Header billede

FlexNyt - Uge 46, 2022

Udgivet d. 15-11-2022

Mark


Reglerne om forbud mod jordbearbejdning forud for forårssåede afgrøder i 2023

Planlægger du vårsæd på en mark, skal du være opmærksom på, hvornår du må foretage jordbearbejdning. Bemærk at der er en række undtagelser til reglerne. Kontakt din rådgiver hvis du er i tvivl.

Til toppen

Syn af granulatspredere hvert sjette år

Den reviderede "Vejledning om syn af sprøjter – vejledning 60 fra september 2022" – foreskriver som noget nyt - syn af maskiner der anvendes til granulatspredning. Den 1. juli 2022 trådte en ny bekendtgørelse om syn af sprøjter i kraft, som indeholdt en række ændringer. Granulatspredere, vægesprøjter (ukrudtsviskere), sprøjteudstyr på skovningsmaskiner, tågegeneratorer og gødningskar til væksthuse skal synes senest 1. juli 2025, og får synsinterval hvert sjette år.

Synskrav til granulatspredere beskrives i kapitel 4 i vejledningen. Planteværn i granulatform, som f.eks. sneglekorn, spredes med et bredt udvalg af redskaber. Det kan være centrifugalspredere og ATV-spredere, men kan også være granulat- eller frøsåningsudstyr på såmaskiner. Disse redskaber omfattes.

Synsvirksomheden skal være godkendt af Miljøstyrelsen. Se vejledningen her Rapport (mst.dk)

Til toppen

Tjek op på din plansilo og siloplads

Græs og majs er de fleste steder ved at være pakket godt sammen på ensilageplads og i plansilo. Derfor er det tid at følge op på, hvordan vandet kommer væk. Kan det løbe af pladsen og hen til afløb – og kan afløb og brønd følge med?

Det er vigtigt at tjekke op på, da flere kommuner igennem de seneste år har haft stor fokus på håndtering af overfladevand fra ensilagepladser/siloer. Det har de haft, fordi de desværre oplever det som kilde til forurening af vandløb m.v.

Se hvilke krav der er til plansiloer og silopladsen her.

Til toppen

Fjerkræ


Større risiko for fugleinfluenza

Fødevarestyrelsen vurderer, at risikoen for, at fugleinfluenza igen rammer danske fjerkræbesætninger, er stigende. Derfor hæver myndighederne nu trusselsniveauet fra lav til middel.

Den ændrede trusselsvurdering kommer efter, at der de seneste uger er set en markant stigning af fugleinfluenza i fjerkræbesætninger i Europa, særligt i Tyskland, Holland og Frankrig. Alene siden august er der konstateret fugleinfluenza i tæt ved 150 europæiske besætninger og omkring 500 vilde fugle i Europa.

Også i Danmark har myndighederne fundet fugleinfluenza i vilde fugle de seneste uger, især på Sjælland. Endvidere blev en dansk hobbybesætning på Als i Sønderjylland ramt af sygdommen i slutningen af oktober, og 70 høns blev derfor aflivet.

Læs mere her om fugleinfluenza og hvordan du mindsker risikoen for, at din besætning bliver smittet.

Et stort antal døde kalkuner i en kalkunbesætning ved Lundby førte 8. November til, at Fødevarestyrelsen tog prøver fra dyrene og sendte dem til analyse hos Statens Serum Institut. Prøveresultaterne har vist, at besætningen er smittet med fugleinfluenza.

Det betyder, at Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen 10. November rykker ud for at aflive de cirka 34.000 dyr i besætningen. Det sker af hensyn til dyrenes velfærd og for at forhindre yderligere smittespredning.

Læs mere her og se hvilke forholdsregler du skal tage, hvis du bor i nærheden.

Til toppen

Økonomi


Nu kan du se betalingsrettighedernes værdi for 2022 i Tast selv

Hvert år justerer Landbrugsstyrelsen betalingsrettighedernes værdi i danske kroner efter den eurokurs, som gælder 1. oktober i ansøgningsåret. Du kan nu se årets værdi for dine betalingsrettigheder i Tast selv, og du får også et brev om, hvordan Landbrugsstyrelsen beregner dine rettigheders værdi.

Betalingsrettighedernes værdi ændrer sig hvert år. Nu er beregningen af værdierne klar for i år:

  • Basisværdien for en betalingsrettighed er 1.230 kr.
  • Gennemsnitsværdien for en betalingsrettighed er ca. 1.433 kr.

Du kan finde værdierne for dine betalingsrettigheder i Tast selv.

Til toppen

Info


Håndterer du faremærket kemi korrekt?

EUROPANYHED + 3 stjerner: Med CRiskA forbedrer du arbejdsmiljøet, når det kommer til faremærket kemi. Og det er et krav fra Arbejdstilsynet. Prøv den prisvindende nyhed.

CRiskA har givet arbejdsmiljøet et tiltrængt løft. Appen læser stregkoderne på faremærket kemi og giver hurtig information om personlige værnemidler ved brug af pågældende kemi. Appen virker ikke kun på pesticider, men også på andet faremærket kemi. Ikke kun er det en stor hjælp for brugeren af faremærket kemi, men det gør det også meget lettere for virksomheder at lave en kemisk APV, hvilket Arbejdstilsynet i dag kræver fremfor den stak sikkerhedsdatablade, som mange har liggende og aldrig brugte. Arbejdstilsynet har i dag mere fokus på brugeres sikkerhed med korrekt værnemidler ved brug.

Således begrunder dommerpanelet ved dette års Agromek Stars sin bedømmelse af den nye app CRiskA "Europanyhed + hele tre stjerner".

Se her hvordan du kommer til at bruge CRiskA gratis i en periode.

Til toppen

BUNDLINJEN: TV-magasin om økonomi og ledelse i landbruget

Har du brug for inspiration til, hvordan du arbejder med økonomi og ledelse på din bedrift? Så skal du følge med i TV-magasinet BUNDLINJEN, hvor SEGES Innovation sammen med eksperter og landmænd sætter fokus på emnet.

Magasinet er netop udkommet med 4 nye afsnit, der sætter fokus på virksomhedsledelse, den attraktive arbejdsplads, økonomisk robusthed og ESG. Se de 4 nye videoer her.

Til toppen

Arrangementer


Temadag om Planteproduktion under et klima i forandring

  1. december kan du blive klogere på effektiv og miljøvenlig planteproduktion, når vi afholder temadag om Planteproduktion under et klima i forandring. Her kan du som landmand, rådgiver inden for planter, klima og miljø eller ansat i forædlings- eller fødevarevirksomheder få den nyeste viden ind under neglene, når der sættes fokus på de nyeste forskningsresultater og konkret viden om planteproduktion.

Se program og tilmeld dig her.

Til toppen

Plantekongres 2023

Sæt kryds i kalenderen 11. og 12. januar 2023, hvor branchens største faglige begivenhed løber af stablen.

Plantekongres er Nordens største kongres om planteproduktion, natur og miljø.

De seneste to år har kongressen været online på grund af Corona. Nu vender den tilbage til Herning.

Det må du ikke gå glip af. Sæt derfor allerede nu kryds i kalenderen.

Tilmeldingen åbner i uge 47. – programmet kommer snart.

Følg med her.

Til toppen

Hold dig orienteret om kommende arrangementer hos SAGRO

Til toppen
Download pdf