Header billede

FlexNyt - Uge 42, 2023

Udgivet d. 17-10-2023

Mark


Nu sender Landbrugsstyrelsen høringsbreve om røde marker og overtrædelse af pløjeforbud

Du har den 11. oktober fået et brev, hvis du har en rød mark i Internet Markkort (IMK) som følge af den satellitbaserede kontrol af aktivitetskravet for grund­betaling, eller hvis Landbrugsstyrelsen har identificeret en overtrædelse af pløjeforbud på arealer ansøgt med bio-ordningerne miljø- og klimavenligt græs, biodiversitet og bæredygtighed eller ekstensivering med slæt.

Læs mere her.

Til toppen

Næringsindhold i korn fra høsten 2023 - foreløbige resultater

Grundet den våde høst er alle resultater omregnet til 15 % vand. Foreløbige kornanalyser af vinterbyg, vårbyg, hvede og rug viser stigende indhold af protein – specielt i vårbyg – sammenlignet med 2022.

Indholdet af råprotein er henholdsvis 9,1 – 10,3 – 9,4 – 7,7 for vinterbyg, vårbyg, hvede og rug standardiseret til vandprocent på 15 %.

De foreløbige resultater fra vinterbyg, vårbyg, hvede og rug viser i forhold til sidste år – sammenlignet ved 15 % vand:

Råproteinkoncentrationen er steget meget i vårbyg (2,1 procentenheder) og steget henholdsvis 0,2, 0,4 og 0,5 procentenheder i vinterbyg, hvede og rug.

Stigningen i proteinindholdet i byg skal nok især tilskrives det mindre udbytte i 2023 i modsætning til 2022 - altså ren fortynding.

Til toppen

Regler og anbefalinger til sikker anvendelse af biokul på landbrugsjord

Biokul kan anvendes som et klimavirkemiddel, der sikrer langvarig kulstoflagring i jorden, men der er også meget fokus på anvendelsen af biokul som gødning og jordforbedringsmiddel. Biokul kan fremstilles af forskellige typer biomasse, såsom halm, biogasrestfibre, træ, husdyrgødning eller spildevandsslam. Økologiske landbrug kan dog kun anvende biokul fremstillet af plantemateriale, og derfor ikke biokul fremstillet af husdyrgødning, gyllefibre eller spildevandsslam.

Biokul kan i nogle tilfælde indeholde miljøfremmede stoffer og tungmetaller, som kan udgøre en sundheds- og miljømæssig risiko, hvis koncentrationerne er for høje. Det er derfor vigtigt, at du skaffer dig oplysninger omkring indholdet af problematiske stoffer i produktet, inden du spreder biokul på marken.

I biokul produceret af velkendte biomassetyper, såsom halm eller husdyrgødning, er det hovedsageligt indhold af tjærestoffer (PAH’er), du som landmand skal være opmærksom på, inden du spreder biokullet i marken. For biokul produceret af andre biomassetyper af mere varierende oprindelse, såsom spildevandsslam eller biogasrestfibre, skal du også være opmærksom på indholdet af tungmetaller og klorholdige forbindelser (PCB, PCDD/F).

I lovgivningen er der krav til analyse og fastsatte grænseværdier for miljøfremmede stoffer og tungmetaller, for at undgå at disse stoffer over tid vil medføre skadelige effekter på dyrkningsjorden, miljøet og menneskers sundhed.

  • Sikr dig derfor, at analyseværdierne for dit biokulprodukt, overholder de fastsatte grænseværdier for miljøfremmede stoffer og tungmetaller angivet i Bilag 2 i Affald til Jord-bekendtgørelsen, før du spreder det på marken.
  • Husk også, at før du spreder biokul på marken, skal du ansøge om en § 19-godkendelse hos kommunen, hvor det skal udbringes. Læs her om 19-godkendelse og andre regler for anvendelse og spredning af biokul i marken.

Du kan læse mere om anvendelsen af biokul her. Siden kræver login til LandbrugsInfo, men søg rådgivning inden du begynder. Der er tale om ret indviklede regler!

Til toppen

Nu kan du søge tilskud til Klima-lavbundsprojekter

Fra den 2. oktober til den 10. november kan lodsejere igen søge projekter under Miljø­styrelsens Klima-lavbundsordning med henblik på at udtage kulstofrige lavbundsarealer.

Hvis du vælger at få lavet et Klima-lavbundsprojekt, kan du få tilskud til både rådgiver og entreprenør. De vil hjælpe dig med at planlægge og gennemføre projektet, hvor der som en del af processen skal fjernes dræn og grøfter. Du får også dækket værditabet på de arealer, der tages ud af drift.

Læs mere her.

Til toppen

Klima


Ny udgave: Her er de 29 mest effektive klimavirkemidler til landbruget

Udviklingen går stærkt på klimaområdet. I april 2023 udgav SEGES Innovation en fyldig klimavirkemiddelrapport, som identificerede de 29 mest effektive klimavirkemidler til at få landbruget i mål i forhold til 2030-klimareduktionsmålet. Den er nu opdateret, og du kan hente den nyeste udgave her.

Til toppen

OBS!


Forlænget ansøgningsrunde til Minivådområder 2023

Du får en måned længere til at ansøge om tilskud til minivådområder i dette års ansøgningsrunde. Den forlængede ansøgningsperiode varer frem til og med 3. november 2023.

Landbrugerne får længere tid til at ansøge om tilskud i dette års ansøgningsrunde for minivådområder. For at give ansøgere længere tid til at forberede ansøgninger, har Landbrugsstyrelsen besluttet at forlænge ansøgningsperioden med en måned.

Den nye ansøgningsfrist bliver derfor fredag den 3. november 2023.

Landbrugsstyrelsen forventer fortsat at opfylde målet om, at mindst 75 pct. af ansøgningerne er blevet sagsbehandlet inden for 60 dage.

Minivådområdeordningen er en del af det danske Landdistriktsprogram og er medfinansieret af EU.

Til toppen

Info


Særloven for fordrevne fra Ukraine forlænges med et år

Danmark forlænger opholdsgrundlaget for fordrevne fra Ukraine frem til marts 2025.

Det er fortsat usikkert, hvordan krigen og forholdene i Ukraine vil udvikle sig. Det er bag­grunden for, at EU-landene har besluttet at forlænge den midlertidige beskyttelse af for­drevne fra Ukraine med yderligere et år.

Danmark er, som følge af retsforbeholdet, ikke bundet af EU-lovgivningen på området, men for regeringen og det folketingsflertal, der i marts 2022 vedtog særloven for fordrevne fra Ukraine, er det vigtigt, at der i Europa er et stærkt samarbejde i forhold til modtagelsen af fordrevne fra Ukraine. Derfor har Danmark en særlov, der i vidt omfang svarer til EU-lov­givningen.

Særloven gør det blandt andet muligt for fordrevne fra Ukraine at søge arbejde og benytte sig af skoler, dagtilbud og sundhedsvæsen, mens de har opholdstilladelse.

Til toppen

Prøv KemiTjek gratis

Med KemiTjek kan du nemt tjekke, om dine produkter stadig er lovlige og få overblik over dit kemilager.

Det er nemt at scanne produkterne og straks få at vide, om du fortsat lovligt må opbevare og anvende dem.

Med appen har du med andre ord godt styr på dit lager, og du kan nemt tilføje nye produk­ter og gøre status over det. Så hvorfor ikke bare komme i gang? Særligt nu, hvor KemiTjek er gratis resten af året?

Bliv klogere på KemiTjek, og bestil et gratis abonnement, se her hvordan.

Til toppen

Lav en kule til rodfrugterne i haven

Når nattefrosten truer i efteråret, er det på tide at finde ud af, hvad der skal ske med de rodfrugter, som ikke er blevet spist. En åben kule er en god mulighed for at opbevare rodfrugter ude i haven vinteren igennem. Den er let at lave, og det er let at hente afgrøderne.

Du kan se en del forslag her.

Til toppen
Download pdf