Header billede

FlexNyt - Uge 12, 2023

Udgivet d. 23-03-2023

Mark


Kvælstofprognose 2023

Kvælstofprognosen for 2023 viser et mindre kvælstofbehov end normalt på lerjorde i hele landet. Prognosen bliver klar i GKEA-skemaet i Tast Selv fra 22. marts 2023.

Prognosen gælder for vinterkorn og vårsåede afgrøder

Kvælstofprognosen gælder for vinterkorn og vårsåede afgrøder med et kvælstofbehov, uanset om der er tilført husdyrgødning eller ej. Prognosen gælder ikke for overvintrende græs og vinterraps.

Tabel 1. Korrektion af kvælstofkvoten afhængig af jordtype og område (kg N/ha)

Kontakt din planteavlskonsulent, hvis du ønsker en ajourført gødningsplan eller i øvrigt har spørgsmål.

Til toppen

Forårstjek af græsmarken

Indtil videre ser overvintringen i græsmarkerne overvejende god ud. Der er områdevis især på sandjord konstateret en noget hullet plantebestand. Dels som følge af tørken i sommeren 2022 og dels som følge af angreb af gåsebillens larve.

Det er vigtigt at vurdere plantebestanden på alle græsmarkerne kritisk. Omkostningerne er stort set de samme, uanset om udbyttet er 8000 eller 10.000 FEN pr. ha som følge af utilstrækkelig plantebestand.

Tommelfingerreglen for plantebestanden er:

  • Slætmarker: 20-30 græsmarksplanter pr. meter sårække
  • Afgræsningsmarker: 30-40 græsmarksplanter pr. meter sårække

Er plantebestanden for lav bør marken omlægges, og en anden mark må udlægges på ny.

Til toppen

Kompostdemo: Mark, miler og mikroliv

Kom med i marken og få hænderne i komposten; se hvordan milerne er lagt op og bedøm med egne øjne gødningsværdien af to forskellige komposttyper udbragt i en vårbygmark. Hør om renhed, praktisk anvendelse i sædskiftet, udnyttelseskrav og effekterne af kompost på jorden og mikrolivet.

Markvandringen er arrangeret af Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Se program og tilmeld dig.

Til toppen

Fjerkræ


Fugleinfluenza i hønsebesætning ved Ramløse

En mindre fjerkræbesætning ved Ramløse i Gribskov Kommune med omkring 60 stykker fjerkræ er ramt af fugleinfluenza. Det viser prøver, som Statens Serum Institut har analyseret for Fødevarestyrelsen.

- Det er tredje gang i år, at vi finder den dødelige og meget smitsomme H5N1 fugleinfluenza i en besætning. For at begrænse fuglenes lidelser og for at forebygge smittespredning, går vi nu i gang med at aflive dyrene, fortæller veterinærchef i Fødevarestyrelsen, Mette Kirkeskov Sie.

Udbruddet med fugleinfluenza er det tredje siden årsskiftet. Tilbage i januar blev 15.000 kalkuner ved Skælskør og 50.000 høns ved Hedensted aflivet på grund af fugleinfluenza.

'Udbruddene viser, at sygdommen kan slå ned alle steder, og vi må igen understrege, at det er uhyre vigtigt, at alle, der har fugle, følger reglerne, og holder deres fjerkræ inde eller overdækket, så vi bedst muligt beskytter fuglene mod at blive ramt af smitte fra 'de vilde fugle', siger Mette Kirkeskov Sie.

Sygdommen smitter kun meget sjældent til mennesker.

Zoner med særlige regler

Smitteudbruddet betyder, at Fødevarestyrelsen nu har oprettet en 3-kilometers beskyttelseszone og en 10-kilometers overvågningszone rundt om den smittede besætning. I overvågningszonen er det bl.a. forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, medmindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen.

I begge zoner skal ejere af høns og andre fugle desuden registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk.

Fødevarestyrelsen forventer tidligst at kunne ophæve restriktionerne 30 dage efter, at aflivning af fuglene og desinfektion af ejendommen er afsluttet.

Til toppen

Kvæg, svin, får og geder


Øremærkning af kvæg, svin, får og geder

Sådan opretter eller ophører du din besætning i CHR

Du opretter din besætning på Landbrugsindberetning.dk, hvor du skal logge på med dit personlige MitID eller det MitID, som er knyttet til din virksomheds CVR-nummer, afhængig af om besætningen knyttes til dit CPR-nummer eller dit CVR-nummer. Hvis du har et CVR-nummer, SKAL din besætning registreres på dit CVR-nummer. Du kan også kontakte CHR-afdelingen, (7015 5050) som kan hjælpe dig med registreringen.

Husk at du skal oprette én besætning for fx kvæg og én besætning for fx får. Har du bare ét dyr, har du en "besætning" – også selv om det fx er dit barns kælefår!

Hvis du skal indberette ophør af din besætning, kan du gøre det på Landbrugsindberetning.dk. eller kontakte CHR-afdelingen, der kan hjælpe dig med at ophøre besætningen i CHR.

Du kan læse mere om CHR her: www.foedevarestyrelsen.dk/CHR.

Øremærker

Kvæg, svin, (også vildsvin) får og geder skal være mærket med særligt godkendte øremærker og registreret i det Centrale Husdyrbrugs Register – i daglig tale "CHR". Samtidig skal de ejendomme, dyrene befinder sig på, være registrerede.

Selv om du kun har ét dyr, skal det stadig være øremærket. Dog gælder der særlige regler for mærkning af svin.

Hvor mange øremærker skal der isættes?

Kvæg skal bære et elektronisk øremærke i venstre øre og et almindeligt øremærke i højre øre.

Svin, får og geder behøver ikke have et elektronisk mærke.

Svin skal som hovedregel mærkes med ét øremærke eller en skinketatovering, inden de forlader besætningen. Kælegrise kan dog mærkes med en chip.

Får og geder skal som hovedregel mærkes med to øremærker. Slagtelam, der slagtes i Danmark, inden de er 12 måneder gamle, kan nøjes med ét øremærke.

Heste skal ikke have øremærker, men skal registres i CHR med det antal, som normalt findes på adressen. Det enkelte dyr skal p.t. ikke registres, men man skal føre en liste over de enkelt dyr med pasnummer m.v.

Hvis du er i tvivl, så kontakt CHR-afdelingen på telefon 7015 5015

Til toppen

Klima


Landbrugets klimawebinarer

Mere end 1.000 landmænd deltog i de fysiske klimadage. Nåede du aldrig med? Så kan du stadig nå det, og denne gang online. Tilmeld dig og lær hvilke klimatiltag, der kan gøre en forskel på din bedrift.

Læs mere og tilmeld dig her – bemærk meget kort tilmeldingsfrist.

Til toppen

Økologi


Kroner til økologisk forskning

Du kan nu søge om midler til forskning, der skal understøtte økologiens bidrag til klima, miljø, biodiversitet, dyrevelfærd og menneskers sundhed. Grønt Udviklings- og DemonstrationsProgram (GUDP) har i samarbejde med ICROFS åbnet for ansøgninger til puljen på 50 mio. Kr. Ansøgningsfristen er 22. maj 2023 kl. 12.00.

Læs mere om de forskellige mulige projekter her og se hvordan du ansøger.

Til toppen

Arrangementer


Hold dig orienteret om kommende arrangementer hos SAGRO

Til toppen
Download pdf