Header billede

FlexNyt - Uge 8, 2021

Udgivet d. 24-02-2021

Kvæg


Sidste NYT - Slagtepræmie

Vi har netop fået melding om, at slagtepræmie 2020 blev på 1.071,00 kr. pr. godkendt kalv og udbetales primo marts 2021.

Til toppen

Ko-emhætter på vej i værktøjskassen til metanreduktion

Forsøg med emhætter i kostalden er nu så langt, at det kan øjnes som en del af løsningen i arbejdet med at begrænse metanudledningen fra køerne. Men de åbne stalde er en udfordring.

Tanken om Georg Gearløs ligger ikke fjernt, når teamleder Michael Holm fra SEGES fortæller om det, der har optaget ham og hans kollega Maja Duus Dolriis mest det seneste år. De to har nemlig arbejdet med at udvikle en slags emhætte, der effektivt kan opsuge metan fra køernes udåndingsluft og lede det gennem et filter, hvor det nedbrydes.

Forskerne har etableret et sug udformet som en lang emhætte hen over 16 sengebåse i en kostald med 160 køer. Formålet er at udvikle en teknologi, der kan begrænse udledningen af metan fra de danske kvægstalde.

Læs mere om ko-emhætterne her.

Til toppen

Mark


Bekæmpelsesmidler - nye og ændrede godkendelser

Oversigten viser nye og ændrede godkendelser til brug i landbrugs­afgrøder, frilandsgrønsager, frugt og bær.

Se ændringerne her.

Til toppen

Økologi


Omlægningstjeck - omlægning til økologi

Økologien er i stadig vækst. Nye spændende forbrugertrends og de seneste års omlægningsbølge har bevirket, at et grundigt omlægningstjek er en helt nødvendig og værdifuld del af processen, frem mod indsendelse af en autorisationsansøgning. Det er med omlægningstjekket, at man kan få startet den kvalificerede diskussion og de relevante beregninger på, hvordan ejendommen kan se ud ved økologisk drift.

For at bidrage til den positive udvikling for den økologiske produktion, tilbyder vi – i samarbejde med økologikonsulenterne – at lave et gratis omlægningstjek af din bedrift. Omlægningstjekket 2021 er støttet af Fonden for økologisk landbrug.

Der er fem forskellige landmandsrettede produkter i 2021, de er alle gratis og du kan læse mere om de forskellige tilbud under ordningen Omlægningstjek i faktaarket. I faktaarket kan du også finde kontaktoplysninger på de økologikonsulenter, som kan foretage et gratis omlægningstjek på din bedrift.

Læs mere og se faktaarket her.

Til toppen

Kommende regler for økologisk kaninhold

Reglerne for økologisk kaninhold harmoniseres i EU og vil fremover blive reguleret af den kommende økologiforordning. Mange regler er uændrede, men der er også ændringer og tilføjelser blandt andet vedrørende arealkrav og foder. Forordningen finder anvendelse fra den 1. januar 2022.

Læs mere her.

Til toppen

Økonomi


Forskud på erstatning for skind på vej til minkavlerne

Der er penge på vej til de af landets minkavlere, der i efteråret måtte aflive deres mink uden at kunne pelse dem på grund af COVID-19.

I midten af uge 6 begyndte Fødevarestyrelsen på at udbetale forskud på erstatningen for skind til op til 650 avlere i zone 1 og 2, der har penge til gode. Inden længe lander også de første udbetalinger af tempobonus hos minkavlerne.

Når forskudserstatningen for skind har ladet vente på sig, skyldes det, at bekendtgørelsen, der hjemler udbetalingen af erstatningen har været forbi EU-Kommissionen. Desuden skulle bekendtgørelsen også træde i kraft. Begge dele er nu faldet på plads.

Læs mere her.

Til toppen

Info


Gylleanalyser er vigtige

Gylleanalyser er vigtige for en faglig korrekt gødningstildeling. Indholdet af ammoniumkvælstof og kalium bestemmes i gylle, der ikke er omrørt.

Du bør tage en gylleanalyse for at undgå over- eller undergødskning af afgrøden. Næringsstofindholdet i gyllen varierer betydeligt mellem bedrifter, mellem gylletanke og mellem årerne, og svarer sjældent til det næringsstofindhold, der fremgår af normtalsop­gørel­ser. Kender du ikke det præcise N-indhold, kan det nemt give en samlet afvigelse på 25 kg N/ha i forhold til det forventede, hvis du f.eks. udbringer 30 ton/ha.

Gyllens næringsstofindhold for ammoniumkvælstof og kalium kan forholdsvis præcist bestemmes uanset om gylletanken er omrørt eller ej. Ammoniumkvælstof og kalium fordeler sig ensartet i hele gylletankens dybde. Derfor kan en analyse for ammonium­kvælstof tages i god tid inden udkørsel – husk, at udtage prøven under flydelaget. En analyse for ammoniumkvælstof fortæller hvor meget lettilgængeligt kvælstof, der er til rådighed.

Det vil dog altid være bedst at tage en analyse af gylletanken, når den er godt omrørt.

Til toppen

Lovgivning om maskintransport med traktor

Landbrugsmaskiner (fx en uregistreret læsse- eller gravemaskine) må transporteres på en vogn indenfor dimensionsbekendtgørelsens bestemmelser. Det medfører, at følgende dimensioner ikke må overskrides:

  • En ladbredde på 2,55 m
  • En totalhøjde på 4,0 m
  • En vogntogslængde på 18,75 m

Dog 22 m mellem gård og mark og mellem ejendomme der har vogntoget i fælleseje, såfremt ladlængden er højst 15,65 m.

Mellem maskinstation og kunder medfører maskintransport registrering af hele vogntoget.

Der er mange flere regler og undtagelser – se dem her (siden kræver login til Landbrugs­Info).

Til toppen

Vask drivhuset med sæbe

Afvaskningen af drivhuset foregår bedst på en mild dag, hvor hænderne ikke fryser helt af.

Undgå en dag med direkte solskin, da sæbevandet så fordamper for hurtigt fra glasset. Er der mange alger, starter du med at fjerne det værste med en stiv børste og rent vand fra slangen.

Til selve afvaskningen bruges der godt med varmt sæbevand, pisket af krystalsæbe. Lad sæben sidde mindst et kvarter. Det er vigtigt med en stiv børste at komme ind i alle hjørner og kroge, da det er her og i gammelt plantemateriale, at skadedyrene overvintrer.

Når drivhuset er vasket både ud- og indvendigt, spules det rent med vandslangen – også her er det vigtigt at spule i alle revner og sprækker med en skarp vandstråle. En højtryksrenser er ikke nødvendig, men effektiv.

Til toppen

Arrangement


Workshop: Bæredygtig udvikling i landbrugserhvervet

Ligesom alle andre brancher står landbrugserhvervet overfor en bæredygtighedstransformation i disse år.

Bæredygtighed er nutidens og fremtidens konkurrenceparameter, og vi skal derfor alle tage stilling til, hvordan vi kan arbejde med bæredygtig udvikling.

I arbejdet med bæredygtig udvikling vil vi gerne inddrage landmænd, rådgivere og interessenter inden for landbrugserhvervet.

Derfor inviterer SEGES til en virtuel workshop fredag d. 5. marts kl. 09.00-12.00 med spændende oplæg og gruppediskussioner om landbrugserhvervets fremtid. Vi er blandt andet interesseret i at høre om, hvilke muligheder og udfordringer I oplever i forhold til at arbejde med bæredygtig udvikling. Dette er vigtig viden for at kunne finde løsninger, der understøtter den bæredygtige udvikling i erhvervet.

Vi har følgende spændende oplægsholdere på, som hver vil give et kort inspirationsoplæg inden de efterfølgende gruppediskussioner:

  • Anne-Louise Thon, partner og medstifter SDG Invest
  • Jens Kr. Møller, adm. direktør DLR Kredit
  • Niels Dengsø, bestyrelsesformand AP Pension, bestyrelsesformand DLG, direktør og

     ejer af landbrugsvirksomheden Skralborg

Tilmeld dig her senest 1. marts.

Til toppen
Download pdf