Header billede

FlexNyt - Uge 22, 2022

Udgivet d. 31-05-2022

Mark


Græshøst og tørke

Vejret har i det meste af maj været tørt og solrigt. De analyser af frisk græs, som vi har udtaget i uge 20, viser, at græsset kun udvikler sig langsomt, og at fordøjeligheden stadig er høj. Den høje fordøjelighed passer fint til slagtekøer og slagtekalve, hvor du ønsker en stor foderoptagelse og høj tilvækst.

Pas på ved fortørring af græsset. Det vejr, som vi har nu, tørrer græsset meget hurtigt. Kvæg foretrækker ensilage med omkring 35% tørstof, hvor mange, som har heste, ønsker en tørstofprocent på omkring 60%. Det er en tørstofprocent, du når på max 1 døgn for kvæg og omkring 2 døgn til heste.

Græsensilage til ammekøer og heste skal normalt have en fordøjelighed på under NEL 6,0 og måske nærmere NEL 5,7 (ca. svarende til 1,30 kg ts/FE efter det gamle system). Ved denne fordøjelighed passer fylde (hvor meget et dyr kan rumme) nogenlunde til behovet for energi.

Det er vigtigere at tage hensyn til vejret, fremfor at du lige rammer den rigtige tørstofprocent!

MEN forfald ikke til at vente så længe med at høste græsset, at det tørrer på roden. Græsset skal nok tørre, men der er stor risiko for, at sukkerindholdet er så lavt, at ensileringen går i stå eller ikke kører til ende. Det bevirker tit, at ensilage får mugpletter, eller hvis det går helt galt, bliver til kompost.

Til toppen

Grønbyg

Inden så længe kan det være tid til at høste grønbyg. I ”gamle dage” sagde man, at grønbyg skulle høstes ved begyndende skridning. Det havde sin rod i EU/hektarstøtte, hvor man ikke kunne opnå støtte, hvis man høstede før skridning. Sådan er det ikke mere.

Hvis du ønsker grønbyg med høj fordøjelighed, skal grønbyggen stadig høstes ved begyndende skridning – eller måske en smule før. Skal grønbyggen bruges til ammekøer, kan du godt vente til stakken er helt igennem. Så opnår du en fordøjelighed på omkring 1,3 kg ts pr. FE. Venter du til grønbyggen er helt gennemskredet, bliver grønbyggen meget tung fordøjelig – måske helt op til omkring 1,6 – 1,7 kg ts pr. FE. Det minder lidt om NH3 behandlet halm.

Hvis du af én eller anden grund ikke når at høste inden fuld gennemskridning, skal du lade afgrøden stå indtil helsædstidspunktet – altså når kernen er dejagtig. Eneste grund til at tage grønbyggen inden er, hvis der er risiko for evt. udlæg. Altså hvis afgrøden er så tæt, at udlægget lever en skyggetilværelse.

Hvis det er tilfældet, er der meget stor risiko for, at de små græs-og kløverplanter skygges ihjel. Og så skal dæksæden væk for at redde den kommende græsmark. En anden årsag kan også være, at du mangler græs. Så vil udlægget i en grønbygmark selvfølgelig være tidligere klar, end hvis du venter til efter helsæd. En grund er også, at de små græsplanter ikke har været så generet af dæksæden (typisk byg) så længe. Derfor vil marken hurtigere bliver grøn og tæt, og der vil være et rimeligt lag græs.

Til toppen

Højteknologisk markarbejde vinder frem: Næsten 500 landmænd griber ny mulighed

Med den rette teknologi kan landmænd nu dyrke deres marker så præcist, at det delvist erstatter de traditionelle værktøjer til at undgå kvælstof i vandmiljøet. For landmanden kan metoden både spare tid, penge og besvær.

Laboratorieanalyser af gylle, satellitbaserede målinger af markernes kvælstofbehov og landbrugsmaskiner, der automatisk doserer, hvor på marken den skal sprede mest gødning. Nu kan de teknologier delvist erstatte efterafgrøder, og den mulighed har rigtig mange landmænd grebet.

Læs mere her.

Til toppen

Du må vente lidt med at få markkrat med i markblok

Du kan fra 2023 få tilskud til visse markkrat på dine landbrugsarealer. Vi forventer, at du kan få lagt markkrat i markblok, umiddelbart inden ansøgningsrunden for 2023 begynder. Sender du ændringsforslag om markkrat, inden vi er klar til at modtage dem, afviser vi dit ændringsforslag.

Eksisterende markkrat på dine landbrugsarealer bliver støtteberettigede, hvis de har den rette størrelse, mængde af træer, buske mv. Reglerne for støtteberettigede markkrat ligger dog først endeligt fast, når bekendtgørelser og vejledninger for 2023 er offentliggjort!

Læs mere her.

Til toppen

Husdyrhold


Regler for husdyrhold til eget brug/selskabsdyr på økobedriften

Alle de dyr/dyrearter du har, hvor alle produkter fra dyrene udelukkende anvendes i egen husholdning – behøver ikke at være omfattet af økologikontrol. Du kan vælge at registrere dem som ”husdyrhold til eget brug”, og så skal økologikontrollen ikke se dokumentation for foder, afgræsning eller staldforhold. Der gælder samme regler for produktion til eget brug i køkkenhaven.

Antallet af dyr til eget brug skal være realistisk i forhold til, at æg, kød eller mælk skal kunne konsumeres i egen husholdning.

Har du en lille husholdning, er det få dyr – har du en større, kan du have flere dyr af de forskellige arter, hvis du kan forklare for Landbrugsstyrelsen, at det svarer til husstandens behov.

Det er ikke tilladt at sælge/afsætte dyr/produkter fra husdyrhold til eget brug – hverken som konventionelle eller økologiske.

Selskabsdyr afløser hesteordningen

Landbrugsstyrelsen har i år indført en ny betegnelse for dyr, der holdes som kæle-/hobbydyr og aldrig bruges til konsum.

Det omfatter også alle hestehold – uanset antallet af heste, og det afløser dermed ”Hesteordningen”. Selskabsdyr må fodres med ikke-økologisk foder, f.eks. er det nu tilladt at fodre heste med ikke-økologisk grovfoder. Eneste begrænsning er, at foder, der gives på marken, skal være gmo-frit.

Du må gerne sælge selskabsdyr som heste og kælegrise

Forbuddet mod salg af dyr/produkter gælder ikke for selskabsdyr som rideheste eller ”kælegrise”. De kan sælges eller gives væk til levebrug.

Du kan læse mere om regler for økologisk produktion her.

Til toppen

Tilskud


Ansøgningsrunden for minivådområder er nu åben

Du kan nu indsende din ansøgning om tilskud til et minivådområde i Tast selv. Ansøgningsfristen er 30. september. Husk, at placeringen af dit minivådområde skal koordineres med din kommune, og din lokale oplandskonsulent skal underskrive en oplandskonsulenterklæring.

Læs mere her.

Til toppen

Have


Åbne haver

Når du på dine sommerture kommer rundt i landet, så hold øje med åbne haver. Der er meget stor spredning på de enkelte haver fra hel traditionelle til meget alternative haver. Det er dog fælles for dem alle, at der kan findes inspiration til haven hjemme.

Find de åbne haver her.

Til toppen

Arrangementer


Kom til åbent minivådområde 2022

Overvejer du at etablere et minivådområde? Så tag ud og besøg en landmand med et minivådområde den 15. juni. Her kan du få syn for sagen og svar på dine spørgsmål.

Kom til Åbent minivådområde, som de fleste steder holdes den 15. juni og et par enkelte lokaliteter på andre datoer, som fremgår af tilmeldingssiden.

Her kan du få en snak med både landmanden og den lokale oplandskonsulent, så du kan få indblik i deres erfaringer med etableringen af et minivådområde. Se hvor der er ”Åbent vådområde”.

Til toppen

Hold dig orienteret om kommende arrangementer hos SAGRO

Til toppen
Download pdf