Header billede

FlexNyt - Uge 42, 2021

Udgivet d. 19-10-2021

Mark


Tilmeld dig plantewebinarer hver torsdag frem til jul 2021

Webinar hver torsdag i oktober, november og december.

Få en god start på dagen med 45 minutters skarp ny viden inden for dit faglige område. Hver torsdag kl. 8.00 fra den 7. oktober og frem til 16. december inviterer vi til webinar.

Bemærk at de to første webinar er afholdt, men kan ses efterfølgende. Tilmeld og indhold af de kommende webinarer ses her.

Til toppen

De anbefalede frøblandinger til græsmarker for 2022

De anbefalede frøblandinger for 2022 er nu på gaden. Der er ikke de store ændringer i forhold til sidste år, ud over at blanding 46 er udgået. Her finder du også en beskrivelse af de enkelte blandinger og sorter og hvad de egner sig til.

De anbefalede frøblandinger er udarbejdet af Det Permanente Frøblandingsudvalg. Udval­get har som formål, at der udbydes egnede blandinger af græs samt græs og græsmarks­bælg­planter til dyrkning og udnyttelse på arealer med forskellige dyrkningsforhold og an­vendelse. Udvalget består af et medlem fra hvert af de firmaer, der har sorter tilmeldt den danske sortsafprøvning for græsmarksplanter, fire konsulenter fra DLBR samt repræsen­tanter fra Aarhus Universitet, SEGES HusdyrInnovation, SEGES PlanteInnovation og Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Ved køb af en anbefalet frøblanding er du garanteret den samme procentvise sammen­sætning af arter og typer, uanset leverandør. I de anbefalede frøblandinger indgår kun sorter, der er afprøvet i den danske sortsafprøvning indenfor de seneste 10 år.

Du kan se de anbefalede frøblandinger her (siden kræver logi til LandbrugsInfo)

Til toppen

Hvornår skal du sende ændringsforslag til en markblok, når du søger om nyt tilsagn?

Skal du søge nyt tilsagn om økologisk arealtilskud eller pleje af græs- og naturarealer, og planlægger du at sende et ændrings­forslag til én eller flere markblokke, så læs her

Til toppen

Nu kan du se dine oplysninger i gødningsregnskabet

Du kan allerede nu indberette gødningsregnskab (GHI) for planperioden 2020/2021 på landbrugsindberetning.dk. Du vil automatisk kunne se de oplysninger, Landbrugsstyrelsen har til gødningsregnskabet.

Læs mere her.

Til toppen

Får og geder


Avl og registrering for får og geder

denne side findes oplysninger om beregning af avlsværdier og indekser, samt hitlister for får, mohair-, boer- og nubiske geder.

Siden indeholder også faglige oplysninger om avls- og produktionsstyringsprogrammerne Fåre- og Gederegistrering.

Til toppen

Heste


Husk du skal have lys på hesten i lygtetændingstiden

Husk, når du rider på din hest i lygtetændingstiden, skal du have lys på.

Du skal ride i højre side af vejen – og ikke på fortov eller cykelsti. Du skal have lys på dit venstre ben. Der skal være hvidt lys fremad og rødt lys bagud. Lyset skal kunne ses på mindst 150 m afstand.

Hesten skal have refleksbånd på alle 4 ben. Refleksbåndene skal være mindst 5 cm bredde.

På mange måder skal du betragte hesten som et køretøj. Derfor må du heller ikke tale i mobiltelefon eller føre hest i beruset tilstand.

Derudover er det en fordel, at du tager en refleksvest på og gerne flere reflekser på seletøj og dækken, men det er altså ikke et krav.

Kilde: Dansk Rideforbund og hestegalleri.dk

Til toppen

OBS!


Se bort fra teksten i enkelte breve fra Landbrugsstyrelsen

Landbrugsstyrelsen har i maj og juni 2021 udsendt enkelte breve for ordningerne Økologisk Arealtilskud og Pleje af græs- og naturarealer, hvoraf det fremgår, at fristen for at søge nye tilsagn er 21. december 2021.

Denne oplysning er forkert, og den korrekte frist for at søge nye tilsagn om enten Økologisk Arealtilskud eller Pleje af græs- og naturarealer er 3. december 2021.

Til toppen

Tjek dit kemirum - og spar bøden

Tjek dit kemirum og få bortskaffet de ulovlige midler nu. Minimum-bødestørrelsen for anvendelse og opbevaring af et ulovligt dansk middel er 5.000-10.000 kr., men hvis midlet indeholder aktivstoffer, som er forbudt i EU, er minimums-bødestørrelsen kr. 15.000-20.000. Bødestørrelsen stiger desuden med stigende mængde af ulovlige midler.

For yderligere oplysninger kontakt din rådgiver.

Til toppen

Sådan gør du, hvis din mark er rød

Nu har ca. 1.050 landbrugere fået røde marker i Internet Markkort (IMK) ved vores satellitbaserede kontrol. Hvis du har en rød mark, modtager du et brev fra os. Du skal svare på brevet senest 25. oktober via Landbrugsstyrelsens app.

  1. oktober 2021 var skæringsdato for, at de marker, der med stor sandsynlighed ikke opfylder aktivitetskravet, blev røde i Landbrugsstyrelsens trafiklys. Trafiklyset gælder for marker, hvor der er søgt grundbetaling.

Læs mere om hvordan du gør her.

Til toppen

Info


Mærkning og registrering af dyr - bemærk især heste

Dyresundhedsloven beskriver, hvilke steder og dyrearter der skal være registreret i en central database, samt hvilke dyr der skal mærkes og registreres.

Alle steder, hvor disse dyr holdes, skal være registreret i det Centrale Husdyrbrugsregister (CHR):

Kvæg, svin, får, geder, heste, hjorte, kameler, fjerkræ, ræve, mink, ildere, akvakulturdyr, humlebier samt kaniner til konsum. Desuden skal chinchillaer og fritter registreres, med mindre de holdes som selskabsdyr. Selskabsdyr er dyr, der holdes i privat, ikke kommercielt øjemed.

For mange af de nævnte dyrearter er kravet om registrering i CHR langt fra nyt. Men det er nyt, at der nu er EU-regler, der betyder, at du skal lade dit dyrehold registrere i CHR, hvis du holder heste, hjorte, kameler, humlebier, kaniner til konsum samt chinchillaer og fritter, der ikke holdes som selskabsdyr.

Heste

Hvis du holder heste, skal du lade dig registrere i CHR. Kravet gælder for alle steder, hvor der holdes heste, uanset hvor mange heste, der er på stedet. Eneste undtagelse herfor er steder med heste, hvor der kun befinder sig dyr i mindre end 30 dage i træk, og hvortil hestene er flyttet fra samme sted.

Det er den ansvarlige for hesteholdet, der er forpligtet til at foretage registreringen i CHR. Hvis der på et sted befinder sig heste med forskellige ejere, så er det ejeren af fx stutteriet, hestepensionen eller rideskolen, der skal foretage registreringen, da denne er ansvarlig for hesteholdet.

Hvis der på et sted kun findes heste med samme ejer, så er det ejeren af hestene, der skal lade stedet registrere i CHR. Registreringen af et hestehold afhænger ikke af, hvem der ejer den jord eller de bygninger, hvor hestene opholder sig.

Du skal være opmærksom på, at der stadig er regler om identifikation af heste og om heste­pas. Det betyder, at alle heste skal mærkes med en chip, have et hestepas og registreres i Hestedatabasen hos SEGES Heste. På sigt vil der også komme krav om, at flytninger af heste skal registreres i CHR.

For at registrere din hest i Hestedatabasen hos SEGES kan du finde kontakt oplysninger her.

Status som udelukket fra konsum har ikke betydning ift. kravet om registrering af steder med heste i CHR.

Læs mere her

Til toppen

Nyt danmarkskort: Her høster vi flest æbler

Det sprøde efterårshit, æblet, bliver især dyrket i den milde sydlige del af Danmark tæt på det Sydfynske Øhav og Smålandsfarvandet. Det viser en ny opgørelse fra Landbrugs­styrel­sen. Ingen er i nærheden af Svendborg på Sydfyn, når det kommer til æbleplantagernes samlede areal. I kommunen ligger der 270 hektar med æbletræer, og det er et godt stykke fra landets næststørste æbleareal på 149 hektar, som Lolland Kommune kan prale af.

Se opgørelsen her.

Til toppen
Download pdf