Udgivet d. 07-06-2023
Alle heste i Danmark skal have et hestepas. For at få udstedt et hestepas skal hesten være identificerbar mærket. Det vil sige, at hesten skal være enten brændemærket med logo og cifre, fryse- eller chip-mærket.
Find de nødvendige dokumenter vedr. hesteregistrering her.
Når heste er på græs og kommer i kontakt med planter som alsike-kløver, pericon og vild pastinak, kan de blive ramt af fotosensibilitet, som er en overfølsomhed mod ultraviolet bestråling.
Det gælder ikke kun heste, alle planteædende husdyr kan få fotosensibilitet.
Symptomer:
På de angrebne områder af huden opstår der blæredannelse, væskende sår og senere sårskorper.
Begræns fremtidige problemer med græsukrudt ved at afslå eller nedvisne pletter af græsukrudt. Ved at slå eller nedvisne 2-3 uger efter græssernes skridning undgår du, at græsukrudtet danner spiredygtige frø.
Resistente bestande af italiensk rajgræs og agerrævehale er efterhånden udbredte, og det bliver desværre kun værre. Væselhale breder sig også hurtigt. Den er ikke resistent, men meget svær at bekæmpe. Endelig kan hejrearterne optræde massivt i pletter, så yderligere spredning bør undgås.
Vil en indsats mod at sprede resistente bestande af græsukrudt kunne lykkes? Nej formentlig ikke, men en indsats nu, vil gøre problemerne meget mindre i fremtiden. Der vil være en stor gevinst ved at få isoleret problemet og ikke slæbe frøene rundt på hele din ejendom. Uanset om du har sædskifte og i øvrigt gennemfører forebyggende tiltag, undgår du ikke at leve med risikoen for, at der kommer græsser ind med eksempelvis en halmpresser eller når vildtet færdes rundt i agerlandet. Men et vågent øje og en tidlig indsats vil betale sig.
Læs mere her - Slå områder med græsukrudt før frøsætning.
Vejret har i det meste af maj været tørt og solrigt. De analyser af frisk græs, som vi har udtaget i uge 20, viser, at græsset kun udvikler sig langsomt, og at fordøjeligheden stadig er høj. Den høje fordøjelighed passer fint til slagtekøer og -kalve, hvor du ønsker en stor foderoptagelse og høj tilvækst.
Pas på ved fortørring af græsset. Det vejr, som vi har nu, tørrer græsset meget hurtigt. Kvæg foretrækker ensilage med omkring 35 %-tørstof, hvor mange, som har heste, ønsker en tørstofprocent på omkring 60 %. Det er en tørstofprocent, du når på max. 1 døgn for kvæg og omkring 2 døgn til heste.
Græsensilage til ammekøer og heste skal normalt have en fordøjelighed på under NEL 6,0 og måske nærmere NEL 5,7 (ca. svarende til 1,30 kg ts/FE efter det gamle system). Ved denne fordøjelighed passer fylde (hvor meget et dyr kan rumme) nogenlunde til behovet for energi.
Det er vigtigere at tage hensyn til vejret, fremfor at du lige rammer den rigtige tørstofprocent!
MEN forfald ikke til at vente så længe med at høste græsset, at det tørrer på roden. Græsset skal nok tørre, men der er stor risiko for, at sukkerindholdet er så lavt, at ensileringen går i stå eller ikke kører til ende. Det bevirker tit, at ensilage får mugpletter, eller hvis det går helt galt, bliver til kompost.
Inden så længe kan det være tid til at høste grønbyg. I ”gamle dage” sagde man, at grønbyg skulle høstes ved begyndende skridning. Det havde sin rod i EU/hektarstøtte, hvor man ikke kunne opnå støtte, hvis man høstede før skridning. Sådan er det ikke mere.
Hvis du ønsker grønbyg med høj fordøjelighed, skal grønbyggen stadig høstes ved begyndende skridning – eller måske en smule før. Skal grønbyggen bruges til ammekøer, kan du godt vente til stakken er helt igennem. Så opnår du en fordøjelighed på omkring 1,3 kg ts pr. FE. Venter du til grønbyggen er helt gennemskredet, bliver grønbyggen meget tung fordøjelig – måske helt op til omkring 1,6 – 1,7 kg ts pr. FE. Det minder lidt om NH3 behandlet halm.
Hvis du af én eller anden grund ikke når at høste inden fuld gennemskridning, skal du lade afgrøden stå indtil helsædstidspunktet – altså når kernen er dejagtig. Eneste grund til at tage grønbyggen inden er, hvis der er risiko for evt. udlæg. Altså hvis afgrøden er så tæt, at udlægget lever en skyggetilværelse.
Hvis det er tilfældet, er der meget stor risiko for, at de små græs- og kløverplanter skygges ihjel. Og så skal dæksæden væk for at redde den kommende græsmark. En anden årsag kan også være, at du mangler græs. Så vil udlægget i en grønbygmark selvfølgelig være tidligere klar, end hvis du venter til efter helsæd. En grund er også, at de små græsplanter ikke har været så generet af dæksæden (typisk byg) så længe. Derfor vil marken hurtigere bliver grøn og tæt, og der vil være et rimeligt lag græs.
Fra den 23. maj og tre uger frem udsender ’Udbetaling Danmark’ de årlige opgørelser for 2022 til borgere, der modtager folkepension, førtidspension eller seniorpension. Selvstændige modtager først opgørelsen til september.
Den årlige opgørelse af pension for 2022, også kaldet efterregulering, sker fra den 23. maj 2023, hvor de første breve lander hos pensionisterne.
Af de pensionister, der har fået for lidt i pension i 2022 og derfor skal have pension udbetalt, forventer Udbetaling Danmark, at de fleste får det tilgodehavende beløb udbetalt den 31. juli 2023. Hvis pensionisten derimod skal betale pension tilbage, så kan der anmodes om en afdragsordning hos Udbetaling Danmark.
Pensionister, som har selvstændig virksomhed (eller hvor ægtefælle/samlever har det) samt pensionister, som bor i udlandet, får først brev i september 2023.
Arbejdsindkomst
Fra 1. januar 2023 indgår ægtefælles/samlevers arbejdsindkomst ikke længere i beregningen af pension, som følge af lov herom, som blev vedtaget sidste år.
I opgørelsen for 2022 indgår ægtefælles/samlevers og pensionistens egen arbejdsindkomst dog stadig i beregningen af pensionen. Der er derfor ingen ændringer i beregningen i forhold til foregående år, når pensionen gøres op for 2022.
Kilde: SEGES 23. maj 2023
Der er mange forhold, som du skal tage højde for, hvis du overvejer at gennemføre et ejer- eller generationsskifte. Overvejelserne kan både være af personlig og lovmæssig karakter og afhænger af, hvor langt i beslutningsprocessen du er. Her på siden finder du nyttige informationer og værktøjer, som kan anvendes ved køb eller salg af landbrugsvirksomhed.
Se evt. mere om Ejerskifte - køb eller salg af landbrugsvirksomhed her.