Header billede

FlexNyt - Uge 6 2021

Udgivet d. 10-02-2021

OBS!


Ansøgningsrunden for bl.a. arealstøtte 2021 åbnede 1. februar

Årets ansøgningsrunde startede 1. februar og løber til og med 16. april kl. 23.59. I neden­stående er der samlet en række nyttige links, så du har alt til din ansøgning lige ved hånden. Du kan også læse om ændringer i fællesskemaet siden sidste år.

Du kan i fællesskemaet bl.a. søge om arealstøtte i form af grundbetaling og grøn støtte målrettet kvælstofregulering og udbetaling af miljø- og økologitilskud.

Se mere her

Til toppen

Mark


Conservation Agriculture giver flere insekter i marken

Conservation Agriculture (CA) uden jordbearbejdning og dyrkningsformer med minimal jordbearbejdning giver insekterne mere stabile levemuligheder.

Målet med CA er at holde jorden dækket med afgrøde og efterafgrøder, så planterødder, regnorme og andre jordbundsdyr kan gøre arbejdet med at skabe et godt og sundt dyrk­ningsmedie for afgrøderne. Planterester på jordoverfladen og efterafgrøder giver føde og levesteder for mange smådyr, som igen kan være føde for en række rovinsekter.

De holder i bedste fald nogle af skadedyrene i skak og dermed reduceres anvendelsen af skadedyrsmidler, så dyrkningssystemet kommer ind i ”den gode” cirkel med større og for­skelligartet insektliv. Omvendt kan der i nogle få tilfælde være risiko for opformering af skadedyr, f.eks. majshalvmøl, som bekæmpes ved pløjning.

Se faktaark.

Til toppen

Regler ved udbringning af gylle

Fra 1. februar er det igen tilladt at udbringe husdyrgødning, afgasset vegetabilsk biomasse, ensilagevand, restvand og affald. Udbringningen er underlagt mange regler, men reglerne er gene­­relt de samme for flydende husdyrgødning (gylle), afgasset vegetabilsk biomasse, ensilage­saft, restvand eller flydende affald. I det følgen­de gengives de vigtigste regler for flydende hus­dyrgødning kort.

Regler vedr. håndtering af husdyrgødning

Afstandskrav

I bynær bebyggelse, dvs. indenfor 200 meter fra byzone, sommerhusområde eller områder der i lokalplanen er udlagt til boligformål, er det ikke tilladt at udbringe flydende husdyr­gødning mv. på lørdage, søndage og helligdage.

Miljøkrav

Flydende husdyrgødning mv. må ikke udbringes på arealer eller på en måde der giver fare for afstrømning til vandforsyningsanlæg samt vandløb (herunder dræn), søer over 100 m2 og kystvande. Desuden må flydende husdyrgødning mv. ikke udbringes på vandmættede, oversvømmede, snedækkede (90 pct. af arealet med mere end 0,5 cm sne) eller på arealer der er frosne i pløjelagets dybde. Det er dog tilladt at udbringe gylle på nattefrost, forudsat at jordskorpen tør i løbet af dagen.

I en afstand af 20 meter til naturtyper omfattet af kategori 1-natur samt naturtyperne høj­moser og lobeliasøer omfattet af kategori 2-natur skal flydende husdyrgødning nedfældes, alternativt kan der gylleforsures.

På skråninger med 6-12 pct. hældning mod vandløb og kystvande skal flydende husdyr­gødning i en afstand på 20 m fra vandmiljøet nedfældes parallelt med vandløbet.

Læs mere om reglerne og udbringningsteknik her, eller kontakt din rådgiver (siden kræver login til LandbrugsInfo).

Til toppen

Husk at gylle ikke må udbringes på frossen og snedækket jord

Trods et forholdsvist tørt efterår og vinter er mange gylletanke ved at være fyldte, og der kan derfor være behov for at kunne udbringe gylle i starten af februar.

Men frost og sne i starten af februar betyder, at jorden kan være frossen og evt. snedækket et stykke ind i måneden. Jordtemperaturen er allerede nu under 0 grader og forventes at falde yderligere, og der forventes mere sne senere på ugen.

Vær derfor opmærksom på reglerne for udbringning på frossen og snedækket jord:

"Udbringning af husdyrgødning, afgasset vegetabilsk biomasse, ensilagesaft, restvand, kunst­­gødning, affald og bioaske på vandmættet, oversvømmet, frossen eller snedækket jord er ikke tilladt".

Men hensyn til frosne marker, så skal jorden være optøet i 15 cm dybde, før der må udbringes gylle. Det er dog tilladt at udbringe husdyrgødning efter nattefrost, forudsat at jorden forventes at optø i løbet af dagen.

Med hensyn til snedækkede marker er jorden defineret som snedækket, hvis mere end 90 pct. af marken er dækket af et lag sne med en tykkelse på mere end blot 0,5 cm.

Husk, at det er dit ansvar, hvis der sker afstrømning til vandforsyningsanlæg og vandmiljøer mv.

Kilde: Martin Nørregaard Hansen, Landskonsulent, SEGES

Til toppen

Du kan søge tilskud til målrettet kvælstofregulering 2021 fra 1. februar

Fra 1. februar og frem til 16. april 2021 kan du igen søge om tilskud til etablering af efter­afgrøder og alternativer under målrettet kvælstofregulering i fællesskemaet. Der er fore­taget mindre ændringer i ordningen, som du kan læse mere om i vejledningen.

Læs mere her.

Til toppen

Kvæg


Nye regler ved nødslagtning, slagtning af vilde dyr og gårdslagtning

Deltag i webinar 11. februar, kl. 09.30

Det kan hurtigt blive meget dyrt at få slagtedyr aflivet på ejendommen, hvis der er tale om nødslagtning eller slagtning af vilde dyr. Her er det nemlig kun dyrlæger, som er ansat hos, eller er i samarbejde med, Fødevarestyrelsen, der må foretage kontrollen forud for slagtningen.

Det betyder, at priserne for et syn af dyr forud for nødslagtning, eller slagtning af vilde dyr, stiger voldsomt. Ifølge L&F Kvæg er det en voldsom og helt unødvendig fordyrelse af prisen. Og det er bl.a. det, vi skal tale om i dette webinar.

Webinaret henvender sig til dig som konsulent eller kvægproducent, og dig der har kvæg til naturpleje.

Se indbydelsen her.

Til toppen

Årsmøde for Landbrug & Fødevarer Kvæg

Hvordan er det gået for dansk kvægbrug det seneste år? Hvad har vi fokus på? Og hvad er vores udfordringer? Få svarene til årets online Årsmøde. Tilmeldingen er åben.

Den 1. marts, kl. 9.30-12.00 kan du derfor opleve årsmødet for Landbrug & Fødevarer Kvæg. Sektordirektør Ida Storm og formand Christian Lund vil bl.a. have fokus på klima, økonomi og digitalisering, når de ser både bagud og fremad i forhold til dansk kvægproduktion.

Læs mere om tilmelding m.v. her.

Til toppen

Økologi


Bibehold din økologiautorisation - husk at indberette

Alle økologiske jordbrugsbedrifter skal hvert år indberette økologioplysninger i fællesskemaet. Hvert år er der nogle økologer, der glemmer det, fx fordi de fejlagtigt tror, at fællesskemaet kun er til ansøgning om landbrugsstøtte. Økologioplysningerne er dog nødvendige for, at Landbrugsstyrelsen kan gennemføre den lovpligtige årlige økologikontrol.

Hvis du ikke indberetter dine oplysninger i fællesskemaet, vil du blive frataget din autorisation. Derfor vil Landbrugsstyrelsen sende rykkere ud til de økologiske bedrifter, som ikke har indberettet økologioplysninger (dvs. dem der ikke har indsendt et fællesskema) inden for tidsfristen 16. april 2021, forinden du bliver frataget din økologiautorisation.

Læs mere her

Til toppen
Download pdf