Header billede

FlexNyt - Uge 6, 2022

Udgivet d. 08-02-2022

Økonomi


Undgå at hyldest på mark koster støttekroner

Danmark får fint besøg, når en af verdens største sportsbegivenheder til sommer triller gennem landet. I år begynder cykelløbet Tour de France nemlig med tre etaper i Danmark og det giver danske landmænd mulighed for at udsmykke deres marker, der med lidt held kan blive transmitteret til millioner af seere verden over.

Og selvom en hyldest til cykelløbet næppe kan kategoriseres som traditionel landbrugsdrift, er der vide muligheder for at udsmykke en støtteberettiget mark, uden at retten til landbrugsstøtten til marken forsvinder.

De forskellige udsmykninger går under navnet ”land arts” og kan variere vidt og bredt i størrelse, udformning og materialer. Ligger hyldesten i kortere tid end 14 dage på en mark i normal drift, vil det som udgangspunkt ikke give træk i støtten, men der kan være undtagelser.

Gode tips til at undgå træk i landbrugsstøtte for cykelløbshyldest

  • Lad udsmykningen stå i en kortere periode end 14 dage, så udsmykningen påvirker mindst muligt den almindelige landbrugsdrift af marken.
  • Vær opmærksom på, at den pågældende udsmykning ikke ødelægger plantedækket eller jorden. I sådanne tilfælde er der altid pligt til at udjævne og udbedre enhver skade af landbrugsmarken.
  • Kontakt Landbrugsstyrelsen, hvis du er i tvivl på Landbrugsstotte-Geodata@lbst.dk

Læs mere om mulighederne her.

Til toppen

Info


Sådan laver du din kemiske APV

Den kemiske APV er lovpligtig og skal bruges til at instruere dine medarbejdere i sikker håndtering af kemikalier samt beskytte dem mod eksponering.

Formålet er at skabe overblik over, hvor og hvordan medarbejdere kan blive udsat for farlige kemikalier og kemiske produkter, så du kan fjerne eller minimere risici.

Kemiens farlige sider er ofte usynlige, og derfor kræver det lidt mere at beskytte dig selv og medarbejderne mod dem. Her er en guide til dig, så du kan gennemføre risikovurderingerne og få styr på din lovpligtige kemiske APV.

Du kan få hjælp til at udarbejde kemiens APV af din rådgiver, eller du kan finde inspiration her.

Til toppen

Økologi


Økologisk arealtilskud og pleje af græs- og naturarealer: Gode råd når du søger udbetaling af tilskud

Du skal huske at søge udbetaling af tilskud, hvis du har et tilsagn om økologisk arealtilskud eller pleje af græs- og naturarealer. Her er en række gode råd, særligt til dig, der endnu ikke har fået det tilsagn, som du søgte i ansøgningsrunden fra oktober 2021 til januar 2022 – eller endnu ikke har fået godkendt dit producentskifte.

Du skal hvert år søge om udbetaling af tilskud på dit tilsagn om økologisk arealtilskud og pleje af græs- og naturarealer. Fællesskemarunden løber fra 1. februar til 22. april 2022.

Læs mere her.

Til toppen

Mark


Nu kan landmænd få tilskud til ekstensivering med slæt

Fra 1. februar kan du søge tilskud til at ekstensivere dine omdriftsarealer på kulstofrige jorder og i ådale. Du kan få tilskuddet oveni din grundbetaling. Læs mere om den nye ordning, hvilke arealer du kan søge tilskud til, og find bekendtgørelsen og vejledningen.

Formålet med ordningen er at nedsætte udledningen af drivhusgasser og kvælstof, samt en gradvis reduktion af næringsstofindholdet i jorden gennem slæt og forbud mod gødskning. Ordningen kan således bidrage til at begrænse fosfortab og metanudslip, hvis du senere vælger at tage arealet permanent ud og etablere et vådområde.

Landbrugsstyrelsen giver tilskud til arealer på kulstofrige jorder og i ådale. Du kan se, om dine marker ligger inden for disse områder i Internet Markkort på kortlaget ”Ekstensivering med slæt”. Støttesatsen er 3.526 kr. pr. ha, og du kan samtidig søge grundbetaling på arealerne.

Læs mere om betingelserne her.

Til toppen

Hold dig opdateret på planteværnsmidlerne

Bogen Vejledning i planteværn 2022 er nu på gaden. Med den opdaterede håndbog har du de nyeste regler og informationer lige ved hånden.

De mange regler, for hvilke planteværnsmidler du må bruge og hvordan, ændrer sig år efter år. Derfor er den opdaterede 2022-håndbog fra SEGES Forlag uundværlig for dig, som arbejder med planteproduktion i Danmark.

Du kan købe bogen her.

Til toppen

Arrangementer


Hold dig orienteret om de kommende arrangementer hos SAGRO

Til toppen
Download pdf