en overtrædelse af krydsoverensstemmelseskravet 1.35, delkrav 1 om, at grundvand og overfladevand ikke må indvindes til markvandingsformål uden tilladelse. Det gælder også selvom, at du har ansøgt kommunen om en fornyet vandindvindingstilladelse, men den endnu ikke er blevet behandlet af kommunen.

Det har tidligere været tilstrækkeligt at have ansøgt om en fornyet tilladelse for at over­holde kravet, men den regel blev ændret i 2023. Hvis din gamle tilladelse udløber, inden du har fået tilsendt en ny fra kommunen, og du får besøg af Landbrugsstyrelsens kontrollører, betragter de det som en overtrædelse.

Læs mere her.

Til toppen

Økonomi


Kapitelstakster 2023 – kornpriserne faldt i 2023

Prisen på korn er faldet i 2023. Byg faldt med 14 % og hvede med 17 % i forhold til 2022. men dog stadig betydeligt højere end i 2021. Kapitelstaksten udtrykker de gennemsnitlige salgspriser, som landmændene har opnået ved salg til kornhandlere i perioden fra august-december i høståret.

Den store prisstigning i 2022 skyldes især Ruslands krig mod Ukraine, som pressede udbuddet af korn og dermed hævede priserne på verdensmarkedet. Det har dog ændret sig i 2023, hvor Ukraine har opnået bedre adgang til EU-landenes markeder med stor import og lavere priser til følge.

Regulering af jordleje

Kapitelstakster bruges først og fremmest til beregning og regulering af årlige forpagtningsafgifter til private jordejere og staten. Nedenstående tabel viser Kapitelstakster efter område for 2022 og 2023.

Kapitelstakster for 2022 og 2023 (Kilde: Danmarks Statistik)

Til toppen

Ansøgningsrunden for tilskud til Privat skovrejsning 2024 er nu åben

Nu kan du søge om tilskud til privat skovrejsning, og i år har Landbrugsstyrelsen skruet op for tilskuddet. Med ordningen bidrager du bl.a. til at forbedre vores vandmiljø og til klimaindsatsen. Ansøgning sker i Tast selv, og du kan søge helt frem til 31. juli 2024.

Nu kan du søge tilskud til at etablere ny skov på landbrugsjord, som du ejer, under tilskudsordningen for privat skovrejsning.

Når du rejser ny skov på din landbrugsjord, kan du være med til at reducere kvælstofudledning til vandmiljøet, bidrage til klimaindsatsen og beskytte vores drikkevand.

I år har Landbrugsstyrelsen skruet op for tilskuddet. Her kan du se de nye tilskud for forskellige typer skov:

  • Løvskov – 28.800 kr./ ha.
  • Nåleskov – 18.200 kr./ ha.
  • Skovbryn – 28.800 kr./ ha.
  • Hegning mod vildtet – 34 kr./ m.
  • Etablering og pleje uden dybdegående jordbearbejdning – 8.700 kr./ ha.

Både private og kommuner kan søge tilskud. Private ansøgere får tilskud ud fra de faste tilskudssatser, som du kan se ovenfor. Kommuner får tilskud ud fra faktiske udgifter jf. tilbudsloven og udbudsloven.

Læs mere her.

Til toppen

Mark


Få en god bestand af kløver i marken

Der er rigtig mange penge i at vælge den rigtige blanding af kløvergræs. Så husk at det er dig, som vælger græsblanding og ikke en tilfældig frøhandler – det er før set, at kunden er kommet hjem med dét, der lige var på hylden – og som ikke egnede sig særlig godt til det formål, det var tiltænkt.

Foråret og sommertiden er over os, og såtiden nærmer sig. Dermed skal der også sås nyt udlæg. Her er det vigtigt, at sådybden højst er 1 til 2 cm for græs og især kløver. Ved dybere såning af kløver mister du det halve af kløverplanterne. Tjek derfor sådybden efter at have sået 50 meter. Sådybden måles fra det øverste af såsporet til frøet, og du må gerne kunne se 15 til 20 % af frøene på overfladen af såsporet som sikkerhed for, at der ikke sås for dybt.

Afstanden mellem såskærene anbefales højst at være 12,5 cm. Hvis du øger afstanden til hhv 15,0 og 16,5, giver det et lidt lavere udbytte og en mere åben afgrøde i udlægsåret (Torben Frandsen, SEGES). En åben afgrøde øger risikoen for ukrudt, især skræpper og tidsler i det første år. Hvis der er større afstand, hvad den er på nogle nyere såmaskiner, kan udlægget sås af 2 gange med en lidt forskudt såretning. Det kan i øvrigt være fordelagtigt andre steder også.

Til toppen

Omsåning af vinterkorn og raps

De store regnmængder igennem efterår og vinter betyder, at der i foråret 2024 er mere vintersæd, der skal omsås, end vi har set i mange år. Vurdering af om man skal så om eller ej, er som oftest en svær beslutning. Tit er det dele af marken, der er ramt, mens andre områ­der af marken klarer sig bedre. Det er dog vigtigt, at man bevarer rationaliteten, når man vælger at så noget om.

Udpeg de områder, der skal omsås, og få det til at passe med hele sprøjtespor, så det er rationelt at få lavet en god opharvning, såning, og efterfølgende pasning af den nye afgrøde. Er man i tvivl, kan det være en god idé at give 40-60 kg N tidligt i foråret, for at se, om afgrø­den kommer i gang med at gro. Dette kvælstof vil stadig kunne bruges af den efterfølgende vårsæd, hvis marken alligevel dømmes ude. Ofte vil det være en gode idé at starte med klar­gøring og såning af de planlagte vårsæds-arealer, hvorefter man kan koncentrere sig om de arealer, der evt. skal sås om. Kontakt din rådgiver for yderligere information.

Til toppen

Heste


Kursus: Vurdering af heste i avl og brug

Få viden om hestens bygning og funktion, så du får den nødvendige viden til at bedømme heste til eget avlsarbejde eller ved kåringer. På kurset får deltagerne den nødvendige grundlæggende viden for at vurdere heste. Der lægges vægt på bedømmelse af hestens eksteriør og bevægelse, som grundlag for selektion i eget avlsarbejde, og i forbindelse med kåringer og andre skuer. Det vil bl.a. handle om anatomi, vurdering af hove, benstillinger, eksteriør og gangarter.

Kurset afholdes 27. og 28. april 2024 på Klank Efterskole, Skolevej 70, 8464 Galten.

Se program og tilmelding her.

Til toppen

Arrangementer


Foredrag: God og sund bevægelse for heste

Sund bevægelse handler bl.a. om symmetri, koordination og evne til at overføre vægt til bagpart og løfte ryggen. De ting står i modsætning til de ting, man tilkalder dyrlæge for: halthed, slingerhed og ondt i ryggen.

I dette foredrag vil både yderpunkterne og gråzonerne blive berørt så dommere, trænere, avlere og ryttere bliver bedre til at se på hestene med det formål at øge hestevelfærden og holdbarhed hos præstationsheste. Meget af sund bevægelse vil være bakket op af forskning, men der vil også være plads til diskussion af hvad er god bevægelse.

Mødet holdes 18. april 2024 og koster 325 kr. Se program og tilmeld dig her.

Til toppen
Download pdf