FlexNyt - Uge 38, 2021

Udgivet d. 01-01-0001

Mark


Nu åbner trafiklyset: Se, om dine marker er grønne eller gule

Nu kan du se dine marker i IMK med vores trafiklyssystem. Det betyder, at du kan følge med i, om vi vurderer, at aktivitetskravet for grundbetaling er opfyldt på dine marker.

Landbrugsstyrelsen farver dine marker grønne, når vi ud fra satellitbilleder kan vurdere, at aktivitetskravet er opfyldt.

Du opfylder aktivitetskravet for arealer med 1-årige afgrøder ved at dyrke arealerne med en 1-årig afgrøde. Du opfylder aktivitetskravet for arealer med græs ved, at du enten slår arealerne eller lader dem afgræsse.

Læs mere om trafiksignalerne her.

Til toppen

Økologi


Økologisk havefrødyrkning

Arealet med økologiske havefrø udgør ca. 2% af det samlede dyrkede areal med have­­frø. Det er en produktionsgren, der ikke har fulgt den gennemsnitlige udvikling i det økologisk dyrkede areal. Det dyrkede økologiske areal nærmer sig i 2021 efterhånden 12% af det samlede landbrugsareal.

EU-reglernes skærpede krav til anvendelsen af økologiske frø kan evt. være det, der sætter gang i produktionen af økologiske havefrø. Fra 2022 vil det f.eks. ikke længere være muligt at få dispensation til ikke-økologiske karsefrø.

Læs rapporten her.

Til toppen

Svin


Afrikansk svinepest er rykket tættere på Danmark

Fødevarestyrelsen opfordrer jægere, lastbilchauffører og landbrugsmedarbejdere til at være med til at mindske risikoen for, at afrikansk svinepest rammer Danmark.

Afrikansk svinepest ramte i sommer for første gang en tysk besætning med tamgrise i delstaten Brandenburg. Sygdommen har længe været til stede i vildsvin i Østeuropa og findes nu bare 375 kilometer fra den danske grænse. Dermed er truslen mod dyrevelfærden blandt danske grise og den danske milliardeksport af grisekød rykket nærmere. Det får nu Fødevarestyrelsen til at rette en appel til alle, der kan risikere at tage den alvorlige husdyrsygdom med til Danmark.

Læs mere her

Til toppen

Heste


Muk hos heste

Muk (dermatophilose) er en samlebetegnelse for hudinfektion i kode­bøj­ningerne, der kan sprede sig over det nederste af hestens ben. Mudrede og våde folde spiller en stor rolle i denne sammenhæng. Huden beskadiges, når den hele tiden er fugtig, og derved opstår der sår, som danner grobund for infektion.

Muk viser sig som små knopper med sammenklistrede hår, der falder af. I værste fald opstår hævelser og revner med halthed til følge. Hvide aftegn er især grobund for muk.

Milde tilfælde kan du behandle med antibiotika-holdig salve eller desinficerende midler, mens svære tilfælde behandles med antibiotika-indsprøjtninger i nogle dage. Det handler om at holde huden så tør og intakt som muligt. Du skal derfor tørre huden, hvis du har vasket det angrebne område, ligesom du ikke skal pille friske skorper af. I det hele taget er det godt at holde benene så tørre som muligt.

Til toppen

Fjerkræ


Lys til høns - hvis du vil ha' æg

Hvis du ønsker, at havehønsene lægger æg i vinter, er det vigtigt, at de får lys. Hvis de ikke får lys, falder æglægningen næsten væk. Høns foretræk­ker at have lys 10-11 timer i døgnet – inkl. dagslys. Begynd senest i sep­tem­ber med at tænde lys. Hvis hønsehuset er på nogle få m2, er en 7W lavenergipære tilstrækkelig.

Mindst 10 timer

Der skal som sagt være lys 10-11 timer. Det er ikke så vigtigt, om du tænder nogle timer om morgenen og nogle timer til aften. Vil du gerne undgå, at en evt. hane ikke galer alt for tidligt, er det måske en idé ikke at have lys om morgenen. Et almindeligt døgnur til 20-25 kr. kan styre lyset.

Det nævnes af nogle, at det er en ulempe at have lys om aftenen, da hønsene kan blive ”snydt”, så de ikke når at komme på pinden, inden lyset slukker. Det er normalt ikke noget problem, da hønsene normalt er gået på pinden, længe inden lyset slukker.

Når du etablerer lys i dit hønsehus, så sørg for at det er lavet ordentligt. Brug altid gummi­kabel, hvis kablet skal hænge i det fri og sørg for, at lampen m.v. er vandtæt. Lad evt. elek­trikeren etablere anlægget, hvis du er i tvivl. Det kan være farligt for både dig og dine høns, hvis der sker kortslutning.

Til toppen

Info


Nyt tast selv skal gøre det nemmere at søge om landbrugsstøtte

Landbrugsstyrelsens digitale selvbetjening Tast selv har fået en overhaling, der skal gøre det nemmere og mere enkelt at søge om landbrugsstøtte.

Hvert år benytter flere tusinde landmænd Tast selv, der er Landbrugsstyrelsens digitale selvbetjeningsløsning. Her udfylder landmændene ansøgninger til blandt andet land­brugsstøtte, økologistøtte, naturpleje og skovrejsning.

Nu er der lanceret en spritny udgave af Tast selv med et mere enkelt design og nye funktioner.

Ud over et nyt og enkelt design får du med det nye Tast selv for eksempel:

  • en ny indbakke med søgefunktion
  • et hurtigt sagsoverblik med ny tidslinje
  • nemt ved at afgive eller anmode om fuldmagt.

Læs mere om Nyt Tast selv skal gøre det nemmere at søge om landbrugsstøtte her og om Velkommen til det nye tast selv her.

Til toppen

Her er din KO-fokusliste - Se hvad du skal være særligt opmærksom på

Hvert år udsender Landbrugsstyrelsen en KO-fokusliste. KO-fokus­listen indeholder de krav, som mange landmænd med fordel kan have mere fokus på i den daglige drift. Listen er målrettet bedrifter henholdsvis med og uden husdyr og viser, hvilke krav der er overtrådt hyppigst det foregående år.

Se fokuslisten her og hvilke krav du skal være særligt opmærksom på.

Til toppen

Arrangementer


Grøn bioraffinering i praksis - 29. september 2021 fra kl. 12.00 - 16.30

Kom og se hvordan græsprotein fremstilles på Ausumgaard og hør om erfaringer og perspektiver. Fremstilling af protein fra kløvergræs kan få stor betydning for landbruget i fremtiden, som en del af den grønne omstilling.

På Ausumgaard har de taget hul på græsproteinfremstillingen. Arrangementet er gratis, men tilmelding er nødvendig. Se programmet og tilmeld dig her.

Til toppen

Sydjysk Kødkvæg - Virksomhedsbesøg d. 28. september

 

Virksomhedsbesøg hos Tinnetgaard Bo- og Erhvervsskole, Hammervej 28, 7173 Vonge

tirsdag den 28. september kl. 19.00 – 21.30

På Tinnetgaard indgår Hereford og mange andre dyr i uddannelsen af unge.

Læs om den spændende virksomhed på https://tinnetgaard.dk

Vi ses på Tinnetgaard der ligger i noget af Danmarks flotteste natur, ved Gudenåens og Skjernåens udspring.

Pris kaffe: 75 kr.

Tilmelding inden 25. septemberwww.ammeko.dk eller til Orla Kalhøj, 21 73 08 98

Til toppen
Download pdf