Udgivet d. 14-12-2021
tak for samarbejdet i 2021.
Vi er tilbage igen i Uge 2, 2022.
Hvis juledagene skulle blive lange og svære at komme igennem, så iler Flexnyt med en aktivitet, som måske kan give lidt adspredelse – nemlig hvad kan man søge af ordninger i 2022.
Listen over næste års tilskud er nu klar. I den kan du få et foreløbigt overblik og se, hvornår de forskellige ansøgningsrunder åbner.
Der er to nye ordninger i 2022: ”Ekstensivering af lavbundsjorde”, som er en forløber for de såkaldte bioordninger i CAP, åbner i starten af 2022, mens ”Projektmodning til etablering af anlæg til grøn bioraffinering” åbner til oktober 2022.
Derudover får du igen mulighed for at søge tilskud til bl.a. minivådområder, skovrejsning og pleje af græs og naturarealer. Kommuner og Naturstyrelsen kan som de forrige år også søge tilskud til vådområdeprojekter og lavbundsprojekter.
Læs mere om de nye ordninger her.
Fra 1. maj 2022 kan du kun bruge NemLog-in, når du skal logge på landbrugsindberetning.dk. Konsulenter skal have fuldmagt fra deres kunder via virk.dk.
Landbrugsstyrelsen udfaser den nuværende pinkodeløsning på landbrugsindberetning.dk, og fra 1. maj 2022 skal du bruge NemLog-in, når du logger på. Ændringen sker for at højne sikkerheden og leve op til krav til offentlige it-løsninger.
Konsulenter skal have fuldmagt til landbrugsindberetning via virk.dk
Ændringen betyder, at konsulenter skal have fuldmagt, hvis de skal arbejde på landbrugsindberetning.dk for en kunde. Du kan anmode, oprette og administrere fuldmagter på virk.dk.
Hvis du som landbruger vil give fuldmagt til en konsulent, skal du gå på Virk.dk med dit NemLog-in for din virksomhed og oprette fuldmagten her.
Med målrettede kontrolkampagner sætter Fødevarestyrelsen fokus på landmændenes fokus på smittebeskyttelse og forebyggelse mod smitte med afrikansk svinepest og risikovurdering for halebid hos grise.
Landbrugs- og fødevarevirksomheder skal følge en række regler for at sikre både dyrevelfærden og fødevaresikkerheden. Nu er Fødevarestyrelsen klar med en plan for næste års målrettede kontrolkampagner, som supplerer de løbende tilsyn med virksomhederne.
Fødevarestyrelsen har planlagt 21 kontrolkampagner i 2022. På veterinærområdet sætter én af dem fokus på halekupering af grise efter at reglerne er strammet op, så landmændene nu skal vurdere de halekuperede grises velfærd og sundhed. En anden kontrolkampagne undersøger, om landmændene følger reglerne for smittebeskyttelse og forebyggelse af afrikansk svinepest, når de har vildsvin og grise på friland.
Andre virksomheder kan se frem til kontrol af fødevarernes sporbarhed ét led frem og ét led tilbage. Sporbarhed er nødvendig for at kunne stoppe salget af en fødevare, der kan være til fare for forbrugerne.
Fødevarestyrelsens kontrolkampagner 2022 løber fra starten af januar og året ud.
Som følge af de nye Corona-restriktioner åbnes for en række af de generelle kompensationsordninger, der tidligere er set under Corona-krisen. Læs mere her
Alle steder, der holder heste, skal registrere sig digitalt i det Centrale Husdyrbrugsregister (CHR). Det sker som en del af EU’s dyresundhedslov.
Registrering af hestehold er et vigtigt værktøj i arbejdet med at opspore og inddæmme sygdomme hos heste. Derfor gælder kravet om registrering for alle hestehold, uanset om der er en enkelt hest eller flere hundrede på ejendommen.
Dyresundhedsloven, der gælder i alle EU-medlemslande, indeholder regler for forebyggelse og bekæmpelse af alvorlige dyresygdomme i EU, bl.a. hos heste. Udbryder der alvorlige sygdomme hos heste, vil det skade hestebranchen, begrænse muligheden for at flytte heste mellem EU-lande og bremse udviklingen af hestesporten. Sygdomme bekæmpes også af hensyn til dyrenes velfærd og fødevaresikkerheden.
Alle steder, der holder en eller flere heste, skal registrere sig i CHR på landbrugsindberetning.dk eller via appen CHR, der kan hentes i App Store og i Google Play. Man kan også kontakte CHR på telefon 7015 5015.
Det er den ansvarlige for hesteholdet, der skal lade sig registrere, og derfor afhænger registreringen ikke af, hvem der ejer den jord eller de bygninger, hvor hestene opholder sig. Hvis man som hesteejer eksempelvis lejer et stykke mark af naboen, og man selv står for fodring og tilsyn, er det hesteejeren og ikke naboen, der skal registrere hesteholdet.
Alle hestehold skal lave en liste over den eller de heste, der opholder sig på stedet. Fremadrettet skal listen opdateres når der flyttes heste til eller fra stedet. Du skal skrive følgende ned:
Din liste kan f.eks. være en håndskreven liste eller et excel-ark, og det skal ikke sendes til Fødevarestyrelsen, men du skal kunne fremvise din liste ved smitteudbrud eller kontrol.
Bemærk, at ifølge Fødevarestyrelsen gælder 30 dages reglen ved deltagelse i stævner m.v. Det er stævnepladsen, som skal føre lister over deltagende dyr, som kan fremvises ved udbrud af smitsomme sygdomme m.v.
SEGES er klar med forslag til efterafgrødevirkemidler for ca. 12.500 bedrifter. Priserne på korn og gødning betyder, at mange nu skal vælge andre virkemidler for at opnå den økonomisk bedste løsning. Se forslag til din bedrift i virkemiddelvælgeren på landmand.dk.
Virkemiddelvælgeren, der så dagens lys i efteråret 2020, ligger nu i opdateret udgave på landmand.dk. Med virkemiddelvælgeren får du beregnet et forslag efterafgrødevirkemidler på din bedrift.
Den billigste løsning på din bedrift vil højst sandsynligt være anderledes til sæson 2022. De seneste måneders markante stigning i prisen på kvælstofgødning har medført, at priserne på efterafgrødevirkemidlerne har flyttet sig.
Læs mere om de forskellige forslag her
De seneste år har flere og flere landmænd valgt at gøre en aktiv indsats for at give plads til den vilde natur.
For mange landmænd har det stor værdi at arbejde og bo tæt på naturen, og de vil passe på den. Mange landmænd har fundet ud af, at de med små tiltag og ændrede vaner kan gøre en stor indsats. Når landmanden skaber flere levesteder for vilde dyr og planter, er han/hun med til at forbedre forholdene for biodiversiteten.
I denne folder kan du læse om, hvilke indsatser danske landmænd gør for biodiversiteten og hvorfor det giver god mening for landmændene.
Du kan læse om:
Du har nu mulighed for at læse om, hvordan du kan leve op til de nye økologiregler, som gælder fra 1. januar 2022. Den opdaterede vejledning om økologisk jordbrugsproduktion 2022 kan finde du her.
Plantekongres 2022 bliver en hybrid, hvor deltagerne kan vælge mellem at møde op i Herning Kongrescenter eller sidde foran skærmen derhjemme.
Den gode nyhed er, at der stadig er Årsmøde og Plantekongres den 12.-13. januar 2022. Den knap så gode nyhed er, at situationen omkring corona betyder, at vi ikke vil samle 2.000 mennesker i Herning Kongrescenter.
Derfor omdanner de tre arrangører, Københavns Universitet, Aarhus Universitet og SEGES nu kongressen til en hybrid, hvor du som deltager kan vælge enten at møde op i Herning eller deltage digitalt.
- Vi er frygteligt kede af, at vi heller ikke denne gang kan holde den store kongres med faglighed, networking, festmiddag og debatter for fuld udblæsning. Det er vi mange, som havde glædet os til. Men situationen er, som den er, og vi gør nu alt for at skabe et godt fagligt arrangement, hvor danske landmænd, rådgivere og alle andre kan blive opdateret med den nyeste viden, siger afdelingschef Jens Elbæk, SEGES.
- Vi har jo allerede et fantastisk program med fokus på tidens mest aktuelle dagsordener og en masse dygtige indlægsholdere. Nu plukker vi lidt i det og sammensætter et lidt mindre program med de mest praktiske og landmandsrettede emner inden for produktion, natur og miljø.
Læs mere her og følg ændringerne programmet.
Du vil bl.a. høre om alt fra gødskning af vinterraps, forskellige svampestrategier i sortsblandinger og et nyt dækforsøg i majs med markant merudbytte. Webinaret afholdes 21. december 8.00 – 9.00.
Læs mere her.