Header billede

FlexNyt - Uge 40, 2022

Udgivet d. 05-10-2022

Mark


Lad dine efterafgrøder stå indtil 20. oktober eller senere

For tidlig destruktion af efterafgrøder eller alternativer til efterafgrøder er en af de fem hyppigste fejl, Landbrugsstyrelsen konstaterer, når de kontrollerer. Derfor er det vigtigt, at du beholder pligtige og husdyrefterafgrøder samt efterafgrøderne under målrettet kvæl­stofsregulering på arealet frem til 20. oktober 2022. Efterafgrødeblandinger med kvælstof­fikserende arter må dog først destrueres 1. februar 2023 og efterafgrøder i majs må først destrueres 1. marts 2023.

Læs mere her.

Til toppen

De anbefalede frøblandinger til græsmarker

Der er til 2023 oprettet 2 nye økologiske slætblandinger Ø40/Ø41 med en moderat andel strandsvingel for at opnå en større persistens (holdbarhed). De øvrige blandinger er uændret i forhold til de anbefalede blandinger fra 2022.

De anbefalede frøblandinger er udarbejdet af Det Permanente Frøblandingsudvalg. Udval­get har som formål, at der udbydes egnede blandinger af græs samt græs og græsmarks­bælg­planter til dyrkning og udnyttelse på arealer med forskellige dyrknings­forhold og anvendelse. Udvalget består af et medlem fra hvert af de firmaer, der har sorter tilmeldt den danske sortsafprøvning for græsmarksplanter, fire konsulenter fra DLBR samt repræsen­tanter fra Aarhus Universitet, SEGES Innovation, Husdyr, SEGES Innovation, Planter & Miljø og Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Ved køb af en anbefalet frøblanding er du garanteret den samme procentvise sammensætning af arter og typer, uanset leverandør. I de anbefalede frøblandinger indgår kun sorter, der er afprøvet i den danske sortsafprøvning indenfor de seneste 10 år. 

Du finder blandingerne her. Siden kræver login til LandbrugsInfo – eller kontakt din rådgiver.

Til toppen

Fakta og gode råd om udtagning af landbrugsjorder

Ifølge Landbrugsaftalen skal der i Danmark vådgøres 55.500 ha og ekstensiveres 38.000 ha med randarealer. Det er dog landbrugets ambition at tage 100.000 ha lavbundsjord/kulstofrig landbrugsjord ud af drift i Danmark.

I brochuren ”Fakta og gode råd. Udtagning af landbrugsjorder” er der fokus på Kvælstof- og fosfor vådområder, Lavbundsprojekter samt projekter med Klima-Lavbund. Brochuren forklarer kort de elementer der indgår i udtagningen. Landbrugsstyrelsen har oprettet websiden http://www.udtagning.dk/

Se mere her.

Til toppen

Nyt forbud på §3-arealer

Den 1. juli 2022 trådte et nyt forbud i kraft vedr. §3-arealer. Forbuddet betyder, at §3-arealerne skal ekstensiveres yderligere og det indebærer, at arealerne ikke fremadrettet må gødes, omlægges eller sprøjtes. Tidligere har især §3-engarealer haft en gødningskvote og har måttet omlægges. Det må de ikke længere og forbuddet kan for nogle landmænd have store konsekvenser, hvis de bruger græsset fra engene til eget foder eller til afsætning til anden side.

Hvis du bliver ekstraordinært hårdt ramt har du mulighed for enten at søge dispensation til fortsat gødningstildeling eller erstatning for forbuddet i en ansøgning til Miljøstyrelsen. Det er Miljøstyrelsen der afgør om der kan tildeles erstatning eller dispensation. I ansøgningen skal bl.a. redegøres for driftstab, arealstørrelser og hidtidig drift.

Kontakt din rådgiver vedr. dispensation og ansøgning.

Til toppen

Vinterklargøring af græsmarker

Det er tid til sidste slæt i græsmarkerne. Det er vigtigt, at sidste slæt tages senest midt i oktober og helst ikke senere, så græsset kan nå en pas­sen­de bladmasse inden vinter.

Bladmassen inden vinter kan styres via tidspunk­tet for sidste slæt og stubhøjden. Nogle vil ud­nytte det nuværende stabile vejr til at få bjærget sidste slæt med passende tørstofindhold og undgå strukturskader i græsmarken. Her kan stubhøjden med fordel sænkes til 5-6 cm, så græsset ikke når samme hurtige genvækst som den normale stubhøjde på 7 cm.

På afgræsningsmarker, hvor græsset er over 20 cm inden vinter, kan det være nødvendigt at pudse marken af. Afpudsningen skal ske, så der ikke opstår skader på marken. Her kan stubhøjden med fordel sænkes til 5-6 cm, så græsset ikke når samme hurtige genvækst som den normale stubhøjde på 7 cm. Kommer vi hen i slutningen af oktober, bør stubhøjden til gengæld være 1-2 cm højere, så græsset efterlades med tilstrækkeligt grønt bladareal.

Tages sidste slæt medio oktober bør stubhøjden til gengæld være 1-2 cm højere end normalt, så græsset efterlades med tilstrækkeligt grønt bladareal.

Det er vigtigt at vurdere markerne medio oktober og lave en evt. afpudsning senest 20. oktober. Græs udlagt i sensommeren er meget lidt modtagelig for sneskimmel, hvorfor disse marker ikke skal afpudses/høstes, da det ofte giver risiko for spor i marken.

Græsset skal være i balance inden vinter – dvs. græsset skal være gået i ”dvale” inden vinter – et højt kvælstofniveau i jorden og planterne - får planterne til at fortsætte væksten, hvilket øger risikoen for udvintring. Derfor øges risikoen i marker med sen tildeling af større mæng­der gylle og gamle marker med højt kvælstofindhold i jorden, samt omkring gødnings- og urinpletter i afgræsningsmarken.

Kalium virker som ”frostvæske” i planterne. Underskud af kalium øger derfor risikoen for udvintring. Der er flere steder høstet store græsudbytter. Som tommelfingerregel kan man regne med, at der bortføres 25 kg kali pr. 1000 FEN, der er bortført marken. Er der således høstet 10.000 FEN pr. ha, bør marken løbende være tilført 250 kg kalium pr. ha. Er kalitallet under 5 på grovsandet jord, og der er høstet mere kalium, end der er tilført, kan overvint­ringen forbedres ved at tilføre 50 kg kalium pr. ha umiddelbart efter sidste slæt, hvis det er taget rettidigt medio oktober.

Til toppen

Får og geder


Avl og registrering for får og geder

denne side findes oplysninger om beregning af avlsværdier og indekser, samt hitlister for får, mohair-, boer- og nubiske geder.

Til toppen

Info


Traktorer EU-typegodkendt til mere end 40 km/h

En EU-typegodkendt traktor med en hastighed på mere end 40 km/h kan registreres i Danmark som højhastighedstraktor. Færdselsgruppen har sammen med Færdselsstyrelsen afklaret, hvordan det skal foregå.

Se her hvordan.

Til toppen

Hurtigere hjælp til udfasning af gas

Nyhedsbrevet Dansk Gartneri skriver, at de politiske partier, der stod bag justeringen af Erhvervspuljen, har bestemt sig for at fremrykke de nye kriterier for tildeling af støtte. Det betyder, at danske virksomheder hurtigst muligt kan slippe ud af afhængigheden af gas. Efter planen skulle justeringerne først være trådt i kraft i starten af 2023, men nu kan de træde i kraft den 1. november 2022, når det er blevet vedtaget i Folketinget.

Læs artiklen her.

Til toppen

Invitation: Kom med til informationsmøde om rydning og forberedelse til afgræsning 2022

Ansøgningsrunden for Rydning af tilgroede arealer og forberedelse til afgræsning 2022 åbner snart. Hør mere om dine muligheder for tilskud og få tips til din ansøgning på online informationsmøde 11. oktober. Informationsmødet henvender sig både til lodsejere og konsulenter.

Fra 4. oktober 2022 kan private og offentlige lodsejere søge tilskud til at rydde tilgroede arealer i Natura 2000-områder. Du kan også søge tilskud til at forberede Natura 2000-områder, overdrev og nationalparker til afgræsning.

Læs mere her.

Til toppen

Prøv KemiTjek gratis resten af året

Hold styr på dit kemilager med KemiTjek og undgå store bøder ved kontrol. Nu kan du helt frem til 31. december 2022 prøve KemiTjek gratis.

Med KemiTjek kan du nemt tjekke om dine produkter stadig er lovlige, og få overblik over dit kemilager. Med appens stregkode-scanner kan du registrere stregkoden på pesticid­emballagen og straks få at vide, om det fortsat er lovligt at opbevare og anvende produktet.

Hvis du har FarmTracking, så nedjusteres dit lager i KemiTjek automatisk, når du registrerer en sprøjteopgave. På den måde er du sikker på, at dit lager altid stemmer overens med din oversigt i KemiTjek.

Læs mere her.

Til toppen

Nu skal blomsterløgene i jorden – se her hvordan

Blomstrende forårsløg kan man ikke få for mange af. Læg dem nu, så du kan nyde farverne i foråret, hvor du har allermest brug for dem.

Se videoen fra haveselskabet her.

Til toppen

OBS!


Landbrugsstyrelsen arbejder på at udsætte fristen for ansøgninger til pleje af græs- og naturarealer

På grund af udfordringer med Tast selv vil Landbrugsstyrelsen snarest genåbne ansøgningsrunden for Pleje af græs- og natur­arealer.

En del ansøgere oplever, at de ikke kan indsende ansøgning om pleje af græs- og naturarealer. Vi vil derfor give ekstra tid til at ind­sende ansøgningerne. Landbrugs-styrelsen afventer, at fejlen bli­ver løst, før de kan melde ud, præcist hvornår runden åbner igen.

Ansøgningen lukker ned som planlagt, men der arbejdes på at genåbne i denne uge, når bekendtgørelse og fejl er rettet.

Dette har ikke nogen betydning for ansøgning om tillæg til økologisk arealtilskud.

Du skal ikke søge tilsagn på papirskema, da Landbrugsstyrelsen generelt udsætter ansøg­ningsfristen. Derved bortfalder muligheden som tidligere har været meldt ud.

Kilde: Vi arbejder på at udsætte fristen for ansøgninger til pleje af græs- og naturarealer - Landbrugsstyrelsen (lbst.dk)

Sidste opdaterede info: Fristen udsættes til og med 6. oktober 2022.

Til toppen

Arrangementer


Markvandring i Haraldskær ved Vejle 5. oktober

 

 

 

I samarbejde med Vejle kommune og SEGES afholder Danmarks Jægerforbund markvandring i Haraldskær ved Vejle.  Emnet er afgræsning og de græssende dyrs effekt på vildtets trivsel.

Markvandringen finder sted:

Onsdag 5. oktober kl. 17, Skibetvej 139, 7100 Vejle.

Arrangementet er gratis og alle er velkommen.

Danmarks Jægerforbund er vært ved en sandwich.

Til toppen

Hold dig orienteret om kommende arrangementer hos SAGRO

Til toppen
Download pdf