Header billede

FlexNyt - Uge 34, 2021

Udgivet d. 24-08-2021

Mark


Sneglende stortrives

Der er oftest flere snegle på lerjord end på de lette sandjorde. Sneglene befinder sig om dagen og ved meget varme forhold under jorden, i sprækker og imellem knolde eller sten. De tåler ikke udtørring. Når mørket falder på, bevæger de sig op til over­fladen og spiser. De er ikke kræsne og kender ikke forskel på afgrøder eller efterafgrøder. Derfor er det bedste tidspunkt at finde dem på om aftenen eller tidlig morgen. Er du i tvivl om, der er snegle i marken kan du lægge en tallerken, et låg eller andet i marken med en kopfuld havregryn, mel eller lign. under og kigge til ’fælden’ den efterfølgende morgen.

Med hensyn til bekæmpelse m.v. kontakt din rådgiver.

Til toppen

Antallet af blomstermarker er femdoblet

Flere landmænd griber chancen for at bidrage til en mere varieret natur. Nye tal fra Landbrugsstyrelsen viser en femdobling i arealet med blomster på brakmarker siden 2016.

Blomster på brakmarker er et dansk initiativ. I to år var Danmark eneste land i EU med ordningen, men siden har idéen spredt sig til hele unionen. Danmark var også det første land, der gjorde det muligt, at lade brakmarker med blomster stå uberørt over to dyrkningssæsoner. Lavere aktivitet gavner både insekter og resten af det vilde dyreliv i Landbrugslandet.

Læs mere her.

Til toppen

Regler for udbringning af husdyrgødning efter høst

De vigtigste regler for udbringning af henholdsvis flydende (gylle) og fast husdyrgødning i perioden efter høst er samlet her. Vær opmærksom på, at reglerne for forsuring af gylle, og hvornår fast husdyrgødning må udbringes er ændret.

I perioden fra høst til 1. februar må der som hovedregel ikke udbringes flydende organisk gødning (gylle) og bundfald. Der er følgende undtagelser:

I perioden fra høst til 1. oktober må der udbringes flydende organisk gødning og bundfald til:

  • Etablerede, overvintrende fodergræsmarker, herunder marker med udlæg af græs eller kløvergræs udsået senest i forbindelse med forårssåningen. Undtagelsen omfatter dog ikke arealer med udlæg af græs eller kløvergræs i majs.
  • Arealer, hvor der den følgende vinter skal være vinterraps.
  • Arealer, hvor der senest 20. august etableres grøngødning med gul sennep, olieræddike eller gul sennep og olieræddike forud for sukkerroer, hvor der er indgået kontrakt med en sukkerfabrik om afsætning af sukkerroerne.
  • Udbringningsfristen kan forlænges indtil 15. oktober i regnfulde efterår. En eventuel forlængelse af fristen kan bl.a. ses på Miljøstyrelsens hjemmeside.

I perioden fra høst til 15. oktober må der udbringes flydende organisk gødning og bundfald til arealer med frøgræs, for hvilke der er indgået kontrakt med frøavlsfirma om levering af frø i den kommende sæson.

I perioden fra høst til 20. oktober må der udbringes fast spildevandsslam på arealer, hvor der er afgrøder den følgende vinter.

I perioden fra høst til 1. oktober må der udbringes flydende spildevandsslam til arealer med overvintrende fodergræsmarker, vinterraps og på arealer, hvor der senest 20. august etableres grøngødning forud for sukkerroer, hvor der er indgået kontrakt om afsætning af sukkerroerne.

Der må altså IKKE udbringes flydende husdyrgødning til vintersæd om efteråret.

Bemærk at der er nye regler ved forsuring af gylle.

Læs mere her (kræver login til LandbrugsInfo.dk) eller kontakt din rådgiver.

Til toppen

Ukrudsfrøs tab af spireevne i ensilage

De fleste ukrudtsarters frø taber hurtigt spireevnen i ensilage, men frø af enkelte arter kan leve mere end 2 måneder. Det gælder arter som hvidmelet gåsefod, lugtløs kamille og sort natskygge. Dog taber en stor del af frøene spireevnen.

Kvik og flyvehavre mister helt spireevnen efter 2 måneder i ensilagestakken og frø af andre græsser må formodes at opføre sig på samme måde.

Hanespores overlevelse er undersøgt i ensilage af majs og rug. Efter 46 dage var spireevnen væsentligt under 1 procent.

Til toppen

Fjerkræ


Danmark igen fri for fugleinfluenza

Danmark har netop generhvervet sin status i den internationale dyresundhedsorganisation OIE, som et land uden fugleinfluenza. Det sker fordi der i en måned ikke har været udbrud af fugleinfluenza i danske fjerkræbesætninger. Læs mere her

Til toppen

Økonomi


Nu begynder efterbetalingen for 2015

Nogle betalingsrettigheder har i årene 2015-2019 haft en for lav værdi. En række landbrugere har derfor støtteudbetalinger til gode – og fra den 9. august begyndte efterbetalingen af støtten for 2015.

EU-Kommissionen har vurderet, at betalingsrettighedernes værdi i perioden 2015-2019 ikke har været fastsat korrekt. Det vil sige, at nogle betalingsrettigheder har haft en for lav værdi, mens andre rettigheder har haft for høj en værdi. Vi genberegner derfor alle landbrugeres støtteudbetaling for denne periode, så alle får den støtte, de har krav på.

Det betyder, at nogle landbrugere har fået for lidt støtte udbetalt og derfor skal have efterbetalt støtte. De landbrugere, der har fået for meget støtte udbetalt, skal ikke betale den tilbage. Læs mere her

Til toppen

Info


SEGES har udarbejdet en e-bog om love og regler for traktorer og landbrugsmaskiner

E-bogen giver dig svar på de mest relevante spørgsmål om de reg­­ler vores landbrugskøretøjer skal overholde ved kørsel på offentlig vej.

Du får bl.a. svar på:

  • hvad den tilladte aksellast er på landbrugets køretøjer
  • hvor brede, lange og høje de må være
  • bremsekravene for de nye EU-typegodkendte køretøjer.

Love og regler bliver udgivet som e-bog og opdateres årligt. Brug den som opslagsværk.

Find e-bogen her

Til toppen

Vild Natur på skoleskemaet

Friluftsrådet og Miljøministeriet engagerer nu skolerne i kampen for mere vild natur med færdigstrikkede undervisningsmaterialer, der gør det nemt at sætte biodiversitet på skoleskemaet efter sommerferien.

Hele 92 kommuner er i fuld gang med at gøre Danmark vildere, og i kampen om at blive Danmarks VILDESTE kommune kan de danske skoler spille en vigtig rolle.

Friluftsrådet har nemlig samlet materialer på et nyt site, der guider skolerne til at give biodiversiteten og de truede arter en hjælpende hånd på skolernes matrikler – og hjælpe deres kommune op i superligaen af landets vildeste naturkommuner.

Læs mere og find den nye side her

Til toppen
Download pdf