Header billede

FlexNyt - Uge 4, 2022

Udgivet d. 25-01-2022

OBS!


Minkvirksomheder kan nu ansøge om erstatning og kompensation

Minkavlere kan nu indsende en blanket til Fødevarestyrelsen, hvor de ansøger om erstatning og kompensation ved permanent nedlukning af deres minkvirksomhed eller midlertidig lukning af minkvirksomheden, indtil det midlertidige forbud mod hold af mink ophører. Blanketten skal udfyldes senest den 1. april 2022 på virk.dk.

Minkavleren eller revisor/rådgiver ansøger ved at udfylde og indsende en blanket til Fødevarestyrelsen via virk.dk. Ansøgning om erstatning og kompensation som følge af midlertidigt forbud mod hold af mink. Der skal kun udfyldes én blanket for alle besætninger inden for samme CVR-nummer.

Læs mere her (siden kræver login til landbrugsinfo)

Value cannot be null. Parameter name: source

Til toppen

Håndværkerfradraget afskaffes fra 1. april 2022

Som en del af aftalen om finansloven for 2022 sker der justeringer i den såkaldte BoligJobordning. Fradraget for arbejdslønnen for håndværksydelser bliver nemlig afskaffet med virkning fra 1. april 2022. Det er fradraget, der i daglig tale er blevet kaldt ”håndværkerfradraget”.

Der er fremsat et lovforslag, der betyder, at fradrag for håndværksydelser udført i hjemmet og/eller fritidsboligen er betinget af disse to ting:

  • At arbejdet senest er udført den 31. marts 2022
  • At betalingen for arbejdet er sket senest den 31. maj 2022

Er arbejdet udført eller betalt efter disse datoer, er der ikke ret til håndværkerfradrag.

Se hvilke opgaver der er fradrag for og hvilke beløbsgrænser der er her.

Til toppen

Info


Fødevarekædeoplysninger - Sådan gør du

Fødevarekædeoplysninger skal indberettes, hver gang man sender dyr til slagtning.

For at kunne få sine dyr slagtet, er det nødvendigt at indberette fødevarekædeoplysninger, hver gang man sender sine dyr til slagtning. Indberetningen kan foretages elektronisk.

Her kommer en kvik-guide til, hvordan du nemmest får erklæret dine fødevarekædeoplysninger:

 

  1. Indberetning via www.landmand.dk
    Når man er logget ind på landmand.dk, ligger der en boks ”Fødevarekædeoplysninger”, som man klikker på og bekræfter de 2-3 spørgsmål, som vises der. Bemærk, at du kan svare for alle besætninger under dit CVR-nummer eller CPR-nummer. Eller du kan vælge blot at svare for den enkelte besætning.

  2. Indberette via slagterier
    Ved nogle slagterier vil det være muligt at foretage indberetningen samtidigt med, at man tilmelder sine slagtedyr.

  3. Indberette via papirformular
    Du kan ligeledes indberette via en papirformular, som skal følge dyret til slagtestedet. Se formular på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Hvis man ikke indberetter

Hver gang man har tilmeldt dyr til slagtning, kontrollerer slagteriet om fødevarekædeoplysningerne er indberettet, og at de er i orden. Dyrene vil ikke kunne slagtes, før denne kontrol er sket. Hvis fødevarekædeoplysningerne ikke er i orden, vil dyrene blive afvist og årsagen nærmere undersøgt. Derfor er det i landmandens egen interesse at sikre sig korrekt indberetning hver gang.

Til toppen

Se fristerne for fællesskemaet i 2022

  1. februar åbner fællesskemaet for ansøgninger om grundbetaling og andre støtteordninger. Landbrugsstyrelsen har samlet et overblik over frister for fællesskemaet i 2022, så du kan se, hvornår de vigtige datoer ligger.

Du finder fællesskemaet i Tast selv på LBST.dk.

Du skal udfylde og sende fællesskemaet til Landbrugsstyrelsen senest 22. april 2022. Hvis du vil sende ændringer til fællesskemaet, skal du gøre det senest 17. maj 2022.

Se fristerne her.

Til toppen

Mark


Efterafgrøder er godt for klima og miljø

Ud over de pligtige efterafgrøder, som nu også kan indeholde bælgplanter, vil en etablering af ekstra frivillige efterafgrøder kunne gavne klima og miljø yderligere.

Hovedformålet med at etablere efterafgrøder i marken er at mindske udvaskningen af næringsstoffer og dermed mindske næringsstofforurening af vandmiljøet. Efterafgrøder er dog ikke kun godt for at mindske udvaskningen, de har også en effekt på klimaet.

Udvaskningen af kvælstof giver en indirekte udledning af lattergas, som er en meget potent drivhusgas. Når udvaskningen mindskes, mindskes den indirekte udledning af lattergas fra denne kilde dermed også. Den indirekte lattergas emission opstår, når nitratkvælstof i vandmiljøet efterhånden omdannes til lattergas

Læs mere her.

Til toppen

Arrangement


Kvægkongressen flyttes til maj måned

Den aktuelle corona-situation sætter en kæp i hjulet for en kvægkongres først på året. Kongressen aflyses dog ikke, men udskydes til maj måned. Det fysiske møde vejer ifølge formanden for Landbrug & Fødevarer Kvæg tungt.


Landbrug & Fødevarer Kvæg har netop besluttet, at Kvægkongres 2022 rykkes to måneder frem og afholdes i dagene 2. til 3. maj. Det skyldes den aktuelle corona-situation – og dermed hensynet til deltagernes sikkerhed.
 

Samvær og netværk vejer tungt

”Vi kunne have valgt en halv- eller hel-digital udgave af årets kvægkongres for at fastholde tidspunktet den 28. februar og 1. marts. Men vi er nået frem til den konklusion, at kvægkongressen er så meget andet end fagligt input. Kongressen er også netværk, inspiration, sparring og godt socialt samvær. Derfor vælger vi at holde fast i den kongres, vi kender og holder af,” slår Christian Lund fast.
 

Kongressen afholdes den 2.-3. maj i MCH Herning Kongrescenter


Der åbnes for tilmelding til kongressen den 15/3 på www.kvægkongres.dk, hvor programmet også offentliggøres.

Til toppen

Børn og traktorer


Børn og traktorer – en del af livet på landet

Når familielivet på landet beskrives, er børns involvering i deres forældres arbejde ofte en afgørende del af den værdi, forældrene ser ved at bo og arbejde samme sted. I en tidlig alder får børnene en indsigt i, hvor maden kommer fra. De kan følge med i og få en forståelse af deres mors eller fars arbejde, som det i dagens Danmark ikke er mange børn forundt.

Ulykker, der involverer børn og maskiner, sker på store moderne bedrifter med et højt aktivitetsniveau, store maskiner og mange medarbejdere, såvel som på små deltidsbrug. Derfor er der også klare regler for, hvordan børn må deltage i arbejdet – herunder hvornår og hvordan et barn kan køre med på traktorer og andre maskiner.

Og for at starte med det simple først, så er det forbudt for et barn at arbejde. Det vil sige, at det også er forbudt at deltage i arbejdet med traktorer eller motorredskaber – og det gælder også ATV, UTV, havetraktor, minilæsser og andre maskiner, som anvendes til arbejde på bedriften. Et barn må altså ikke aktivere et håndtag, trykke på en knap eller dreje på rattet.

Læs mere her.

Til toppen

Klima


Klima-Lavbundsprojekter

Overvejer du at indgå i et Klima-Lavbundsprojekt, er der en række overvejelser, du skal gøre dig. SEGES har samlet vigtig viden, som giver dig overblik over ordningen og klæder dig på til at tage gode beslutninger for din bedrift.

Læs mere her.

Til toppen

Have


Sådan indretter du en ny køkkenhave – en guide

Der er rigtig mange ting at tage stilling til, når man skal indrette en helt ny køkkenhave. Det kan godt virke lidt uoverskueligt.

Her er nogle spørgsmål, du skal overveje:

  • Skal der være faste bygninger som drivhus og redskabsskur?
  • Hvor skal der være kompostplads?
  • Skal der plantes frugttræer og bærbuske?
  • Skal grønsagerne dyrkes på et stort areal eller i mindre bede?
  • Skal der hegnes mod snegle, harer og rådyr?

Her får du gode råd fra Karna Maj, der selv dyrker en stor økologisk køkkenhave og som har mange års erfaring.

Læs hele artiklen fra Haveselskabet her.

Til toppen
Download pdf