Udgivet d. 24-01-2023
Der bliver en uge længere til at ansøge om tilskud i dette års ansøgningsrunde. Den nye ansøgningsperiode bliver fra den 1. februar til den 21. Marts 2023. Ændringsfristen rykkes også og bliver tirsdag den 16. Maj 2023.
Der er netop udkommet en rapport vedr. PFAS på forskellige græsarealer. Rapporten har været meget omtalt i medierne. Ifølge rapporten tyder det på, at der er PFAS i store dele af vores natur. Hvor PFAS stammer fra er ikke klarlagt, og heller ikke hvor stort et problem det er. Fx i hvor høj grad PFAS ophobes i kød.
Du kan læse mere om PFAS, og hvordan man mener, det påvirker kroppen her.
Rapporten kan læses her.
Bare én ud af 12.000 prøver fra æg, kød og mælk skilte sig ud med et for højt restindhold af antibiotika.
Når vi fylder indkøbskurven med æg, kød og mælk, skal varerne være fri for forbudte hormoner og rester af medicin. Derfor fører alle EU-lande kontrol med bl.a. landbruget, æg-pakkerierne og mejerierne. I Danmark står Fødevarestyrelsen hvert år for ca. 12.000 prøver, hvoraf ca. 8.000 er fra grisestalde og svineslagterier, næsten 2.000 er fra malke- og kødkvægsbesætninger og ca. 1.500 fra bl.a. æg, fisk, ænder og kyllinger.
I én enkelt prøve ud af 12.000 blev der fundet rester af antibiotika over grænseværdien. Det er et meget tilfredsstillende resultat, som igen viser, at landbruget og dambrugerne ved, hvad det kræver at holde æg, dyr og mælk fri for medicinrester, siger kontorchef Christian Strøyer, Fødevarestyrelsen.
Det er Fødevarestyrelsens tilsynsførende, som tager prøverne under deres daglige kontroller på slagterierne, og når de er på tilsyn i landbrugsbesætninger. Det var i en prøve taget på et slagteri, at laboratoriet fandt en enkelt so, hvor landmanden ved en fejl havde sendt dyret til slagtning, før medicinen var ude af kroppen.
Lægernes muligheder for at behandle sygdomme og infektioner er truet af bakterier, der er resistente over for nogle typer antibiotika. Vores mange kontroller er med til at sikre, at landbruget rent faktisk afslutter den medicinske behandling af deres dyr, inden vi spiser deres æg og kød eller drikker deres mælk, siger Christian Strøyer.
Hele rapporten kan læses her.
Landbrugsstyrelsen åbner nu for ansøgninger på ordningen om tilskud til projekter i sektoren for biavlsprodukter. Du kan indsende din ansøgning til Landbrugsstyrelsen fra 20. januar til og med 15. Marts 2023.
Ordningen yder tilskud til projekter, der har til formål at forbedre betingelserne for produktion og afsætning af biavlsprodukter. Alle med et CVR- eller CPR-nr. kan søge om tilskud til at gennemføre projekter, der forløber over ét eller flere år. Læs mere om hvilke områder, der kan søges tilskud til her.
SEGES er klar med forslag til efterafgrødevirkemidler for ca. 11.800 bedrifter. Priserne på korn og gødning betyder, at mange nu skal vælge andre virkemidler for at opnå den økonomisk bedste løsning. Se mere her.
Motorstyrelsen skiftede fra 28. juni 2022 beregningsmodel. Indtil da har afgifterne været beregnet efter køretøjets egenvægt tillagt 200 kg. Fremadrettet beregnes efter tilladt totalvægt.
Selve taksterne er ikke ændret. Motorstyrelsen meddeler, at den gamle praksis har været udtryk for en fejlfortolkning, der nu er rettet. Ændringen har betydning for registrerede køretøjer, der anvendes til godstransport. Det er typisk entreprenører og maskinstationer. Godkendte traktorer på landbrug omfattes ikke. Se mere her
Trafikstyrelsen har givet vægtdispensation for 3-akslede gyllevogne på statsveje, samt på de kommuneveje, hvor den enkelte kommune årligt meddeler tilladelse. Dvs. at der tillades en vogntogsvægt på 48 ton, hvis traktoren må veje 18 ton.
Forudsætninger:
Se hvilke kommuner det drejer sig om og andre regler for forskellige påhængsvogne her.
Etableringsstøtte til unge landbrugere og gartnere har til formål at styrke de unges mulighed for etablering og fastholdelse og dermed generationsskifte i disse brancher. Tilskuddet skal polstre økonomien med en forhøjet egenkapital på tværs af driftsgrenene i erhvervet.
Man kan søge hvis man har en relevant uddannelse som landmandsuddannelsen/gartnereuddannelse eller højere uddannelse. Du må ikke være fyldt 41 år, når du søger. Ud over det, er der en del krav til arbejdstid og ejerandel. Læs mere om reglerne/mulighederne her.
Ansøgningsperioden forventes at åbne 1. Februar.
Center for frilandsdyr har udarbejdet et fint katalog over - måske lidt anderledes læskure til kødkvæg. Nogle er lavet af traditionelle materialer mens andre mere alternative. I dette katalog kan du finde inspiration til praktiske løsninger til ly og læ for kvæg på naturarealer. På nogle naturarealer er der forbud mod permanent opsættelse af læskure. Derfor er der i kataloget særlig fokus på mobile løsninger og løsninger, som passer ind i den omgivende natur på det aktuelle naturareal.
Find kataloget her.
Er du arbejdsmiljørepræsentant eller leder? Så skal du selvfølgelig tage Arbejdsmiljøuddannelsen. På blot tre dage får du løftet din faglige viden om arbejdsmiljøet, og du får også konkrete værktøjer, som du kan tage med hjem og bruge med det samme.
Tag din kollega under armen og kom med til tre spændende dage, hvor arbejdsmiljøet er i højsædet.
Læs mere her om uddannelsen og tilmelding her.