Udgivet d. 19-04-2023
Der har længe været lagt op til ændringer fra Skattestyrelsen omkring vurdering af landbrugsejendomme. Efter en høringsproces har Skattestyrelsen nu udsendt et nyt styresignal, der omhandler kategoriseringen af landbrugsejendomme, herunder hesteejendomme.
Vær især opmærksom på sidste afsnit vedr. registrering i CHR.
Knabstrupperforeningen for Danmark, Dansk Pinto Forening og Avlsforeningen for New Forest Ponyer i Danmark, har etableret et samarbejde, om brugsafprøvning af heste og ponyer, efter fælles propositioner. Heste og ponyer fra andre avlsforbund er velkomne til at deltage.
Se mere her.
Hvis du er en ung landbruger eller ung gartner, så kan du i perioden 2023-2027 søge om tilskud til at etablere et landbrug eller gartneri. Du skal som ansøger leve op til nogle krav for at få tilskud, som bl.a. er, at du skal:
Læs meget mere om ordningen her. Bemærk, der er sket præciseringer i forhold til den tidligere udgave!
Udbetaling Danmark har lagt information på borger.dk til de borgere, der er i tvivl om, hvorvidt de skal udskyde deres folkepension.
Læs mere om problematikken her.
I denne udgave af podcasten "Din mark lige nu" sætter vi fokus på foråret. Hør en podcast, hvor vi taler om opgaver, der kan hjælpe med at optimere udbyttet i vinterrapsen. Du kan også lytte til en podcast om, hvordan du kommer i gang med præcisionsgødskning?
Se hvordan du kommer i gang her.
Det er vigtigt, at du bruger den korrekte afgrødekode til dine arealer med skovrejsning, hvis du søger grundbetaling til dem. Her kan du læse, hvilken afgrødekode du skal bruge. Derudover er det vigtigt, at du, for de tilsagnstyper det er nødvendigt, skriver alle relevante tilsagnsoplysninger på siden 'Skovtilsagn' i fællesskemaet. Der ses ofte fejl i denne del af ansøgningen og dermed kan der mistes tilskud. Hvis du er det mindste i tvivl så søg rådgivning. Husk at sidste frist for ansøgning er 28. April 2023 – så vent ikke for længe!
Læs mere her.
Der er registreret levende dyr af 42 forskellige malke- og kødkvæg racer i Danmark pr. 1/4-2023 - se liste her.
Reglerne for udstilling på dyrskuer strammes for at reducere smitterisikoen. Dyr af kødkvægrace skal nu også testes individuelt for salmonella, og bedrifter med dyr importeret fra visse lande må ikke udstille.
Læs mere her.
Naturstyrelsen under Miljøministeriet sætter nu afgræsningen på ca. 3.000 hektar statslige naturområder i bero efter fund af PFAS i kvæg og græs. Det sker af hensyn til fødevaresikkerheden. Vi tager ingen chancer, siger miljøminister Magnus Heunicke.
Der vil i år ikke blive sat kvæg ud på ca. 3.000 hektar statslige naturområder, hvor der er risiko for forurening med PFAS. Der er tale om 43 naturarealer, som Naturstyrelsen har forpagtet til private landbrugere, hvis kvæg græsser på arealer til fordel for natur og biodiversitet.
Her sætter Naturstyrelsen nu græsningen i bero, og det betyder, at forpagtningsaftalerne med de private landbrugere bliver annulleret.
Læs mere her.
Plast er en vigtig ressource, som det giver god mening af sortere, så det kan genanvendes. Nyt infomateriale gør det nemmere for dig at komme i gang med at sortere på din bedrift.
Vi bruger meget plast i landbruget. Et godt eksempel er ensilageplast. Og eftersom plast er en værdifuld ressource, som kan genanvendes til nye produkter, så giver det rigtig god mening at sortere. Og faktisk er det et krav, at virksomheder i Danmark sorterer deres plastaffald. Politikerne har sat et specifikt mål for landbrugssektoren om at sortere 50 pct. af plastaffaldet til genanvendelse i 2025 – og 80 pct. i 2030. Læs mere her
En kortlægning af stressfaktorer hos landmænd har givet grundig indsigt i, hvordan og hvilke faktorer der medvirker til stress blandt landmænd. Undersøgelsen er gennemført med en fokusgruppe på 7 konsulenter og interviews med 10 landmænd.
I undersøgelsen fremhæver både konsulenter og landmænd, at der er mange forskellige kasketter forbundet med det at være landmand og ejerleder, og med tiden bliver der stadigt flere. Dette er en væsentlig stressfaktor, da der samtidig bliver stillet højere og flere krav til landmændenes kunnen. Nogle af de tilkomne opgaver er mere registrering og dokumentation overfor både bank og myndigheder, samt ledelsesmæssige opgaver, der er blevet mere komplekse og omfattende. Følelsen for landmændene er, at det er svært at nå hele vejen rundt i virksomheden og kunne følge med udviklingen samtidig med, at der er medarbejdere, der skal ledes.
Se hele undersøgelsen her.
I april er det tid til at beskære roser, sætte løg, så agurker, luge, plante forårsblomster i krukker, give haven gødning, rense fliser og meget mere. Her får du Haveselskabets liste over gøremål i haven i april.
Avlsforeningen for Skotsk Højlandskvæg, har hermed den fornøjelse at invitere alle med ekstensive racer til en meget spændende temadag omkring håndtering af kvæg, der ikke tidligere har været håndteret. Vi har inviteret Mrs. Liz Shaw fra Skotland, som kommer og viser os, hvordan hun lægger grime på et "vildt" dyr. Vi har tidligere haft besøg af Liz Shaw med stor succes, hvor hun demonstrerede, hvordan hun stille og roligt uden stress for dyrene kunne lægge grime på en lille flok ungdyr i en fangefold. Der var tale om dyr, som aldrig tidligere havde været håndteret.
Det er ikke kun dyrene, der nyder godt af den stressfri håndtering. Det giver samtidig meget større sikkerhed for dig, der skal håndtere dyrene, at alt foregår stille og roligt, så ingen kommer til skade. Det er ikke nødvendigt at sætte mange timer af til grimetræning af dyr, hvis man gør det på den "rigtige" måde fra starten.
Selvom du ikke skal på dyrskue med dit dyr, så er der masser af situationer, hvor det er helt afgørende, at vi kan binde et dyr op i en grime. F.eks. i forbindelse med dyrlægebesøg er det vigtigt, at koen har prøvet det før, hvis dyrlægen skal have en chance for at hjælpe.
De to lokaliteter er:
JYLLAND
Tidspunkt: Lørdag den 6. maj 2023, kl. 10-16.
Sted: Hos Johnny Madsen, Lundholmvej 3, 7470 Karup.
FYN
Tidspunkt: Søndag den 7. maj 2023, kl. 10-16.
Sted: Hos Kildegården Highland Cattle, v Jeanette og Jens Kimer, Skalkendrupvej 42, 5800 Nyborg
Vi starter dagen kl. 10:00 med kaffe og rundstykker. Først vil værten fortælle lidt om sin besætning. Efter kaffen vil der være demonstration af håndtering af kvæg, som ALDRIG tidligere har været lagt i grime. Der vil der være rig muuh-lighed for at tale med andre kvægholdere.
Til frokost vil der blive serveret kold kartoffelsalat og pølser. Der er 1 øl/vand pr. person. Forplejningen (rundstykker, kaffe, pølser, kartoffelsalat og øl/vand) er inkluderet i prisen.
Pris og tilmelding
Pris 250 kr. inkl. mødre inkl. dagens forplejning.
Avlsforeningen for Skotsk Højlandskvæg giver et tilskud på 100 kr. inkl. moms til medlemmer, medlemsprisen er 150 kr. inkl. mødre.
Tilmeldingsgebyr betales ved tilmelding til konto i Nordea 5875-8476584141, oplys tilmeldtes navn og CVR-nr. der kan bruges til fakturaen.
Tilmelding senest den 1. maj til aa@highland-cattle.dk, husk at skrive hvor du tilmelder til.
Dagen for dig, der har: Galloway, Hereford, Angus, Dexter, Skotsk Højlandskvæg eller anden race der drives som en ekstensiv besætning, også for dig der arbejder med naturpleje i kommuner, o.a., som gerne vil have et større kendskab til ekstensivt kvæg.
Ansvarlig arrangør: Avlsforeningen for Skotsk Højlands Kvæg