Header billede

FlexNyt - Uge 8, 2023

Udgivet d. 22-02-2023

Info


Viden om landbrugsreformen 2023-2027

Find links til gældende vejledninger, brugerguides, bekendtgørelser, love, forordninger og cirkulærer, du kan bruge i forbindelse med ansøgning af tilskud i Fællesskemaet.

Frister

  • Ansøgningsrunden til Fællesskemaet 2023 løber fra 1. februar til 21. Marts 2023
  • Frist for forsinket indsendelse er 16. Maj 2023
  • Frist for ændringer er 16. Maj 2023
  • Frist for markblokændringer er 24. Marts 2023

Find vejledningerne her.

Til toppen

Fødevarestyrelsen klar med råd om vegetarmåltider i børnehaver

Flere børnehaver tilbyder i dag måltider uden kød og fisk, og det stiller krav til personalet i de køkkener, der laver maden. Derfor lancerer Fødevarestyrelsen nu Kostråd til vegetariske måltider, som skal hjælpe madprofessionelle i børnehaverne med at lave sund og planterig mad til børn i voksealderen.

Servér frugt eller grønt sammen med jernholdige fødevarer som fx æg og bælgfrugter – vær opmærksom på at tilbyde planteolier og brug ofte nødder og frø. Det er nogle af rådene i 'Kostråd til vegetariske måltider i børnehaver', som skal gøre det nemmere for personalet i professionelle køkkener at sammensætte måltider, der tager højde for børnehavebørns behov for næringsstoffer.

Læs mere her.

Til toppen

Gylleanalyser er vigtige

Gylleanalyser er vigtige for en faglig korrekt gødningstildeling. Indholdet af ammoniumkvælstof og kalium bestemmes i gylle, der ikke er omrørt.

Du bør tage en gylleanalyse for at undgå over- eller undergødskning af afgrøden. Næringsstofindholdet i gyllen varierer betydeligt mellem bedrifter, mellem gylletanke og mellem årerne, og svarer sjældent til det næringsstofindhold, der fremgår af normtalsopgørelser. Kender du ikke det præcise N-indhold, kan det nemt give en samlet afvigelse på 25 kg N/ha i forhold til det forventede, hvis du f.eks. 30 ton/ha.

Gyllens næringsstofindhold for ammoniumkvælstof og kalium kan forholdsvis præcist bestemmes uanset om gylletanken er omrørt eller ej. Ammoniumkvælstof og kalium fordeler sig ensartet i hele gylletankens dybde. Derfor kan en analyse for ammoniumkvælstof tages i god tid inden udkørsel – husk, at udtage prøven under flydelaget. En analyse for ammoniumkvælstof fortæller hvor meget lettilgængeligt kvælstof, der er til rådighed.

Det vil dog altid være bedst at tage en analyse af gylletanken, når den er godt omrørt. Det er dog muligt nu, at udtage en gylleprøve af en u-omrørt gylletank. Eurofins udtager analyserne. Her er det vigtigt at gylletanke har en præcis adresse og navn. Analyserne kan bestilles via planteavlskontoret. Fordelen ved at tage prøver af en u-omrørt tank er, at man har analyserne i god tid inden udbringning.

Til toppen

Økonomiske konsekvenser for landbruget af en generel og ensartet CO2-afgift

SEGES har udarbejdet et notat om effekterne af en CO2e-afgift på landbrugets biologiske processer.

Med udgangspunkt i en afgift på 750 kr. pr. t beregnes konsekvenserne for landbrugets indkomst og aktiv-værdier samlet set og for udvalgte segmenter.

Beregningerne, der er forbundet med betydelig usikkerhed, er foretaget for den isolerede effekt af en CO2e-afgift. Dvs., at der ikke er medregnet eventuelle teknologiske løsninger, kompensation, modregning for CO2e-reducerende tiltag ea. Beregningerne viser således, hvor meget der skal til for at modgå konsekvenserne, hvis ønsket fortsat er et økonomisk og klimamæssigt bæredygtigt landbrugserhverv.

Se hele rapporten her.

Til toppen

Mark


Udtagningsindsats er tilbage for fuld kraft

Som en del af den grønne omstilling af dansk landbrug skal mange tusinde hektar kulstofrige lavbundsjorder tages ud af drift. Taskforcen har nu genoptaget sit arbejde med at understøtte udtagningsindsatsen efter at have været sat i bero siden folketingsvalget.

Det danske landskab står over for store forandringer de kommende år, når en grøn omstilling af landbruget skal gennemføres. Her spiller den såkaldte taskforce en nøglerolle.

Læs mere her.

Til toppen

Vejledningen om økologisk jordbrugsproduktion 2023 er opdateret

Du kan nu se en opdateret økologivejledning for 2023 på Landbrugsstyrelsens hjemmeside. Vejledningen er bl.a. opdateret i forbindelse med den nye bekendtgørelse om økologisk jordbrugsproduktion, der trådte i kraft 1. Februar. Se mere her.

Til toppen

Webinar: Bliv klar til sprøjtesæsonen

Sprøjtesæsonen er på trapperne, og du har nu muligheden for at være godt forberedt. Deltag i et gratis webinar den 6. marts, kl. 09.00 – 9.45 og få konkrete tips og tricks til FarmTracking, KemiTjek og CRiskA, som du med fordel kan bruge i den kommende sæson.

Webinaret er gratis - men kræver tilmelding. Se hvordan her.

Til toppen

Økonomi


Du kan nu søge om tilskud til bevaring af gamle danske husdyrracer

Hvis du ejer gamle danske husdyrracer, kan du søge dyretilskud til de avlsdyr, som fik renracet afkom i 2022. Send din ansøgning ind senest onsdag den 15. marts 2023. Se hvad du kan få tilskud til her.

Til toppen

Arrangementer


Hold dig orienteret om kommende arrangementer hos SAGRO

Til toppen
Download pdf