Header billede

FlexNyt - Uge 36, 2022

Udgivet d. 06-09-2022

Mark


Så vintersæd senest 7. september

Du kan bruge vinterafgrøder som alternativ til målrettede efter­afgrøder samt pligtige- og husdyrefterafgrøder, men kun, hvis du sår dem senest 7. september. For sen etablering er en af de fem hyp­pigste fejl, Landbrugsstyrelsen konstaterer, når vi kontrollerer efterafgrøder. Læs her om, hvordan du undgår overtrædelser.

Til toppen

Tjek, at dine målrettede efterafgrøder er indberettet på den mark, hvor de er udlagt

Landbrugsstyrelsen sætter i år fokus på efterafgrødereglerne. Det er vigtigt, at du som landbruger tjekker om dine målrettede efterafgrøder eller alternativer til efterafgrøder er indberettet på den mark, hvor de er udlagt. Overtrædelser kan for den enkelte landbruger resultere i en sanktion, som f.eks. kan være, at du mister en del af dit tilskud, og at der bliver trukket i kvælstofkvoten for året efter.

Ligger dine efterafgrøder ikke der, hvor du har indberettet dem, skal du rette til i din indberetning i fællesskemaet.

Du kan rette i din indberetning frem til 10. september.

Læs mere her

Til toppen

Info


Mistanke om abekopper i dyr skal anmeldes til Fødevarestyrelsen

Abekopper kan smitte hunde og måske også andre dyr. Derfor skal dyrlæger og dyreejere nu anmelde mistanke om abekopper i dyr til Fødevarestyrelsen.

Abekoppe-epidemien fortsætter med at sprede sig i Europa, og fra Paris har myndighederne rapporteret om et tilfælde, hvor en hund er smittet af to abekoppe-patienter. Hermed har det vist sig, at virussygdommen kan smitte hunde og måske andre dyr ved tæt kontakt.

Hvis man får mistanke om abekoppe-smitte i et dyr, skal dyrlægen kontaktes og dyret skal holdes i hjemmeisolation ind til mistanken er afkræftet. Dyrlægerne skal være særligt opmærksomme, når de skal undersøge dyr, som er eller har været i tæt kontakt med en abekoppe-patient.

Til toppen

Kender du bedriftens klimaaftryk?

Som landmand møder du stigende krav til lavere klimaaftryk – og det, at du kan levere et klimaaftryk på din bedrift, og vise, hvordan du kan reducere det, bliver snart en forudsætning for, at du kan drive landbrug fremadrettet.

Men hvor skal du sætte ind?

Med ESGreen Tool kan du beregne din drivhusgasudledning og få en aktuel status på dit klimaaftryk på bedriftsniveau. Værktøjet beregner samtidig effekten af mulige klimatiltag og med afsæt i den seneste forskning får du viden til at vælge de mest effektive tiltag.

ESGreen Tool er gratis i 2022, hvis du deltager i enten en klimadag eller gennemfører et onlinekursus. Ellers vil det årlige abonnement være ca. 1.500-2.000 kr., afhængigt af hvor mange produktionsformer, der er på bedriften.

Onlinekurset kan du tage, når du vil - og du kan komme godt i gang med det samme.

Læs mere her.

Til toppen

Prøv udvalgte digitale produkter gratis

Nu kan du helt frem til 31. marts 2023 prøve FarmTracking Basic, FarmTracking Premium, CropManager Tildelingslag og CropManager Varslingspakke helt gratis.

Både FarmTracking og CropManager er med til at gøre dit arbejde i marken endnu mere præcist. 

FarmTracking er et enkelt registreringsværktøj, som giver dig overblik over behandlingerne i marken.

CropManager samler dine markstyringsredskaber ét sted og giver dig et stærkt grundlag for at træffe de rigtige beslutninger.

Læs mere om de enkelte produkter her.

Til toppen

Skal du eksportere juletræer og pyntegrønt?

Landbrugsstyrelsen har listet en række forhold, som det er vigtigt, at være opmærksom på, når du bl.a. eksporterer juletræer og pyntegrønt.

Se hvad du skal være opmærksom på her og her.

Til toppen

Webinar: Bliv klar til den nye sæson med FarmTracking

Får du det optimale ud af FarmTracking? Få genopfrisket, hvordan du får mest ud af appen – måske der endda er ny viden at hente. Webinaret giver dig konkrete tips og tricks til FarmTracking, som du med fordel kan bruge i den kommende sæson. Webinaret er primært for konsulenter og landmænd, der allerede kender eller bruger appen – men alle er naturligvis velkomne.

Læs mere her.

Til toppen

Sådan fjerner du skvalderkål

Haveselskabet har lavet en video, som viser, hvordan du kan fjerne skvalderkål. Skvalderkål, Aegopodium podagraria, er en af de mest almindelige typer ukrudt, vi har i haven. Det skyldes, at den er utroligt god til at brede sig ved at skyde sine hvide rødder vidt og bredt.

Skvalderkål er ikke kategoriseret som en invasiv plante, men ikke desto mindre kan den være besværligt ukrudt at have med at gøre i haven.

Se videoen her.

Til toppen

Høst og opbevaring af æbler

September er æblesæson. Spis de tidlige sorter direkte fra træet og se, hvordan du bedst kan gemme de sene sorter til vinter.

Pluk æblerne med fløjlshandsker. Frugterne skal være fejlfri uden stødpletter og sår. Det er vigtigt, at der ikke er huller og andre skader på æblerne, da der her findes sporer af forskellige svampesygdomme, som hurtigt vil brede sig under opbevaringen. Gem kun de perfekte og håndplukkede æbler til vinteren. Nedfaldsæbler og æbler med gnav fra insekter og lignende vil hurtigt blive angrebet af svampesygdomme og kan nemt smitte de resterende.

Læs mere om hvordan du høster og opbevarer æbler på Haveselskabets hjemmeside.

Brug nedfaldsfrugten

Det kan være svært at nå at få spist eller mostet alle nedfaldsæblerne. Her får du Haveselskabets 5 tips til hvad du kan stille op med dem.

Til toppen

Arrangementer


Hold dig orienteret om kommende arrangementer hos SAGRO

Til toppen
Download pdf