Header billede

FlexNyt - Uge 46, 2023

Udgivet d. 15-11-2023

Fjerkræ


Fugleinfluenza i fjerkræbesætning ved Skælskør og Varde

 

Fødevarestyrelsen har i sidste uge aflivet 32.000 kalkuner i en besætning nær Lundby ved Skælskør og 2.500 høns og slagtefjerkræ ved Alslev i Varde kommune. Det sker efter fund af fugleinfluenza.

Fødevarestyrelsen har oprettet en tre km beskyttelseszone og en ti kilometer overvågningszone rundt om de smittede besætninger. I begge zoner skal fjerkræ- og fugleejere registrere deres fugle på landbrugs-indberetning.dk.

I zonerne er det blandt andet forbudt at afholde udstillinger med fugle, flytte fugle og produkter fra fugle indenfor og ind og ud af zonen, medmindre Fødevarestyrelsen har givet tilladelse. Fjerkræ og fugle skal beskyttes mod kontakt med vilde fugle. Zonerne er med til at begrænse risikoen for smittespredning.

Fødevarestyrelsen kan tidligst ophæve restriktionerne 30 dage efter, at aflivning af fuglene og desinfektion af den ramte ejendom er afsluttet.

Se mere om reglerne i de enkelte zoner og hvordan du registrer dit fjerkræ her.

Til toppen

Info


Ud af 13.000 prøver var der medicinrester i én prøve fra æg

Det er ren rutine, når Fødevarestyrelsen tager prøver til laboratorietest fra grise, køer, fjerkræ, fisk, mælk, honning og æg for at kontrollere fødevarer for forbudte hormoner og rester af medicin. Det er alle EU-medlemsstater forpligtet til.

I 2022 blev det til i alt ca. 13.000 prøver, hvoraf 9.000 var fra gris, 2.200 fra kvæg og mælk, mens ca. 1.400 kom fra æg, fisk, honning og fjerkræ. Der var medicinrester i én enkelt prøve.

Én enkelt prøve fra et æg slog ud med et usædvanligt fund, nemlig en rest af et fodertilsætningsstof, som bliver brugt mod parasitter i slagtekyllinger.

Læs mere om de enkelte prøver her.

Til toppen

Mark


Plantewebinarer hver tirsdag frem til jul


Hver tirsdag frem til jul, kan du som landmand følge med i de nye plantewebinarer fra SEGES Innovation. I år har vi tilføjet yderlig to bonus webinarer i det nye år. Første webinar er den 21. November.

Der er hele 7 spændende webinarer i kalenderen (og så gemmer der sig endda en særlig gratis julespecial imellem). Du vælger selv, om du kun vil følge med i udvalgte webinarer eller om du vil tilmelde dig hele webinarrækken til en særlig god pris.

Du kan selvfølgelig også se optagelserne af webinarerne og hente præsentationerne efterfølgende, hvis du skulle være forhindret tirsdag morgen – når du altså først har tilmeldt dig.


Du kan tilmelde dig det enkelte webinar her.

Til toppen

Faktaark for bio-ordningen varieret planteproduktion

Efter stor efterspørgsel har Landbrugsstyrelsen besluttet at lave faktaark for bio-ordningerne. Bio-ordninger er tilskud til miljø, klima og biodiversitet, du som landbruger kan søge til dine arealer. Faktaark er en kort opsummering af adgangskriterier og regler for at søge tilskuddet, så du nemmere kan orientere dig om, hvorvidt tilskuddet er relevant for dig.

Faktaarket indeholder information om ændringer i bio-ordningen varieret planteproduktion for 2024. Disse ændringer er baseret på en forventet godkendelse af ændringerne fra EU-Kommissionen, og derfor kan der ske justeringer, når bekendtgørelsen for ordningen offentliggøres.

Se det første faktaark i rækken her.

Til toppen

Arrangementer


Husk Temadag om unge landbrugere og gartneres etablering

Drømmer du om at etablere dit eget landbrug eller gartneri? Så kom med på temadagen, hvor vi sætter fokus på, hvad der skal til for at etablere sig. På dagen kan du få inspiration fra deltagere og oplægsholdere, som måske er kommet et skridt videre.

Læs mere om temadagen her.

Til toppen

Regionale planteavlsmøder 2023

Der venter store opgaver, som landbruget skal bidrage til løsning af.

Landbruget skal levere på klima, energi og biodiversitet, men også på fødevareforsyning, som stadig får politisk opmærksomhed.

Kom og hør om det, som Landbrug & Fødevarers Plantesektor kæmper for, samt aktuelle faglige problemstillinger fra SEGES Innovation og andre. Vi sætter fokus på det lokale og glæder os til en god debat.

Vi gi'r endda en kop kaffe.

Kommende møder

TIDSPUNKT:

MIDTJYLLAND

  1. november kl. 19.00 - 22.00 Velas, Trigevej 20, 8382 Hinnerup - Se programmet her.

FYN

  1. november kl. 19.00 - 22.00 Centrovice, Damsbovej 11, 5492 Vissenbjerg - Se programmet her.

SYDJYLLAND

  1. november kl. 19.00 - 22.00 Spiras, Billundvej 3, 6500 Vojens - Se programmet her.

MIDTJYLLAND

  1. november kl. 19.00 - 22.00 Sagro, Birk Centerpark 24, 7400 Herning - Se programmet her.

SJÆLLAND

  1. december kl. 19.00 - 22.00 VKST, Fulbyvej 15, 4180 Sorø - Se programmet her.

NORDJYLLAND

  13. december kl. 19.00 - 22.00 LandboNord, Erhvervsparken 1, 9700 Brønderslev - Se programmet her.

Til toppen
Download pdf