Header billede

FlexNyt - Uge 20, 2022

Udgivet d. 17-05-2022

Fjerkræ


Fra onsdag d. 4. maj måtte hønsene igen komme ud i det fri

Fra onsdag 4. maj fjernede Fødevarestyrelsen kravet til professio­nel­le fjerkræavlere om, at deres fugle skal være enten lukket inde eller under tag eller fuglenet. Også de mange hobbyhønseavlere kan nu igen lukke deres høns ud i haven.

Samtidigt er det fra 4. maj også tilladt at tage til fjerkræudstillinger med høns og andet fjerkræ.

Dermed slutter godt seks lange måneder, hvor dansk fjerkræ fra økologiske besætninger og frilandsbesætninger har været spærret inde for at undgå, at dyrene bliver smittet med den smitsomme fugleinfluenza af typen H5N1.

Læs mere her.

Til toppen

Mark


Minimum tre meter bræmmer omkring søer og vandløb fra 2023

Med den nye landbrugsreform skal to-meter bræmmer omkring søer og vandløb udvides med en meter fra 2023.

Fra 1. januar 2023 skal du minimum have tre meter bræmmer omkring dine søer og vandhuller. Kravet kommer som en del af de nye EU-bestemte krav om God Landbrugs- og Miljømæssig Stand (GLM), som følger med den nye CAP-landbrugsreform. Vi forventer, at kravene bliver implementeret med en ny bekendtgørelse om konditonalitet, og at de vil gælde fra 2023.

Kravet kommer til at gælde alle støtteansøgere, der søger arealstøtte og koblet støtte fra næste år. Selve kravet består i et forbud mod gødskning, sprøjtning, jordbearbejdning og dyrkning i tre-meter bræmmer langs de vandløb, som allerede er udpeget med en to-meter bræmme.

Søger du ikke arealstøtte eller koblet støtte, er du ikke omfattet af de nye krav, og du kan derfor drive de nuværende to-meter bræmmer som tidligere. Kravene om to-meter bræmmer rundt om beskyttede fortidsminder ændres ikke i 2023.

Læs mere her.

Til toppen

Kend dit plantetal

Særligt i bælgsæd, hvor tusindkornsvægten varierer meget, er det vigtigt at holde styr på, at man får sået den rette mængde ud, så der hverken bliver for få eller for mange planter.

Meget af vårsæden er efterhånden etableret, og mange steder er den også kommet op. Det er derfor nu, at så-arbejdet skal evalueres, og dette gøres bedst ved at optælle plantetallet i markerne.

Se her hvordan du gør.

Til toppen

Hø af 1. slet - pas på!

Hø kan fremstilles af 1. slæt, men generelt må det frarådes, fordi det er vanskeligt at få helt tørt. Generelt må det anbefales at vente til 2. slæt (juni/juli), hvis man ønsker at fremstille hø. Hvis hø ikke er helt tørt, vil det mugne og i værste fald selvantænde. Der kan godt være mugdannelse i hø, uden det umiddelbart kan ses. Det opdages ved, at det støver ubehageligt.

Muggent hø må absolut frarådes til heste – og kvæg har for den sags skyld heller ikke godt af det.

Til toppen

Få vejledning i, hvordan du undgår at skade vildt, når du høster

Allerede i midten af maj begynder den første høst af græs, og i perioden fra primo maj til ultimo juli er der områder, hvor der er en betydelig risiko for, at der er dyr på marken, som kan skades, når du høster.

Derfor har Landbrugsstyrelsen udarbejdet en ny guide med tips til en række konkrete tiltag, som du kan tage i brug før, under og efter høsten, så du kan undgå at skade vildt, når du høster.

Se guiden her

Til toppen

Søg tilskud til lavbundsprojekter (anden ansøgningsrunde)

Husk at søge tilskud til forundersøgelse og etablering af lavbundspro­jek­­ter inden fristen. Indsend din ansøgning via Landbrugsstyrelsens Tast selv.

Du kan stadig nå at søge om tilskud til forundersøgelse og etablering af lavbundsprojekter.

Anden ansøgningsrunde er åben i perioden 10. juni - 30. august 2022. Ansøgning foregår via Tast selv.

Læs mere her.

Til toppen

Haven


Sådan dyrker du grønsager

Haveselskabet har lavet nogle fine guides til, hvordan man dyrker grønsager. Guidesene er delt op i kartofler, løg, salat og chili og nogle artikler om, hvordan du kommer i gang, så der er succes fra starten.

Du finder artiklerne her.

Til toppen

Info


Kræver påhængsredskaber registrering?

Traktor-påhængsredskaber er ikke registreringspligtige. Heller ikke når de ikke relaterer til land- eller skovbrug.

Land- og skovbrug

Påhængsvogne eller -redskaber (bugserede), der anvendes på landbrug til transport af egne produkter, eller produkter der skal anvendes på eget landbrug, skal ikke registreres og have nummerplade.

Andet end land- og skovbrug

Når påhængsredskaber (f.eks. en gyllevogn eller kalkspreder) transporteres med traktor på vej til og fra arbejdssted, kræves der ikke registrering af påhængsredskab eller traktor. Med påhængsredskaber må man medbringe forbrugsstoffer som f.eks. gylle, kalk eller gødning.

Læs mere her.

Til toppen

Husk at rengøre korntørringsanlægget før høst

Rengøring af korntørringsanlægget før høst udføres bedst et par måne­der før høst. En god lang udtørring minimerer risikoen for skadedyr. Rengøring, eftersyn og klargøring af anlægget udføres bedst før sommerferien. Start med en grundig rengøring med kost, trykluft og støvsuger.

Læs mere her (siden kræver login til LandbrugsInfo).

Til toppen

Arrangementer


Hold dig orienteret om kommende arrangementer hos SAGRO

Til toppen
Download pdf