Header billede

FlexNyt - Uge 40, 2023

Udgivet d. 04-10-2023

Mark


Slåning af græs og brak

Dine græs- og brakmarker skal slås minimum én gang om året og senest 25. oktober. Dog er blomster- og bestøverbrak undtaget fra kravet om slåning. Det gælder også brak tilmeldt forårsslåning, hvis det er slået inden 1. maj.

Vi anbefaler, at du slår dine græs- og brakarealer inden 1. oktober. På den måde undgår du ”bøvl med Landbrugsstyrelsen” og med at dokumentere, at aktivitetskravet er opfyldt.

Afgræsning af græsmarker kan erstatte slåning. Afgræsning skal udføres, så arealet opretholder en landbrugsmæssig stand.

Du kan læse mere om trafiklys og aktivitetskrav her.

Til toppen

Økologi


Opdateret vejledning om økologisk jordbrugsproduktion (økologivejledningen)

Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion er blevet opdateret. Vejledningen erstatter udgaven fra februar 2023. Den nye udgave er rettet til efter at vejledningen har været i høring i en bred kreds. Ændringer i forhold til tidligere er primært præciseringer og sprog­lige rettelser.

Find den nye vejledning her.

Til toppen

Kvæg og grise


Fødevarestyrelsen kontrollerer aflivning af dyr i grise- og kvægbesætninger

Syge dyr skal aflives med omtanke. Fødevarestyrelsen kontrollerer nu, om besætningsejere og medarbejdere afliver grise og køer korrekt. Formålet er at spare dyrene for unødige lidelser.

Når en gris eller ko bliver syg eller svækket og må aflives ude i besætningen, så stiller dyrevelfærdsloven krav til ejeren om at gøre det med mindst mulig lidelse. Derfor er der regler om, at besætningsejeren har procedurer, instruerede medarbejdere og tilgængeligt udstyr til at klare opgaven, også når den opstår akut.

Fødevarestyrelsen indleder nu stikprøvekontrol af aflivninger af dyr i store og mellemstore besætninger med grise og kvæg. Hvis ejer eller medarbejdere selv udfører aflivning, vil Fødevarestyrelsens tilsynsførende bl.a. kontrollere personalets procedurer og instrukser samt aflivningsudstyret. Der skal nemlig være tilgængeligt og funktionsdygtigt aflivningsudstyr, så ejer eller medarbejdere kan skride til aflivning, når det er nødvendigt for at spare dyret for lidelse. Som et sidste kontrolpunkt kontrollerer Fødevarestyrelsen faciliteter til opbevaring af døde dyr. De kan være bærere af smitsomme sygdomme. Derfor skal døde dyr være kap­slet inde indtil de bliver afhentet, så skadedyr og ådselædende dyr ikke kan komme til dem.

Til toppen

Økonomi


Skattefradrag - Brug det rigtigt ved driftsbygninger og stuehus på landbrugsejendomme

Få styr på dine skattefradrag

De fleste har sikkert styr på at få trukket udgifter relateret til virksomheden fra i skat. Lige som det er oplagt, at udgifter relateret til den private bolig ikke er fradragsberettiget.

Men hvad så når der er udgifter i landbrugsvirksomheden, der knytter sig til både virksom­heden og den private bolig? F.eks. forsikringer, el og vand.

Så kan du få et delvist skattefradrag for udgiften.

Ved hver udgift eller indkøb, der både benyttes privat og i virksomheden, har du derfor som landmand pligt til at vurdere, hvor stor en andel, der benyttes i virksomheden og hvor stor en andel, der benyttes privat.

Og udelukkende den andel, der benyttes i forbindelse med virksomheden, er fradragsberettiget.

Læs meget mere om skattefradrag her

Til toppen

Info


Nu starter Fødevarestyrelsens kontrol af salg fra stalddøren

Alle, der sælger æg, rå mælk eller kød af fjerkræ og kaniner af egen produktion skal være registreret hos Fødevarestyrelsen. Det glem­mer mange små avlere, som de kommende måneder kan få kon­trol­besøg, hvis de sælger varer fra stalddøren eller hønsehuset.

Friske æg fra hobbyhønsene, rå mælk fra stalddøren og en ny-slagtet and eller kanin er et hit hos forbrugere, som ønsker friske råvarer fra en lokal producent. 

Men selvom hobbyavleren eller landmanden kun har et mindre salg til lokale forbrugere og butikker, så skal de være registreret hos Fødevare­styrelsen.

Når du holder dyr og producerer æg, mælk og kød, så er der en risiko for, at dyresygdomme eller bakterievækst gør fødevarerne farlige for forbrugeren. Det kan f.eks. være salmonella i både æg og kød, og det kan være listeria eller e-coli i råmælk, siger Ulrich Pinstrup, sektions­chef i Fødevarestyrelsen.

Det er stalddørssælgerens ansvar, at deres fødevarer er sikre. Derfor skal de have styr på grundlæggende fødevarehygiejne og sporbarhed for de æg, den mælk og de slagtede høns, der sælges ved stalddøren og til den lokale købmand.

- Vi skal kunne gribe ind, hvis vi får viden om, at en farlig fødevare er i omløb, så vi kan stop­pe salget og få trukket de solgte fødevarer tilbage. Det er grunden til, at også stalddørssæl­gerne skal være registreret i Fødevarestyrelsen, siger Ulrich Pinstrup.

Frem til årsskiftet kommer Fødevarestyrelsens tilsynsførende på stikprøvekontroller hos ca. 200 hobbyavlere og landmænd, der sælger æg, mælk og kød af fjerkræ og kaniner direkte til forbrugere og lokale detailbutikker. På kontrolbesøgene vil de tilsynsførende kontrollere og vejlede om registrering, sporbarhed, hygiejne- og salmonellaregler.

Se her hvilke regler der er for direkte salg til forbrugerne.

Til toppen

Ministeren inviterer til temadag om unge landbrugere og gartneres etablering

Har du en drøm om at etablere din egen bedrift? Læser du til produktionsleder, agrar­øko­nom eller arbejder du på en bedrift, så kom med til temadag den 27. november på Bygholm Landbrugsskole i Horsens.

På temadagen vil du få mulighed for at møde og blive inspireret af unge landbrugere og gartnere, som allerede har taget skridtet og har etableret sig med egen bedrift, og dermed bidrager til at sikre det nødvendige generationsskifte i erhvervet.

Læs mere her.

Til toppen

Ansøgningsrunden til Vand- og klimaprojekter 2023 er åben

Nu er det muligt at søge om tilskud til Vand- og klimaprojekter. Indsend din ansøgning inden 22. november 2023. Der er flere ændringer i reglerne, der skal understøtte frem­driften på ordningen.

Læs mere her.

Til toppen

Ansøgningsrunden for tilskud til privat skovrejsning 2023 er forlænget


Årets ansøgningsrunde til privat skovrejsning er forlænget til 2. november 2023. Du sender stadig din ansøgning i Tast selv.

Under tilskudsordningen for privat skovrejsning kan du søge tilskud til at etablere ny skov på landbrugsjord, som du ejer. Dette års ansøgnings­runde er åben, og vi har forlænget runden med en måned. Den luk­ker nu 2. november 2023, og flere kan derfor nå at ansøge. I år er der afsat 135 mio. kr. til ordningen fordelt på private og kommunale ansøgere.

Ansøgningsrunden for privat skovrejsning åbnede med en måneds forsinkelse 3. august 2023, fordi Landbrugsstyrelsen afventede den politiske godkendelse af vandområdeplanerne for 3. vandplanperiode. Det betyder, at runden blev forkortet, og flere ansøgere kan have svært ved at nå at indhente VVM-tilladelsen (Vurdering af Virkninger på Miljøet), som skal indsendes sammen med ansøgningen til tilskudsordningen. Derfor er ansøgningsfristen forlænget tilsvarende med en måned, så flere kan nå at ansøge.

Læs mere her.

Til toppen
Download pdf