Header billede

FlexNyt - Uge 8, 2022

Udgivet d. 22-02-2022

Mark


I fremtiden skal alle danske landbrugere opfylde et krav om areal med permanent græs

I dag sikrer konventionelle landbrugere kollektivt, at Danmark opretholder et areal med permanent græs svarende til arealet med permanent græs på konventionelle landbrug i 2015. Fra 2023 bliver økologer også omfattet af kravet, og referenceåret flyttes til 2018. Læs mere om kravet om permanent græs og se udviklingen på området.

Når den nye landbrugsreform træder i kraft 1. januar 2023, skal både konventionelle og økologiske landbrugere bidrage til, at det danske areal med permanent græs opretholdes på samme niveau som i 2018. Det indebærer, at arealet med permanent græs på landsplan ikke må falde med mere end 5 procent i forhold til arealet med permanent græs i 2018.

Læs mere her.

Til toppen

Nye dyrkningsvejledninger

Med øget fokus på plantebaserede proteinfødevarer, har SEGES udarbejdet dyrkningsvejledninger til nye afgrøder som kikærter, linser og en ”gammel” traver smalbladet lupin.

Vejledningerne kræver login til LandbrugsInfo. Har du ikke login, så kontakt din rådgiver.

Til toppen

Færre rester af sprøjtemidler i danske grøntsager end i udenlandske

Dansk frugt og grønt overskrider yderst sjældent grænseværdier for sprøj­temiddelrester, men Fødevarestyrelsens årlige pesticidrapport viser flere fund af sprøjtemiddelrester i danske frugter end foregående år.

Når vi køber dansk frugt, grønt og kød, er det uhyre sjældent, at indholdet af sprøjte­middelrester er højere end de tilladte grænseværdier, også selv om vi vælger varer uden økologimærkning. Det viser den årlige pesticidrapport, som Fødevarestyrelsen har lavet i samarbejde med DTU Fødevareinstituttet.

Læs mere her.

Til toppen

Fristen for ændringsforslag til markblokke og tilhørende korttemaer i fællesskemaet 2022 er den 2. maj

Hvis du vil sende ændringsforslag til markblokke, når du søger om støtte i fællesskemaet, er der i 2022 kun én frist, du skal kende, og det er den 2. maj 2022. Ændringsfristen for fællesskemaet gælder ikke længere for ændringsforslag til markblokke og tilhørende korttemaer.

Læs mere her.

Til toppen

Regler for dokumentation ved nedfældning og forsuring af gylle

Forsuring af gylle kan benyttes som et alternativ til nedfældning i græs og på sort jord. Har man benyttet dette alternativ, skal det kunne dokumenteres, at der er forsuret efter reglerne.

I Danmark er der krav om, at flydende husdyrgødning (gylle), der udbringes til ubevokset jord og til fodergræs skal nedfældes eller forsures. Forsuringen skal ske før eller i forbindelsen med udbringningen.

De generelle regler for hvornår, og i hvilke afgrøder, man kan benytte nedfældning og gylleforsuring er beskrevet i Regler ved udbringning af gylle (kræver login til Landbrugs­Info). Som landmand skal du være opmærksom på, at du skal kunne dokumentere, at gylle udbragt til ubevokset jord og til fodergræs enten er nedfældet, eller at den er forsuret med en tilstrækkelig mængde syre. Denne dokumentation skal opbevares i fem år og udleveres på forlangende af kommunen.

Til toppen

Kvæg ,heste, svin, får og geder


Husdyrgenetiske ressourcer: Ansøgningsrunden åbner for dyretilskud

Hvis du ejer gamle danske kvæg-, heste-, svine-, fåre- eller gede­racer, kan du søge dyretilskud til de avlsdyr, som fik renracet afkom i 2021. Frist for indsendelse af ansøgning er den 15. marts 2022 kl. 12:00.

Landbrugsstyrelsen åbner den 15. februar 2022 for ansøgning om dyretilskud til beva­rings­værdige dyr af gamle danske husdyrracer. Formålet med ordningen er blandt andet at fast­holde og helst øge antallet af dyr af de gamle husdyrracer.

Læs mere om ordningen her.

Til toppen

Info


Alligevel ikke krav om brug af akkrediteret laboratorie til gylleanalyser i Præcisionsjordbrugsordningen

Landbrugsstyrelsen har netop meddelt, at de frafalder kravet frem til 1. august 2022. SEGES udsendte den 8. februar en artikel med overskriften ”Krav om brug af akkrediteret laboratorie til gylle­analyser i Præcisionsjordbrugsordningen”, hvor budskabet var, at Landbrugsstyrelsen har varslet, at der bliver krav om, at analyser af gylleprøver, som skal indgå som dokumentation i præcisionsjord­brugsordningen, kun må analyseres på akkrediterede laboratorier, og at kravet gælder tilbage fra 1. august 2021.

Efter en henvendelse fra Landbrug & Fødevarer om problematikken i, at reglerne først offentliggøres midt i sæsonen, og at nogle gylleprøver allerede er analyseret på et ikke-akkrediteret laboratorium, har Landbrugsstyrelsen imødekommet problemet. De forventer derfor at ændre formuleringen i den kommende plantedækkebekendtgørelse, så det i stedet skrives, at akkrediteringskravet er gældende fra 1. august 2022

Til toppen

I 2023 åbner Landbrugsstyrelsen en ny projektstøtteordning målrettet unge landbrugere og gartnere

Vi har samlet, hvad vi ved om ordningen, og lavet en FAQ, hvor vi svarer på de oftest stillede spørgsmål. Ordningen giver mulighed for at søge et etableringstilskud, som udbetales som et engangsbeløb.

Læs mere om den nye ordning her.

Til toppen

To vejledninger på husdyrområdet er opdateret

Miljøstyrelsen har opdateret vejledningerne til husdyrgød­nings­bekendtgørelsen og husdyrgodkendelses­bekendt­gørelsen, pr. 1. januar 2022. Der er bl.a. sket ændringer til kravet om bund i ridehaller. Se bekendtgørelserne her (kræver login til LandbrugsInfo).

Til toppen

Vask drivhusets glas med sæbe

Afvaskningen af drivhuset foregår bedst på en mild dag, hvor hænderne ikke fryser helt af.

Undgå en dag med direkte solskin, da sæbevandet så fordamper for hurtigt fra glasset. Er der mange alger, starter du med at fjerne det værste med en stiv børste og rent vand fra slangen.

Til selve afvaskningen bruges der godt med varmt sæbevand, pisket af krystalsæbe. Lad sæben sidde mindst et kvarter. Det er vigtigt med en stiv børste at komme ind i alle hjørner og kroge, da det er her og i gammelt plantemateriale, at skadedyrene overvintrer.

Når drivhuset er vasket både ud- og indvendigt, spules det rent med vandslangen – også her er det vigtigt at spule i alle revner og sprækker med en skarp vandstråle. En højtryksrenser er ikke nødvendig, men effektiv.

Til toppen

Ryd op i Køkkenhaven

Fjern gamle planter fra køkkenhaven og dæk evt. noget jord med plastik eller glas, så den er klar til at lægge de tidlige kartofler.

Nu skal læggekartoflerne lægges til forspiring. Køb de statskontrollerede, sygdomsfri kartofler, som er meristemformerede. Det vil sige, at hver kartoffel­plante er fremstillet i et laboratorium af nogle ganske få, garanteret sygdomsfri celler. Læg dem til forspiring i et enkelt lag i flade kasser med de fleste 'øjne' opad. Stil kassen lyst og ved ca. +10°C. Ved mørk opbevaring bliver spirerne lange, tynde og blege.

Husk at forspire chili og peber allerede nu, da de har en lang udviklingstid. Tid til tomater er først i marts.

Til toppen

Arrangementer


Hold dig orienteret om de kommende arrangementer hos SAGRO

Til toppen
Download pdf