Header billede

FlexNyt - Uge 48, 2022

Udgivet d. 30-11-2022

Fjerkræ


Fra den 23. november skal høns og andet fjerkræ som hovedregel holdes inde

For anden gang i denne måned skruer Fødevarestyrelsen op for trusselsvurderingen af fugleinfluenza, og hæver nu vurderingen fra middel til høj. Ændringen kommer fordi myndighederne i EU's medlemslande i første halvdel af november har fundet højpatogen fugleinfluenza i mere end 70 besætninger og mere end 120 vilde i Europa.

Den meget smitsomme fugleinfluenza kan give meget alvorlige symptomer hos fugle, blandt andet diarré, øjenbetændelse, problemer med vejrtrækning og en høj dødelighed. Kun i sjældne tilfælde kan sygdommen smitte til mennesker, der har tæt kontakt til smittet fjerkræ.

At risikoen for fugleinfluenza nu er høj, betyder at fugle og fjerkræ fra og med den 23. november skal holdes under tag og bag hegn, og dermed ikke kan være ude i det fri. Kravet gælder de fleste fuglehold både hobbyhøns i baghaven og store professionelle farme, da det afhænger af hvad hensigten med fuglene er. Dyrskuer og udstillinger er også forbudt fra den 23. November.

Enkelte undtagelser:

Hønsegårde, som er mindre end 40 kvadratmeter og alle mindre farme, hvor kun ejerne selv spiser alle deres æg og alt kød fra deres fjerkræ, og varerne således ikke forlader matriklen, er undtaget fra kravet om indelukning. Det gælder også for mindre farme med prydfugle fx påfugle og papegøjer.

Læs mere her.

Kravet om indelukning ændrer ikke økologistatus for økologisk fjerkræ. Fødevarestyrelsen har fra 23. November 2022 indført krav om indelukning af alle fugle og fjerkræ, som skal under tag. Fødevarestyrelsens krav om indelukning gælder også økologiske fjerkræ.

Overholdelse af Fødevarestyrelsens krav om forebyggende foranstaltninger mod fugleinfluenza har ikke betydning for dine økologiske fjerkræs økologistatus.

Læs mere her.

Hvis hønerne skal holdes på stald på grund af fugleinfluenza

Når udegående høner, som følge af offentlige påbud, pludselig ikke længere har adgang til udearealet opstår en for hønerne frustrerende situation. Frustrationerne kan udmønte sig i stress, fjerpilning og i værste fald kannibalisme.

Problemerne synes at være størst i de små hønsehold, hvor næsten alle høner bruger det meste af deres vågne tid på udearealet. Indelukning af sådanne flokke opleves af hønerne som en betydelig indskrænkning af deres adfærdsmuligheder.

Som i næsten alle andre sammenhænge gælder det om at forebygge. Hvis det er muligt, bør man som det første give hønerne mere plads indendørs. Samtidigt bør man ændre pasningen af dyrene således, at den beskæftigelse og adspredelse, hønerne normalt får udendørs, flyttes ind i hønsehuset. Herudover bør man optimere næringsstofforsyningen og i øvrigt sikre, at klima, hygiejne og lys i hønsehuset er optimalt.

Det er vigtigt at iværksætte de forebyggende foranstaltninger senest samme dag (gerne et par dage før) hønerne lukkes inde.

Læs mere her.

 

Til toppen

Mark


Afrapportering af Landsforsøgene

Resultaterne for Landsforsøgene® er offentlige og tilgængelige på web. Derudover afrapporteres resultaterne årligt i LANDSFORSØGENE. Du kan se årets resultater på nedenståendelink, som kræver login til LandbrugsInfo. Du kan også købe resultaterne i bogform, hvis du henvender dig til dit lokale planteavlskontor.

Til toppen

Info


Tjek dit kemilager

Du bør som minimum gennemgå dit kemirum to gange årligt, så du undgår store bøder ved kontrol – og sikrer dig mod fejlsprøjtning. Hold styr på dit kemilager med KemiTjek App, som frem til 31. December 2022 kan prøves helt gratis.

Tal fra Landbrugsstyrelsen fra de senere år har desværre vist, at 20-25 % af landbrugsvirksomhederne ved kontrol har forbudte midler i deres kemirum. Der er primært tale om "for gamle" midler med dansk etikette.

Minimum-bødestørrelse for opbevaring af et ulovligt dansk middel er 5.000-10.000 kr. Hvis midlet indeholder aktivstoffer, som er forbudte i EU, er minimum-bødestørrelsen 15.000-20.000 kr. Bødestørrelsen stiger desuden med stigende mængde af ulovlige midler.

Det kan derfor altid betale sig at tjekke sit kemirum og få bortskaffet de ulovlige midler. Har du ikke mod på opgaven selv - så kontakt din rådgiver.

Til toppen

Nordeuropas største fagmesse for landbrugsbranchen løber af stablen 29. november til 2. december

I mere end 40 år har Agromek samlet landbrugsindustrien, dens leverandører, kunder og samarbejdspartnere. Det er på Agromek hele branchen mødes, netværk skabes, handler indgås, og inspiration og viden opstår.

Landbrugsmessen Agromek har hjemme i MCH Messecenter Herning og finder sted hvert andet år. I denne omgang er det dog hele fire år siden sidst. Så vi ser meget frem til endelig, at kunne mødes ansigt-til-ansigt igen. Til at give hånd, sparke dæk, klappe dyr og se maskiner i aktion.

Til toppen

Nu får De officielle Kostråd en ny form

Kostrådene skal helt ind i forbrugernes køkkener. Derfor lancerer Fødevarestyrelsen nu Kostrådscirklen – en visuel guide til De officielle Kostråd, som gør det nemmere at se, hvor meget f.eks. bælgfrugter skal fylde i forhold til kød, hvis man vil spise sundt og klimavenligt.

Læs mere om de nye kostråd her.

Til toppen

Arrangementer


Temadag om Planteproduktion under et klima i forandring

Ny tilmeldingsfrist! Har du ikke nået at tilmelde dig temadagen, så får du nu en ekstra chance. Som landmand, rådgiver eller ansat i forædlings- og fødevarevirksomheder kan du derfor stadig nå at blive klogere på effektiv og miljøvenlig planteproduktion.

Se her hvordan du tilmelder dig.

Til toppen

Plantekongres 2023

Plantekongres 2023 vil som altid danne ramme om den nyeste plantefaglige viden. Men branchen skal også rykke tæt sammen og udfordre hinanden på morgendagens planteproduktion. Udfordringerne er mange, og samarbejde om løsningerne er vigtigere end nogensinde.

Kongressen vil også være den første fysiske kongres i tre år, og der er sket ikke så lidt, siden deltagerne sidst var samlet i MCH Herning Kongrescenter. Krigen i Ukraine har blandt andet medført store udfordringer på særligt energi- og råvareområdet, som dansk landbrug er dybt afhængig af.

Du kan tilmelde dig på www.plantekongres.dk.

Her kan du også se programmet med de mere end 77 faglige indlæg og debatter.

Til toppen

Hold dig orienteret om kommende arrangementer hos SAGRO

Til toppen
Download pdf