Header billede

FlexNyt - Uge 50, 2023

Udgivet d. 13-12-2023


FlexNyt

FlexNyt ønsker alle vore læsere en glædelig jul samt et godt nytår. FlexNyt udkommer igen den 9. januar 2024

Til toppen

Glædelig jul og godt nytår

Til toppen

Kvæg


Import af kvæg frarådes kraftigt pga. bluetongue-udbrud i lande omkring os

Siden september har bluetongue-virus bredt sig i Holland, Belgien, Tyskland og England. Bluetongue kan medføre store tab, og import af kvæg frarådes på det kraftigste.

Der er udbrud af bluetongue-virus i lande lige om hjørnet, og sygdommen breder sig. I begyndelsen af september blev der konstateret udbrud af bluetongue-virus type 3 i Holland. Senere er der konstateret tilfælde i Belgien og Tyskland tæt på den hollandske grænse og nu også i England lige på den anden side af kanalen. I Holland var der pr. 15. november indrapporteret 3.944 laboratoriekonfirmerede tilfælde og herudover 1.453 tilfælde baseret på sygdomssymptomer.

Udbruddene har ramt både kvæg og får, men har især medført sygdom og dødsfald blandt får. Der er indført restriktioner på udførsel af levende dyr fra de ramte områder.

Bluetongue er en virussygdom, der rammer drøvtyggere, og som spredes med mitter - små bidende insekter. Men - den kan også flyttes med levende dyr. Derfor må import af dyr fra lande syd for grænsen stærkt frarådes.

Symptomerne på bluetongue kan bl.a. være:

  • Feber
  • Øjenbetændelse
  • Flåd fra øjne, næse og mund
  • Sår i mund og næse-region
  • Hævelser i hovedet
  • Blå tunge.

Ramte besætninger kan lide store tab.

Læs mere her.

Til toppen

Slut med fuldspaltegulve i stalde med afkom af malkekvæg

Fra 1. juli 2024 er det ikke længere muligt at opstalde afkom af malkekvæg på fuldspalte­gulve, ifølge Lov om hold af malkekvæg.

For fortsat at kunne anvende fuldspaltestaldene skal der etableres et strøet, blødt og efter­give­ligt underlag til dyrene. Det kan være ved etablering af sengebåse eller dybstrøelse. Uan­set valg af underlag og ombygning vil det betyde en nedgang i pladser til dyr – og der­med behov for nye arealer for at opretholde besætningsstørrelsen.

Kontakt din rådgiver for yderligere oplysninger.

Til toppen

Mark


Det skal du være opmærksom på, hvis du vil producentskifte plejegræs arealer

Er du i gang eller overvejer du at producentskifte dine arealer med tilsagn om pleje af græs- og naturarealer? Så vær opmærksom på, at producentskifte fra 2024 flytter over i fællesskemaet.

Det bliver nemmere at producentskifte plejegræs-arealer fra næste år, hvor du fra 2024 blot skal angive producentskifter for dine tilsagnsarealer for pleje af græs- og naturarealer direkte i fællesskemaet 2024. Dette gælder tilsagnstyperne hhv. 66, 67, 68 og 69.

Ikke-indsendte kladder vil blive (blev) slettet 29. november 2023

Den 29. november 2023 vil (er sket) Landbrugsstyrelsen slette eventuelle kladder om producentskifter for 2024. Kladder om producentskifteerklæring for 2024, som ikke er underskrevet af begge parter inden 29. november, vil blive slettet. Du kan fra februar 2024 indtaste producentskiftet i dit fællesskema.

Læs mere her.

Til toppen

Nye digitale jordbundskort

Aarhus Universitet har sammen med Københavns Universitet, DHI og SEGES Innovation ud­arbejdet nye jordbundskort. Kortene gælder ikke i relation til lovgivningen, hvor det stadig er AU's kort fra 2014 og Landbrugsstyrelsens kort fra 2019, der gælder.

De nye kort er udarbejdet i en opløsning på 10 x 10 meter, mens de tidligere kort havde en opløsning på 30 x 30 meter. Der er udarbejdet et kort for tekstur i overjorden (0-30 cm) om­fattende humus, ler, silt, finsand og grovsand. Tilsvarende er der udarbejdet kort for teks­turen i underjorden (30-60, 60-100, 100-200 cm). Tilsvarende bliver der udarbejdet kort for jordens vandholdende evne, dræningstilstand mv. Du kan se kortene på Landmand.dk

 Læs mere her

Til toppen

Økonomi


Se de endelige tilskudssatser til grundbetaling og bioordninger i 2023

Landbrugsstyrelsen begynder at udbetale landbrugsstøtte i december 2023. Her kan du se de endelige tilskudssatser pr. hektar for grundbetaling og bio-ordninger for 2023.

Tilskudssatserne i ansøgningsåret 2023 er højere end oprindeligt udmeldt i bekendtgørelser og vejledninger. Det skyldes, at tilskudssatserne til disse ordninger kan reduceres eller forhøjes inden for det fastlagte spænd for at håndtere over- eller underansøgning. Da der generelt på bio-ordningerne har været underansøgning i 2023, er tilskudssatserne forhøjet. I 2023 er bio-ordningernes tilskudssatser forhøjet til det maksimalt tilladte, og tilskudssatsen for grundbetaling er også forhøjet.

Se de forhøjede tilskudssatser her.

Til toppen

Økologi


Indberetning i Økologiskemaet – brug tastevejledningen!

Når du indberetter ændringer til din markplan i økologiskemaet, er det vigtigt, at du følger Landbrugsstyrelsens tastevejledning. Hvis du ikke følger tastevejledningen, kan det medføre, at der kommer fejl og mangler i din markplan og dermed i dit økologicertifikat, samtidig med at Landbrugsstyrelsen ikke har et opdateret kontrolgrundlag. Hvis du kun indberetter nye arealer, svarer det til, at de eksisterende arealer bliver overskrevet og dermed fragår økologien og mister den økologiske status.

Se vejledningen her

Til toppen

Heste


Krav om registrering af heste i CHR (Det Centrale Husdyrbrugsregister)

Alle steder, der holder heste, skal registrere sig i Det Centrale Husdyrbrugsregister (CHR). Dette er besluttet af Fødevare­styrelsen som en del af indførelsen af EU’s dyresundhedslov. Loven gælder i hele EU og har fokus på opsporing og ind­dæm­ning af sygdomme.

Registreringen foretages af den ansvarlige for hesteholdet på www.landbrugsindberetning.dk eller i Fødevarestyrelsens app CHR, der kan hentes i App Store/Google Play.

Mange har måske i forvejen et CHR-nummer på ejendommen. I disse tilfælde skal der tilknyttes et hestehold til CHR-nummeret, hvilket også kan gøres på www.landbrugsindberetning.dk.

Det er den ansvarlige for hesteholdet, der skal lade sig registrere. Derfor afhænger registre­ringen ikke af, hvem der ejer den jord eller de bygninger, hvor hestene opholder sig. Hvis man som hesteejer eksempelvis lejer jord eller bygninger af naboen, og man selv står for fodring og tilsyn, er det hesteejeren og ikke naboen, der skal registrere hesteholdet.

I første omgang omfatter den digitale registrering kun selve hestestedet.  Allerede nu skal den ansvarlige for hesteholdet dog lave en liste over de heste, der opholder sig på stedet i mere end 30 dage. Listen skal kunne fremvises ved en evt. kontrol.

Følgende skal noteres:

  • Hestens chipnummer og UELN
  • Dato for ankomst til stedet og besætningsnummer på det sted, hesten er kommet fra
  • Dato for flytning fra stedet og besætningsnummer på det sted, hesten flyttes til.

Oprettelse i CHR-registret på www.landbrugsindberetning.dk er ikke kompliceret. Føde­vare­styrelsen har publiceret en video på 2 minutter, der forklarer fremgangsmåden ved registrering. Videoen findes på Fødevarestyrelsens hjemmeside www.foedevarestyrelsen.dk  ved at søge på ”registrere hestehold”. 

Se alle de vigtige regler for hestehold her.

Til toppen

Info


Landbrugsstyrelsen udbetaler landbrugsstøtte, men udbetalingsbrevene er forsinkede

Hvert år i december begynder Landbrugsstyrelsen at udbetale landbrugsstøtte til de danske landbrugere. Udover grundbetaling og tilskud til bio-ordninger er de også i gang med at udbetale økologisk arealtilskud, tilskud til pleje af græs og tilskud til målrettet regulering.

Landbrugsstyrelsen plejer at sende et udbetalingsbrev, samtidig med at de udbetaler penge, men udbetalingsbrevene er forsinkede pga. en teknisk udfordring. De forventer dog at kunne sende udbetalings-brevene før jul. Det betyder, at du kan modtage din udbetaling, inden du modtager et udbetalingsbrev.  

Du skal være opmærksom på, at udbetalingerne kommer drypvis. Det kan f.eks. ske, at Landbrugsstyrelsen udbetaler tilskud til en bio-ordning, før de udbetaler grundbetalingen.

Sådan ser du status på din udbetaling:

  • Log ind på Tast selv.
  • Find ”Fællesskema 2023” via forsiden eller "Alle sager”.
  • Hvis der under ”Landbrugsstyrelsens handlinger” står ”Sagsbehandling afsluttet”, ud­­betaler vi dit tilskud hurtigst muligt. Hvis der står ”Sagsbehandling i gang”, må du være tålmodig lidt endnu.

Læs mere her.

Til toppen

Forlænget ansøgningsrunde til rydning af tilgroede arealer og forberedelse til afgræsning 2023

Du får seks dage længere til at ansøge om tilskud til at rydde tilgroede arealer og forberede til afgræsning i dette års ansøgningsrunde. Den forlængede ansøgningsperiode varer frem til og med 18. december 2023, fordi ansøgningssystemet Tast selv har været ramt af IT-udfordringer.

Læs mere her.

Til toppen

Nye regler omkring overdragelse af orlov til nærtstående familiemedlemmer og sociale forældre

Nye regler omkring overdragelse af orlov med barselsdagpenge til nærtstående familie­medlemmer og sociale forældre træder i kraft 1. januar 2024.

Læs mere om de nye regler her.

Til toppen

Kursus


Kursus i hoppeinseminering

Få den lovpligtige tilladelse i hus med kurset i hoppeinseminering, hvor du både lærer den vigtigste teori og arbejder med praktiske øvelser, så du bliver godt klædt på til at inseminere heste.

Kurset udbydes af SEGES Heste og er godkendt af Fødevarestyrelsen, så deltagerne efter endt eksamen opnår den lovpligtige tilladelse til at måtte inseminere heste. Det henvender sig til personer, der ønsker at opnå autorisation til hoppeinseminering. Som deltager får du en grundig introduktion til relevant teori på området, og du deltager i praktiske øvelser med det formål at gøre dig klar til eksamen.

Kurset varer fra den 5. februar – 10. februar 2024 og foregår både på Scandic Silkeborg samt praktiske øvelser på Nørlund Hestehospital.

Se program og tilmelding her.

Til toppen

Arrangementer


Plantekongres 2024

Har du set programmet? Det byder nemlig på højaktuelle emner og masser af ny viden til din hverdag og fremtid. Tilmeld dig Plantekongres den 10.-11. januar 2024.

Tilmeld dig her.

Til toppen

Kvægkongres 2024

Sæt kryds i kalenderen den 26. og 27. februar 2024. Det er ikke muligt at tilmelde sig endnu.

Til toppen
Download pdf