Header billede

FlexNyt - Uge 38, 2022

Udgivet d. 19-09-2022

Arrangementer


Sydjysk Kødkvæg - Studietur til Fanø 25. september 2022

Studietur til Fanø
25. september 2022, kl. 9.30 ved færgen

 

Vi skal se Nofence forsøget hos Michael Baun hvor Angus kvæg afgræsser uden hegn men med GPS-halsbånd også tyrekalve der stribe afgræsses med Nofence.

Nofence er verdens første virtuelle husdyrhegn

Indlægs holdere

Naturplejer Michael Baun

Lodsejer og projektansvarlig Dan Pode Poulsen
Randi Worm, dyrlæge om tilsyn, fravænning, sundhed.

Bus med opsamling ved Sagro i Billund kl. 8.00 og ved Færgen kl. 9:30, se mere på www.ammeko.dk

Formiddagskaffe ved første stop som er ved Skov legepladsen, sommer ligger 7 km fra færgen mod sønder Ho, der kommer, et skilt mod højre til skovlegepladsen, som ligger for enden af Mågekolonivej.

Turen koster 450kr. inkl. bus, færgebillet, morgenkaffe, middagsmad med lokale produkter, kaffe og kage.

Mobilpay til 0131QM eller ind betal til konto 9570-0012865651

Tilmelding inden 22. september på www.ammeko.dk eller til Orla Kalhøj, 21 73 08 98 husk at oplyse e-mail, mobil nr. og påstignings sted.

Til toppen

Hold dig orienteret om kommende arrangementer hos SAGRO

Til toppen

Mark


Sådan opfylder du kravet om fire procent ikke-produktive elementer på omdriftsarealer

Du skal fra januar 2023 have mindst fire procent ikke-produktive elementer på din bedrifts omdriftsarealer, det såkaldte GLM 8-krav. Du kan kun bruge elementer og arealer, der er udlagt på omdriftsarealer, til at opfylde kravet om mindst fire procent ikke-produktive elementer. Du kan bruge følgende elementer og arealer til at opfylde kravet: brak, blomsterbrak, bestøverbrak, markbræmmer, 3-metersbræmmer, småbiotoper, markkrat, GLM-søer og GLM-fortidsminder samt deres tilhørende bræmmer.

Du har derved mulighed for at bruge allerede udlagte landbrugsarealer med brak og markbræmmer til at opfylde kravet, f.eks. dem du har udlagt for at opfylde det grønne krav om miljøfokusområder.

Se her hvordan du gør.

Til toppen

Ny mulighed for at anmelde mangler ved plantedækket på kvæg¬-undtagelsesbrug

Er du kvægundtagelsesbrug, og er plantedækket på en del af dit harmoniareal utilstrækkeligt til at tælle med i kravet om 80 pct. plantedække? Så kan arealet stadig tælle med, hvis du orienterer Landbrugsstyrelsen om manglerne, før du bliver udtaget til kontrol.

Fra planperioden 2022/2023 får du som kvægundtagelsesbrug en ny mulighed for at orientere Landbrugsstyrelsen, hvis der er mangler ved dit plantedække. Det betyder, at hvis du orienterer os i Landbrugsstyrelsen, inden du bliver udtaget til kontrol, tæller arealet med i opfyldelsen af kravet om 80 pct. plantedække. 

Du kan dog kun anvende denne mulighed to gange inden for fem på hinanden følgende planperioder.

Læs mere her.

Til toppen

Pleje af græs- og naturarealer og økologisk arealtilskud: Fristen for at søge nye tilsagn er 28. september 2022

Ansøgningsfristen for at søge nye tilsagn om pleje af græs- og natur­arealer eller tillæg til økologisk arealtilskud er 28. september 2022. Husk at du kan søge pleje af græs- og naturarealer til visse arealer, som du ikke kan søge tilskud til fra andre ordninger i 2022 eller 2023.

Læs mere her.

Til toppen

Se, om dine marker er grønne eller gule

Du kan nu se i Internet Markkort (IMK), om du opfylder aktivitetskravet for at kunne få udbetalt grundbetaling til dine marker. Hvis dine marker er farvet grønne i Landbrugsstyrelsens trafiklyssystem i IMK, så opfylder de aktivitetskravet.

Se mere her.

Til toppen

Heste


Risiko for vestnilfeber hos heste

Tyskland har rapporteret tre udbrud af vestnilfeber (WNF) hos heste i tre forskellige regioner. Siden sæsonstart i juni måned har der været i alt 20 rapporter om WNF i fugle, alle i det østlige Tyskland.

Trusselsvurdering:

Fødevarestyrelsen vurderer, at den samlede risiko for smitte med WNF til danske hestebesætninger som følge af udbruddene i Tyskland er meget lav.

For at opretholde det lave risikoniveau for overførsel af smitte til danske hestebesætninger anbefaler Fødevarestyrelsen følgende til hesteejere:

  • Vær opmærksom på risikoen for smitte med WNF under rejser
  • Orienter dig om tilfælde af WNF i området din hest skal besøge
  • Drøft behovet for forebyggelse ved vaccination af hesten mod WNF med din
  • praktiserende dyrlæge
  • Sørg for myggebeskyttelse til hest og mennesker under opholdet.

Fødevarestyrelsen følger situationen i Tyskland og vurderer løbende, om der er behov for opdatering af trusselsvurderingen.

Til toppen

Fjerkræ


Fugleinfluenza i Nordtyskland får konsekvenser i Sønderjylland

En tysk fjerkræbesætning med 40 gæs og høns tæt ved den dansk-tyske grænse er ramt af fugleinfluenza. De tyske myndigheder håndterer udbruddet på den tyske side af grænsen, og har aflivet samtlige gæs og høns i besætningen, af hensyn til dyrevelfærden og for at mindske risikoen for smittespredning.

Udbruddet har i dag fået Fødevarestyrelsen til at oprette en 10 kilometer overvågnings­zone på den danske side af grænsen fra Rudbøl og i en smal bræmme ud mod vestkysten syd for Rømø. Fødevarestyrelsen forventer at kunne ophæve restriktionerne i midten af oktober.

'Vi har ikke registreret virksomheder, som producerer æg eller fjerkræ i området, men inden for zonen skal hobbyavlere nu registrere deres fjerkræhold på landbrugsindberetning.dk. Hobbyavlerne må heller ikke flytte æg og fugle de kommende fire uger. Det skal reducere risikoen for smittespredning,' forklarer veterinær udviklingschef i Fødevarestyrelsen, Sten Mortensen.

Danmarks status som fugleinfluenza-frit land bliver ikke påvirket af restriktionszonen, men den aktuelle situation kan dog betyde, at visse lande uden for EU i en periode vil takke nej til æg og fjerkræ fra virksomheder i Tønder Kommune.

Læs mere her.


Vær opmærksom på følgende!!

Fødevarestyrelsen har fundet fugleinfluenza blandt vilde fasaner ved både Herlufmagle og Ruds Vedby på Sjælland. Dermed er der risiko for, at jægere og andre, der har deres gang i naturen, slæber den alvorlige virus med hjem til enten deres egne eller andres fjerkræ. Hvis danske erhvervsbesætninger rammes skal dyr i tusindvis aflives af myndighederne. Til skade for både dyrevelfærd og samfundsøkonomien. Sygdommen er kun sjældent set hos mennesker.

Fødevarestyrelsen advarer mod fugleinfluenza (foedevarestyrelsen.dk)

Til toppen

Info


Sådan laver du din kemiske APV

Kemien hjælper os med både rengøring og smittebekæmpelse og opstår spontant som gyllegas og svejserøg i de processer, der foregår omkring os.

Men kemiens farlige sider er ofte usynlige, og derfor kræver det lidt mere at beskytte dig selv og medarbejderne mod dem.

SEGES Innovation har udviklet en app, CRiskA, som gør det let og hurtigt at finde viden om, hvilke farer der er ved arbejdet med et faremærket kemisk produkt, og hvilke værnemidler, der skal anvendes. Det er nemt enten at scanne stregkoden på beholderen, eller bruge appens søgefunktion. På den måde overholder du ikke bare lovgivningen, du forebygger også de ulykker, som kan opstå, når faremærket kemi ikke håndteres korrekt.

Se her hvordan du gør.

Til toppen
Download pdf