Udgivet d. 12-01-2023
2023 byder på en ny landbrugsreform, og det betyder mange nye tilskudsordninger. For at kunne nå at udbetale tilskud til så mange som muligt i 2023, har Landbrugsstyrelsen lagt ansøgningsfristen 14. Marts 2023.
Du kan fra 2023 få tilskud for eksisterende markkrat på dine landbrugsarealer, hvis de har den rette størrelse, mængde af træer, buske mv. Du skal sende et ændringsforslag i Internet Markkort for at få markkrattet med i markblok.
Hvis du vil have tilskud til dit markkrat, skal du sende et ændringsforslag om at få markkrattet med i markblok. Det er dog vigtigt, at du orienterer dig i reglerne, inden du sender dit ændringsforslag. Sender du ændringsforslag om markkrat, der ikke overholder reglerne, giver det betydeligt længere behandlingstid.
Læs mere om reglerne her eller kontakt din rådgiver.
Fra 2023 får du mulighed for at have større arealer uden slæt eller tydelige tegn på græsning. Fra 2023 indfører Landbrugsstyrelsen øget fleksibilitet på arealer med tilsagn om pleje af græs- og naturarealer. I dag kan man undlade plejeaktivitet på enkelte delarealer på op til 500 m2. Delarealerne uden plejeaktivitet må samlet udgøre op til 10 pct. af marken.
Denne regel ændres nu, så du fra 2023 kan undlade plejeaktivitet på delarealer op til 1,0 ha. Samlet må delearealerne udgøre op til 20 pct. af marken.
Den øgede fleksibilitet vil gælde for både nye og eksisterende tilsagn med virkning fra 2023.
Formålet med at øge fleksibiliteten er, at du får bedre mulighed for at gennemføre en mere ekstensiv drift af dit areal med tilsagn om pleje af græs- og naturarealer.
Læs mere her.
Få inspiration fra en landmand der er godt i gang med præcisionsjordbrug – og få den nyeste viden om FarmTracking og CropManager.
Se mere her.
En stikprøvekontrol, som Fødevarestyrelsen har gennemført tidligere i år blandt knap 50 opdrættere og udsættere af fasaner og gråænder til jagt, har vist store mangler i deres registrering af køb, salg og udsætning af fuglevildtet. Også den lovpligtige registrering af besætningerne i det Centrale Husdyrbrugsregister halter. I alt blev 44 procent af Fødevarestyrelsens kontrolbesøg afsluttet med enten en indskærpelse eller en politianmeldelse.
Se mere om reglerne her.
Endnu en gang er en kalkunbesætning ramt af smitsom fugleinfluenza. Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen har aflivet de 36.000 dyr i besætningen.
Endnu en gang minder vi om reglerne som bl.a. betyder, at man skal holde sine fjerkræ inde eller overdækket for at hindre smitte fra vilde fugle, hvis man har en større besætning. Har man færre end 100 fugle eller en indhegning, der er på 40 kvadratmeter eller mindre, er der ikke krav om overdækning. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man overdækker hønsegården med fast tag, net eller tråd.
Som følge af den høje risiko for fugleinfluenza skal fugle fodres under tag, så vilde fugle ikke kan komme til hverken foder eller drikkevand. Fødevarestyrelsen anbefaler endvidere, at man skifter fodtøj inden besøg i besætningen.
Hvis du får mistanke om fugleinfluenza i dine dyr, det kan fx være høj dødelighed og luftvejssymptomer, skal du kontakte en dyrlæge.
Få den lovpligtige tilladelse i hus med kurset i hoppeinseminering, hvor du både lærer den vigtigste teori og arbejder med praktiske øvelser, så du bliver godt klædt på til at inseminere heste. Kurset foregår fra den 30. januar 2023 til den 4. Marts 2023.
Find tilmelding og program her.
Du kan frem til den 1. marts 2023 søge om tilskud til forskellige teknologier på din økologiske bedrift. Det er sidste gang der kan ansøges i denne omgang. Du kan søge tilskuddet, hvis du er økologisk landbruger eller lige har søgt økologisk autorisation.
Du kan se, hvad du kan søge tilskud til, og hvordan du søger her.
Minilæsseren er et uundværligt redskab og skåner medarbejdere for meget slidsomt arbejde. Den er impliceret i mange ulykker, der rammer de involverede på liv og førlighed. Risikoen for alvorlige ulykker kan mindskes ved at du bruger sikkerhedsselen.
Det farligste erhverv i Danmark er landbruget målt på alvorlige ulykker sammenholdt med antal beskæftigede. De seneste år har ført til mere end 6 dødsfald i gennemsnit pr. år. De fatale ulykker har ofte maskiner involveret og her er minilæsseren hyppigt repræsenteret.
Læs mere her.
Har du spørgsmål til CHR, kan du kontakte Kundecenter - Tlf.: 70 15 50 15, Tryk 3 for CHR og registrering - og få hjælp. Du kan finde svar på de oftest stillede spørgsmål på dette link. Her kan du også finde svar på spørgsmål vedr. øremærkning af kvæg, svin, får og geder.
Andelen af besætninger, der har fået anmærkninger i forbindelse med Fødevarestyrelsens årlige dyrevelfærdskontrol steg i 2019. Stigningen ses især pga. manglende overholdelse af kravet om et årligt dyrlægebesøg i små besætninger. Kontrollen har bl.a. haft ekstra fokus på små besætninger, og det er især her, at årsagen til stigningen i anmærkninger skal findes, idet 5,7 pct. af de besøgte besætninger ikke havde haft dyrlæge til det ene årlige besøg, der som minimum er lovkrav om i alle besætninger med kvæg.
Kravet om et årligt dyrlægebesøg i små besætninger er vedtaget for at sikre dyrlægetilsyn af de generelle forhold og dyrenes trivsel. Der er dog ikke nogen formelle krav til, hvad besøget skal indeholde. ingen besøg af dyrlægen er jo ikke nødvendigvis udtryk for dårlig dyrevelfærd, men måske tegn på at dyrene ikke har haft behov for dyrlægebesøg. Men selvfølgelig skal loven overholdes, og dyrlægebesøget kan jo også bruges til rådgivning fra dyrlægen.
Cirkulær økonomi drejer sig helt basalt om ikke at smide noget ud og undgå at brænde det af. At styrke og dokumentere en virksomheds indsats for cirkulær økonomi er nødvendigt for en bæredygtig udvikling.
Modsat den lineære økonomi - hvor produkter og materialer alt for hurtigt ender med at blive smidt ud – så sigter den cirkulære økonomi imod, at produkter og materialer "holdes i kredsløb" i længere tid.
Læs mere her og se det handlingskatalog for cirkulær økonomi som SEGES Innovation har udarbejdet.