Header billede

FlexNyt - Uge 32, 2023

Udgivet d. 08-08-2023


”Kvinder på landet” – et nyt udvalg under Familielandbruget VEST-Jylland med fokus på – ja netop – kvinderne på landet!

Af Peter J. Kock – formand for Familielandbruget VEST-Jylland

Familielandbruget VEST-Jyllands nye udvalg ”Kvinder på landet”, skal samle kvinderne på landet og tilbyde hyggelige og målrettede arrangementer for netop dette medlemssegment i foreningsregi.

I februar afholdt Familielandbruget VEST-Jylland i samarbejde med LandboUngdom, deres første arrangement i denne sammenhæng, kaldet ”Ladies Night” hos SAGRO i Herning. En aften med bobler og kage tapas samt 3 kvindelige oplægsholdere. Det blev en stor succes med knap 30 friske kvinder i alle aldre. Denne aften blev startskuddet til endnu flere fremtidige arrangementer af samme slags.

Formålet med udvalget er at arrangere og afholde netværksmøder med forskellige temaer med særlig fokus på kvinder på landet. Landbruget er en livsstil for begge køn, og der er alt for få mennesker i Danmark, der kender alle de gode sider af landbruget og ”det gode liv på landet”.

I juni var der et nyt arrangement med titlen ”Livets omveje”.

Til efteråret planlægges endnu et arrangement bl.a. med fokus på etablering af egen gårdbutik.

Se Facebooksiden ”Kvinder på landet – Familielandbruget VEST-Jylland" her

 

 

Til toppen

Mark


Reglerne om forbud mod jordbearbejdning efter høst forud for forårssåede afgrøder i 2024

Planlægger du vårsæd på en mark, skal du være opmærksom på, hvornår du må foretage jordbearbejdning. Der er en række undtagelser til reglerne.

Virksomheder med plante- og/eller husdyravl som dyrker et samlet areal på mindst 10 ha, er omfattet af reglerne om forbud mod jordbearbejdning efter høst forud for forårssåede afgrøder. Det gælder uanset om virksomheden er tilmeldt Register for Gødningsregnskab eller ej.

Hvis du er økolog, er du undtaget fra reglerne. Derudover er der en række undtagelser.

Se mere her.
Siden kræver login til LandbrugsInfo. Har du ikke det, kan du kontakte din rådgiver.

Til toppen

Ny vejledning om obligatoriske målrettede efterafgrøder

Du kan nu finde den nye vejledning om obligatoriske målrettede efterafgrøder i 2023 på Landbrugsstyrelsens hjemmeside. Her kan du blandt andet læse om kravet til målrettede efterafgrøder og mulighederne for at anvende alternativer.

Læs mere her.

Til toppen

Pas på giftig engbrandbæger i græsmarker

Engbrandbæger er en giftig plante, der er hyppigt forekommende i græsmarker, som især heste er meget følsomme over for. Men også køer er følsomme overfor giftstofferne i engbrandbæger.

Engbrandbæger forekommer talrigt i nogle græsmarker, fortrinsvis på mere ekstensivt dyrkede marker. På brakmarker og udyrkede arealer kan der også forekomme engbrandbæger.

Især heste er følsomme, men køer tåler heller ikke i større mængde de alkaloider, som findes i engbrandbæger. Dyrene vil normalt forsøge at undgå at spise engbrandbæger i marken, da de ikke bryder sig om den bitre smag.

Der er dog også eksempler på afgræssende dyr, som vænner sig til smagen og spiser eng­brandbæger, hvorved de får forgiftning med risiko for at dø. Engbrandbæger bør derfor ikke forekomme på arealer til afgræsning eller slæt.

Hø med indhold af engbrandbæger udgør den største risiko for forgiftning. Smagen af brand­bæger bliver mindre kraftig i tørret plantemateriale, og dyrene kan derfor ikke så nemt smage det. De har heller ikke mulighed for at sortere det fra.

Engbrandbæger kan bekæmpes med kemisk ukrudtsbekæmpelse eller ved at rykke plan­terne op.

Hvis du vil bekæmpe engbrandbæger med ukrudtsmidler, er august et godt tidspunkt at bekæmpe førsteårs-planterne af engbrandbæger, som da har en roset.

Der kan anvendes 22,5-30 g Harmony 50 SX + 0,2 l spredemiddel pr. ha. Harmony må senest anvendes 1. september. Vær dog opmærksom på om der er regler i forbindelse med arealerne, som forhindrer anvendelse af planteværnsmidler. På brakarealer må der ikke anvendes plantebeskyttelsesmidler mod engbrandbæger.

Kilde: SEGES viden om 14/7 2023

Til toppen

Behov for udtagning af jordprøver?

Kalkning og gødskning med fosfor, kalium og magnesium skal ske ud fra jordanalyser, der er foretaget indenfor de sidste 5-7 år. For bedrifter der gør brug af kvægundtagelsen eller muligheden for at hæve fosforloftet ved lave fosfortal, er der krav om jordprøver.

Jordprøver til analyse for reaktionstal (Rt), fosfortal (Pt), kaliumtal (Kt) og magnesiumtal (Mgt) bør udtages hvert 5.-7. år. Det sikrer, at kalkning og gødskning med fosfor og kalium kan foretages på et opdateret grundlag.

  • Vær specielt opmærksom på udtagning af jordprøver i følgende tilfælde:
  • På kvægundtagelsesbrug, når lovgivningen kræver det (min. hvert 4. år)
  • På nyforpagtede eller tilkøbte arealer, hvor analysetallene ikke er kendte
  • Ved oppløjning af vedvarende græs, rydning af hegn og lignende
  • På arealer, hvor væksten har været dårlig i de senere år og udbytterne utilfredsstillende
  • Hvis kalkning eller tilførsel af fosfor, kalium eller magnesium er udeladt gennem flere år
  • Hvis fosfortallene er lave og fosforloftet er den begrænsende faktor.

Vedr. udtagning og hvilke analyser der skal vælges, kontakt din rådgiver.

Læs mere her

 

Til toppen

Større effekt af efterafgrøder på marker ramt af tørke

I år er der, i nogle egne af Danmark, flere tørkeramte marker, der formentlig vil give et lavt udbytte. Konsekvensen er et overskud af kvælstof ved høst, og det øger behovet for efter­afgrøder – både af hensyn til miljøet og landmandens økonomi.

På marker, hvor der høstes et lavt udbytte på grund af tørken, vil der være et overskud af kvælstof efter høst.

Risikoen for det øges ved den betydelige nedbør i juli, der sætter gang i omsætningen i jor­den. Tidligt etablerede efterafgrøder vil derfor sandsynligvis udvikle sig godt, og have en stor effekt på kvælstofudvaskningen. Samtidig vil eftervirkningen af efterafgrøderne alt andet lige blive større end normalt.

En tidlig etablering af efterafgrøder er afgørende for effekten på udvaskningsrisikoen, men har også andre fordele. En længere vækstperiode betyder nemlig en større næringsstof­opta­gelse, og det giver en større eftervirkning samt øger kulstofoptagelsen. En større eftervirk­ning betyder, at du kan spare kvælstof til efterfølgende afgrøde. 

Kilde: SEGES

 

Til toppen

Nu kan du søge udbetaling af Tilskud til rydning og forberedelse til afgræsning 2022

Udbetalingsmodulet for Rydning af tilgroede arealer og forberedelse til afgræsning 2022 er nu åben. Det betyder, at du kan søge udbetaling af projekter med tilsagn for 2022.

Se mere her.

Til toppen

Økologi


Bionedbrydeligt plast er stadig i jorden efter et år

Konsulenter fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug har, som et forsøg, gravet både almindeligt og bionedbrydeligt plast ned og efter et år gravet det op igen. Begge plasttyper var stadig at finde, men i meget forskellige tilstande.

Både bionedbrydeligt plast og almindelig plast er at finde i jorden et år efter at være blevet nedgravet. Det viser et forsøg, som Casper Laursen, teamleder og specialkonsulent og Anton Rasmussen, chefkonsulent – begge hos Innovationscenter for Økologisk Landbrug – har udført på en mark i Harlev, vest for Aarhus.

Læs mere om forsøget her

 

Til toppen

Økonomi


Ansøgningsrunden for tilskud til Privat skovrejsning 2023 er nu åben

Årets ansøgningsrunde til Privat skovrejsning er åben fra 3. august til 3. oktober. Du sender din ansøgning i Tast selv.

Under tilskudsordningen for Privat skovrejsning kan du søge tilskud til at etablere ny skov på landbrugsjord, som du ejer. Dette års ansøgningsrunde åbnede den 3. august og lukker tirsdag den 3. oktober 2023. I år er der afsat 135 mio. kr. til ordningen fordelt på private og kommunale ansøgere.

Du kan læse mere om dine muligheder for tilskud til Privat skovrejsning i vejledningen og bekendtgørelsen, som du finder i vores Tilskudsguide på lbst.dk.

Se mere om ordningen her.

Til toppen

Info


Hent ansættelseskontrakter og andre kontrakter – klar til at udfylde

SEGES har revideret ansættelseskontrakter i henhold til den nye ansættelsesbevislov som trådte i kraft 1. juli 2023. Du kan finde listen over ansættelseskontrakter, tjenestebolig i relation til landbruget mv. på dansk og engelsk.

Kontrakterne findes både til print og i en web-version lige til at udfylde online.

Du kan finde de forskellige kontrakter her.

Siden kræver login til LandbrugsInfo. Har du ikke det, kan du kontakte din rådgiver.

 

Til toppen

Arrangementer


Grisekongres 2023

Skal du med til Grisekongres 2023 – dansk griseproduktions største faglige begivenhed? Så er det nu, du skal sætte et kryds i kalenderen den 24. og 25. oktober, så du kan være sikker på at komme med. Tilmeldingen åbner til september. Kongressen holdes i MCH Herning Kongrescenter som sædvanlig.

Til toppen
Download pdf