Udgivet d. 08-03-2023
Vurderingsstyrelsen har udsendt udkast til kriterier for, om en landejendom skal kategoriseres som ejerbolig, landbrugsejendom, skovejendom, erhvervsejendom eller anden ejendom.
Landbrug og Fødevarer vil indgive høringssvar.
Hertil har Danske Deltidslandmænd bemærket, at ganske mange mindre landbrug står i fare for at miste deres kategorisering som landbrug. Det har stor betydning for den enkelte p.g.a. den såkaldte "bondegårdsregel", som giver lav skat på boligen.
Vurderingsstyrelsen skriver, at der skal ske en individuel vurdering af ejendommens særlige karakter, når det vurderes, om en ejendom kan kategoriseres som en landbrugsejendom. Det er en helhedsvurdering af ejendommen – hvad der vejer tungest landbrug/skovbrug eller bolig/erhverv. Indkomst fra landbruget er ikke afgørende. Det afgørende er karakteren og omfanget af den landbrugsmæssige drift.
Der angives nogle grænseværdier for antal dyr, antal hektar m.m. for, hvornår ejendommen kan bevare status som landbrugsejendom, men da der er tale om konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde, kan den landbrugsmæssige omfang godt være anderledes.
20 – 25.000 landejendomme antages at ligge under de grænseværdier, hvor en landejendom som udgangspunkt bliver kategoriseret som landbrug. Disse ejendomme vil derfor blive udsat for en individuel bedømmelse.
Et særligt problem får deltidslandmænd, som bortforpagter deres jord. Hvis f.eks. en deltidslandmand lejer sin jord ud og ikke anvender staldbygninger til noget landbrugsmæssigt, er der ikke nogen landbrugsaktivitet på ejendommen. Det vil der være, hvis lejeren af jorden også lejer maskinhuset eller laden og anvender disse i forbindelse med sit landbrug. Vurderingsstyrelsen skriver dog, at bortforpagtning som udgangspunkt ikke er afgørende.
Der vil blive en overgangsordning, som betyder, at landbrug, der bliver omkategoriseret til ejerbolig, kan vælge først at blive omkategoriseret ved salg.
Danske deltidslandmænd ønsker så lave grænseværdier som muligt hvad angår jord, dyrehold m.m., da det må forventes, at disse grænseværdier vil få afgørende betydning i fremtidige konflikters afgørelser.
Det vil være uheldigt både for den enkelte, L&F og landdistriktspolitikken, hvis et stort antal deltidsbrug mister deres status som landbrugsejendom.
Jens Simonsen
Danske Deltidslandmænds repræsentant i L&F's hovedbestyrelse
Søndag den 16. April åbner 47 økologer rundt om i landet deres gård for danskerne og stalddøren for køerne, som på denne dag kommer på græs for første gang efter en vinter på stald.
Som altid er det de økologiske mejerier og Økologisk Landsforening som arrangerer Økodag, og foreningen opfordrer danskerne til at besøge foreningens danmarkskort og booke billet til en gård i lokalområdet, hvis de vil være med til at fejre dyrevelfærden.
Alle økologiske køer skal på græs i sommerhalvåret, og det fejrer økologerne på Økodag for danskerne og stalddøren for køerne.
De 47 Økodagsgårde er fordelt ud over hele landet, og der er udbudt samlet godt 150.000 billetter til Økodag. Det er de enkelte gårde, som selv vurderer, hvor mange gæster de har plads til, og hvor mange billetter de dermed vil udbyde. Har du en særlig favoritgård, er det ifølge projektleder Malene Jensen fra Økologisk Landsforening en god ide allerede nu at booke en billet.
Find din lokale ekspert inden for naturforvaltning og tilskud til naturpleje. En liste med de lokale natureksperter er opdateret.
Naturpleje omfatter mange komplekse områder, regler for tilskud til naturpleje og samspil mellem forskellige regelsæt omkring natur og landbrug. Desuden stiller græsning og pleje af naturområder særlige krav til de dyr, der græsser naturarealerne.
Derfor kan der være behov for at få en lokal ekspert på banen, som kan hjælpe dyreholdere og lodsejere med at overskue de muligheder og begrænsninger, tilskud og regler, der er omkring natur og dyr i naturplejen.
Derfor har SEGES nu opdateret listen med de lokale eksperter. Alle de lokale rådgivere, der står på listen - har minimum 2 års erfaring med rådgivning inden for det pågældende emne og har desuden deltaget på et obligatorisk kursus afholdt af SEGES. Se lyt her.
Vi inviterer til webinar torsdag 16. marts, hvor du kan høre mere om mulighederne for at bruge ikke-produktive elementer til at opfylde kravet om GLM 8. Du kan også høre om, hvordan du kan få ekstra tilskud til udlægning af yderligere elementer gennem bio-ordningen biodiversitet og bæredygtighed.
Det er gratis at deltage i webinaret, men tilmelding er nødvendig. Du kan læse mere om webinaret og tilmelde dig i denne nyhed.
Læs mere om webinaret her.
Landbrugsstyrelsen sender snart det sidste påmindelsesbrev for indberetning af gødningsregnskab. Der sendes intet rykkerbrev efter indberetningsfristen. Fristen for indberetning er den 31. marts 2023.
Når du er tilmeldt Register for Gødningsregnskab, skal du indberette dit gødningsregnskab for planperiode 2021/2022 senest om 4 uger.
De fleste virksomheder indberetter gødningsregnskabet rettidigt. Men er du blandt dem, som endnu ikke har indberettet gødningsregnskabet for planperiode 2021/2022, skal du huske at få det gjort senest 31. marts 2023.
Læs mere her.
Udbetalingerne sker til de kvægproducenter, der har søgt om slagtepræmie, og som har slagtet mindst fem kvier, tyre eller stude i 2022. Du skal som kvægproducent ikke gøre andet end at tjekke brevet om udbetaling, som er på vej til dig.
Der udbetales 960,74 kr. pr. dyr.
Der kan gå op til fem bankdage, fra du modtager brevet om udbetalingen, til pengene bliver overført til din NemKonto.
Der blev i 2022 slagtet ca. 254.000 dyr. Omkring 4.900 landbrugere har søgt om slagtepræmie og slagtet mindst fem præmieberettigede dyr.
Du kan søge om slagtepræmie for 2023 samtidig med, at du indsender Fællesskema 2023. Fristen for at søge er 16. maj 2023, som er fristen for at sende ændringer til fællesskemaet og for at sende fællesskemaet forsinket. Hvis du søger efter fristen, bliver din ansøgning ikke godkendt.
Læs mere og find vejledningen her.
Bytter du plantefrø eller interesserer du dig for biodiversitet og bevaring af plantearter og -sorter, kan du i vores hobbyvejledning finde reglerne om handel med og overdragelse af frø til ikke-kommerciel brug og bevaring. Vejledningen trådte i kraft 1. marts 2023.
Frøbytning bidrager til mangfoldighed og øger biodiversitet, og flere og flere interesserer sig for at bytte frø, om de er haveejere, hobbylandbrugere, eller dyrker grøntsager i altankassen.
I Landbrugsstyrelsens hobbyvejledning om frø, kan du læse om arbejdet med at udvikle og bevare plantesorter og reglerne for at bytte og sælge frø til ikke-kommercielle formål. Der er også vejledning til dig, der er interesseret i at udvikle og få registreret en bevaringsværdig sort eller en hobbysort.
Læs mere her.
Chili og tomater skal forkultiveres i det tidlige forår. Chili skal gerne sås allerede i februar eller begyndelsen af marts, mens tomater gerne skal sås i marts. I denne video viser fagredaktør Louise Møller, Haveselskabet, hvordan du gør.
Kødkvægsaften med bedriftsbesøg hos Smedsgaard Agro, onsdag den 15.marts 2023
Sted: Strandvejen 177A, 7673 Harboør
Starttidspunkt: Kl.19:00
Tilmelding: senest fredag den 10. marts til Helle Kalkrup – kalkrup@gmail.com eller tlf. 21416682
Arrangementet er gratis
Kom med på en naturvandring i Kragelund Mose, hvor ca. 100 ha bliver plejet af uldgrise, kvæg, vandbøfler og Exmoor-ponyer
Kom med på en naturvandring i Kragelund Mose, hvor ca. 100 ha bliver plejet af uldgrise, geder, kvæg, vandbøfler og Exmoor-ponyer. Formålet med naturplejen er at holde mosen lysåben til gavn for dyre- og plantelivet.
Vi skal høre om de græssende dyrs betydning for det rige naturliv i mosen. Vi kommer også ind på muligheder og udfordringer med støttemidler til naturplejen.
Husk gummistøvler, da dele af mosen er våd.
Tilmelding: Senest den 31. maj til ilmj@vejen.dk. Maks. 50 personer – først til mølle. Det vil blive oplyst på denne side, når der ikke er flere pladser.
Arrangører: Vejen Kommune, SAGRO og Kragelund Mose ApS.
Starttidspunkt: Kl. 19:00 Sluttidspunkt: Kl. 21:00
Sted: Staushedevejen 41, 6621 Gesten (parkér i vejkanten)
Arrangementet er gratis