Header billede

FlexNyt - Uge 4 2021

Udgivet d. 01-01-0001

Kvæg


Animationsfilm: Derfor er metan det sorte får

Ny animationsfilm forklarer kort og klart om metan-dannelsen i koens vom og hvorfor metan er en mere effektiv klimagas end CO2.

Køer er blevet klimadebattens sorte får. Men det er faktisk ikke helt retfærdigt at skyde direkte på koen, for det er jo drivhusgassen metan, som dannes af en lille gruppe mikroorganismer i koens vom, der er den egentlige udfordring for klimaet. Men hvordan er det nu, det hænger sammen – hvorfor dannes der metan i koens vom, og hvorfor er metan en mere effektiv klimagas end CO2?

På under to minutter får du svarene i animationsfilmen: Derfor er metan det sorte får

Til toppen

Mark


Læs de nye vejledninger om direkte arealstøtte

Nu har Landbrugsstyrelsen offentliggjort tre af vejledningerne om direkte arealstøtte for 2021, så du kan se, hvad der gælder i det nye år.

Landbrugsstyrelsen har udarbejdet fire vejledninger om direkte arealstøtte:

  • Vejledning om grundbetaling 2021
  • Vejledning om grøn støtte 2021
  • Vejledning om betalingsrettigheder og national reserve 2021
  • Vejledning om støtte til unge nyetablerede landbrugere 2021

Vær dog opmærksom på, at du først kan finde Vejledningen om støtte til unge nyetablerede landbrugere 2021 på landbrugsstyrelsens hjemmeside i slutningen af januar.

Find vejledningerne her.

Til toppen

Brugervenlig manual til naturen på landbrugsbedriften - ny udgave

Hent inspiration til at passe bedre på naturværdierne på din bedrift, og få nye idéer til hvad du kan gøre for at fremme biodiversiteten.

Der er masser af muligheder for at forbedre levevilkårene for de vilde dyr, planter og svampe rundt omkring på bedriften. Ofte handler det faktisk om at man skal gøre mindre og lade naturen udfolde sig.

Manualen beskriver i tekst og billeder f.eks. hvordan græsning udføres på den mest naturvenlige måde, hvorfor det er vigtigt at passe på de gamle træer, hvordan den gode blomsterstribe etableres og meget mere.

Med denne nye manual får du et overblik over bedriftens na­tur­værdier og råd til, hvordan du prioriterer og implemen­terer konkrete tiltag, der kan bruges direkte på bedriften, i naturen og i og omkring marken for at hjælpe landets biodiversitet.

Hent manualen her.

Til toppen

Ny lærebog om biodiversitet og naturforvaltning

Den første bog om natur og biodiversitet målrettet studerende på landbrugsskoler. Bogen giver dog også inspiration og viden til landmænd og alle andre, der gerne vil gøre en positiv indsats for naturen og biodiversiteten.

Læs mere her.

Til toppen

Kun få rester af sprøjtemidler i dansk frugt og grønt

Det er yderst sjældent, at der gemmer sig sprøjterester over græn­se­­værdien i det frugt og grønt, som danskerne køber. Sådan lyder det i Fødevarestyrelsens årlige pesticidrapport.

Når danskerne kommer gulerødder, pærer og havregryn i ind­købs­kurven, så er det meget sjældent, at de indeholder sprøjte­rester over de tilladte grænseværdier. Det viser den årlige pesticidrapport, som Fødevarestyrelsen har lavet i samarbejde med DTU Fødevareinstituttet.

I 2019 blev der i alt taget 2.055 prøver af forskellige typer frugt og grønt, samt af korn, gryn og mel, de såkaldte cerealier. I 98 % af fødevarerne var der enten ingen sprøjterester eller sprøjterester under grænseværdien. På den baggrund konkluderer Fødevarestyrelsen, at fødevarerne på det danske marked generelt overholder gældende regler på området.

Læs mere her.

Til toppen

Økonomi


COVID-19: Hjælpepakker for ledige og studerende forlænges til 28. februar 2021

Der er indgået en aftale, der forlænger hjælpepakkerne for ledige og studerende til den 28. februar 2021. Retten til sygedagpenge forlænges også til den 28. februar.

Læs mere her.

Til toppen

Info


Landbrugsstyrelsen indstiller en række fysiske kontroller

Som følge af myndighedernes restriktioner i forbindelse med COVID-19 lukker Landbrugs­styrelsen fortsat delvist ned for en række fysiske kontroller. Visse kontroller vil dog fort­sætte.

Læs mere her.

Til toppen

Tang - en afgrøde med kæmpe potentiale

Anvendelsen af tang er et relativt nyt og spirende område i Danmark, men det har potentiale til at vokse sig kæmpestort de kommende år. Tang har en lang liste af anvendelsesmuligheder, og taler lige ind i den grønne bølge om bl.a. grønne fødevarer og klimavenlig produktion.

Læs mere om de mange anvendelsesmuligheder her.                          

Til toppen

Nu fløjtes vigtig indsats mod plastik i gang

Et nyt samarbejde mellem landbruget og Det Nationale Plastikcenter skal sikre mindre plastikaffald og mere genanvendelse af plast i landbrugs- og gartnerierhvervet. SEGES bliver sekretariat for indsatsen, der formelt er sat i gang af Miljøministeriet og Landbrug & Fødevarer.

Allerede i dag sorterer landmænd plastikaffald og ca. en fjerdedel af al plast i landbruget indsamles og genanvendes. Men regeringen har sat et mål om, at 50 % af al plastik skal udsorteres til genanvendelse i 2025 - og i 2030 skal det være 80 %.

For at finde de løsninger, der skal til for at nå målet, indgår Miljøministeriet, via Det Nationale Plastikcenter, nu et sektorsamarbejde på landbrugsområdet sammen med Landbrug & Fødevarer.

Til toppen

SAGRO


LandbrugsInfo – en del af dit medlemskab

I sidst uge af FlexNyt var der information om muligheden for at tegne abonnement på LandbrugsInfo. Har du et aktivt medlemskab af Landboforeningen eller Familielandbruget, kan du vederlagsfrit gøre brug af LandbrugsInfo og sparer herved 2.285 kr. pr. år.

Hvis du har et mindre landbrug, vil kontingentet til en af vores foreninger oftest være mindre end det du skal betale for LandbrugsInfo. Endnu en god grund til at tegne et medlemskab. Vil du vide mere om fordelene ved et medlemskab send da en mail til nkf@sagro.dk

Til toppen
Download pdf