Udgivet d. 11-07-2023
FlexNyt holder sommerferie i uge 30, vi er tilbage igen i uge 32. Vi ønsker alle vores læsere en rigtig dejlig sommer.
Du kan søge nye tilsagn om pleje af græs- og naturarealer (tilsagnstype 68 og 69). Ansøgningsrunden åbnede 3. juli, og ansøgningsfristen er 28. September 2023, kl. 23.59.59. Du skal søge de nye tilsagn i tilsagnsskemaet, som du kan finde i Tast selv.
Læs mere her.
Landbrugsstyrelsen har nu offentliggjort et nyt kort i Internet Markkort, hvor du kan se, om du har marker inden for et område, hvor der kommer et krav om obligatoriske målrettede efterafgrøder. Samtidig kan du se beregningen af dit krav i Gødningskvote- og efterafgrøde-skemaet. Du kan også finde kortet på MiljøGIS.
Se mere her.
For at kunne opretholde økologicertificeringen skal alle certificerede virksomheder hvert år opdatere deres oplysninger til Landbrugsstyrelsen. Sker der ændringer på virksomheden i løbet af året, skal Landbrugsstyrelsen også have besked.
Læs mere her.
På grund af tørken kan du som økolog nu søge dispensation til at bruge 50 pct. grovfoder i stedet for 60 pct. til dine økologiske drøvtyggere.
Se hvordan du gør her.
I 2023 er Økologierklæringen erstattet af et Økologicertifikat. Landbruger får Økologicertifikatet i Tast selv efter endt sagsbehandling af Økologiskemaet, og det vil samtidig også blive offentligt tilgængeligt i TRACES.
Økologiadministrationen har tidligere oplyst, at det ikke var nødvendigt for alle økologer at indsende et økologiskema via Tast selv. Dette drejede sig om økologer, som udelukkende havde markproduktion og ikke havde nogle ændringer til bygningssæt eller lignende.
Vi er dog blevet opmærksomme på, at alle økologer, som ønsker at modtage et Økologicertifikat skal indsende et Økologiskema for, at Landbrugsstyrelsen kan udstede Økologicertifikatet.
Landbrugsstyrelsen har nu oprettet et Økologiskema for de økologer, som kun har indsendt et Fællesskema. Det er dermed muligt at indberette økologioplysningerne uden først at skulle oprette et økologiskema. Hvis der ved en fejl ikke er oprettet et Økologiskema, kan der via Tast selv oprettes et.
Se hvordan du gør her.
Kvæg og får kan nu igen komme på græs på PFAS-forurenede arealer. Forudsætningen er, at dyrene bliver taget ud af fødekæden.
Se mere om de nye regler her.
Hvis arbejdsgiver eller en medarbejder bliver ramt af stress, er der forskellige støttemuligheder fra det offentlige både i forhold til arbejdsgiver og til medarbejdere på landbrugsbedriften.
Stress rammer flere og flere danskere, og kan på arbejdsmarkedet have store personlige og økonomiske konsekvenser. Stress anses for at være et af de mest udbredte arbejdsrelaterede helbredsproblemer i EU-landene.
En medarbejder med stress har tit et højere sygefravær og en lavere arbejdsevne og produktivitet - og det bidrager ofte blot yderligere til personens stress. Er det derimod arbejdsgiveren, som har stress, kan det skabe et dårligt arbejdsmiljø på bedriften. Derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på at få søgt hjælp – enten via egen læge, privat sundhedsforsikring eller igennem de offentlige tilskuds- og støttemuligheder.
Stress er ikke en sygdom i sig selv, men langvarig stress kan føre til såvel fysisk som psykisk sygdom og har ofte alvorlige konsekvenser for den enkelte medarbejders helbred, livskvalitet og arbejdspræstationer. Det er værd at bemærke, at idet stress ikke i sig selv betragtes som en kronisk sygdom, vil flere af nedenstående muligheder ikke kunne finde anvendelse.
De vil dog kunne finde anvendelse i det omfang, hvor stressen har medført fysiske og/eller psykiske kroniske lidelser.
Se hvilke støttemuligheder der findes her
Landbrugsstyrelsen har netop offentliggjort en ændringsbekendtgørelse om ko-præmie og en ændringsbekendtgørelse om slagtepræmie. De har ændret bekendtgørelserne, fordi der blev stillet et ukorrekt krav i dem.
I både bekendtgørelsen om ko-præmie og i bekendtgørelsen om slagtepræmie står der, at ansøger skal være aktiv landbruger og råde over et landbrugsareal for at søge om tilskud. Det er korrekt, at ansøger skal være aktiv landbruger, men det er en fejl, når der står, at ansøger skal råde over et landbrugsareal. Landbrugsstyrelsen har derfor fjernet det krav i bekendtgørelserne.
I vejledningerne om ko- og slagtepræmie er der ikke skrevet, at det er et krav, at ansøger skal råde over et landbrugsareal. Så hvis du fulgte vores vejledninger, da du søgte om tilskud, har du fået den korrekte information.
Se mere her.
Den 31. 13.30-16.30 august afholder SEGES Innovation en temadag om etablering af ny natur på tidligere landbrugs- og plantagejord.
På dagen vil vi besøge Jesper Fog-Petersen og Heidi Buur Holbecks naturejendom ved Gl. Ry, som har omdannet størstedelen af deres produktionsarealer til lysåben natur med ekstensiv græsning.
Vi besigtiger arealerne, hvor Jesper og Heidi løbende vil fortælle om deres erfaringer og udfordringer med udlægning af deres arealer til natur.
Arrangementet er gratis, men kræver tilmelding!