Header billede

FlexNyt - Uge 22, 2021

Udgivet d. 02-06-2021

Fjærkræ


Fra på lørdag må hønsene løbe ud i det fri

Risikoen for fugleinfluenza er nu så lav, at Fødevarestyrelsen op­hæver krav om at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være lukket inde og under tag. Derfor bortfalder kravet til professionelle fjer­kræavlere om, at deres fugle skal være lukket inde og enten under tag eller fuglenet. Også de mange hobbyhønseavlere kan nu igen lukke deres høns ud i haven. Endvidere er det også tilladt at tage til fjerkræudstillinger med høns og andet fjerkræ.

Dermed slutter knap syv lange måneder, hvor dansk hobbyfjerkræ og fjerkræ fra økologiske besætninger og frilandsbesætninger har været spærret inde for at undgå, at dyrene bliver smittet med den ekstremt smitsomme fugleinfluenzatype H5N8. Sygdommen kan være dødelig for fjerkræ, men ikke for mennesker.

Læs evt. her.

Til toppen

Mark


Grønbyg

Inden så længe kan det være tid til at høste grønbyg. I ”gamle dage” sagde man, at grønbyg skulle høstes ved begyndende skridning. Det havde sin rod i EU/hektarstøtte, hvor man ikke kunne opnå støtte, hvis man høstede før skridning. Sådan er det ikke mere.

Hvis du ønsker grønbyg med høj fordøjelighed, skal grønbyggen stadig høstes ved begyn­dende skridning – eller måske en smule før. Skal grønbyggen bruges til ammekøer, kan du godt vente til stakken er helt igennem. Så opnår du en fordøjelighed på omkring 1,3 kg ts pr. FE. Venter du til grønbyggen er helt gennemskredet, bliver grønbyggen meget tung fordøje­lig – måske helt op til omkring 1,6 – 1,7 kg ts pr. FE.

Hvis du af én eller anden grund ikke når at høste inden fuld gennemskridning, skal du lade afgrøden stå indtil helsædstidspunktet – altså når kernen er dejagtig. Eneste grund til at tage grønbyggen inden er, hvis der er risiko for evt. udlæg. Altså hvis afgrøden er så tæt, at udlægget lever en skyggetilværelse. Hvis det er tilfældet, er der meget stor risiko for, at de små græs- og kløverplanter skygges ihjel. Og så skal dæksæden væk for at redde den kom­mende græsmark. En anden årsag kan også være, at du mangler græs. Så vil udlægget i en grønbygmark selvfølgelig være tidligere klar, end hvis du venter til efter helsæd. En anden grund er også, at de små græsplanter ikke har været så generet af dæksæden (typisk byg) så længe. Derfor vil marken hurtigere bliver grøn og tæt, og der vil være et rimeligt lag græs.

Til toppen

Kom med til informationsmøde om privat skovrejsning 2021

Ansøgningsrunden for privat skovrejsning 2021 åbner 1. juli 2021 og i den forbindelse afholder Landbrugsstyrelsen informationsmøde om ordningen og ansøgningsrunden.

Mødet bliver afholdt som et online informationsmøde (webinar), så alle kan deltage i mødet hjemmefra via en computer, tablet eller telefon.

På informationsmødet kan du høre om nye tiltag i den kommende ansøgningsrunde, få tips til den gode ansøgning og få indsigt i, hvad der bliver lagt vægt på i kontrollen.

Informations­mødet bliver afholdt som webinar fredag den 11. juni. Læs mere her

Til toppen

Økologi


Øko-Træf sætter focus på selvforsyning

Den 11. juni afvikles det årlige Øko-Træf, hvor landmænd kan møde hinanden, firmaer og rådgivere og diskuterer de faglige udfordringer, som den økologiske drift byder på.

Temaet ved dette års Øko-Træf, som Velas og ØkologiRådgivning Danmark sammen arrangerer, er proteinafgrøder og selvforsyning på kvægbedriften. Deltagerne vil i demonstrationsmarken kunne se og høre rådgivere fortælle om hvordan, de med størst chance for succes kan dyrke proteinafgrøder, og hvordan græsmarken kan tunes med hensyn til både mængde og kvalitet.

Sommerens største økologiske begivenhed på tværs af landet afholdes i år hos Alfred Kloster, Nørreholmvej 3, 7490 Aulum.

Se program og udstillerliste her.

Til toppen

OBS!


Algegift i muslinger i Limfjorden

Der er fundet algegift i muslinger i Risgårde Bredning og Hvalpsund i Limfjorden. Algegiften kan potentielt være dødelig, og derfor fraråder Fødevarestyrelsen, at borgere samler mus­linger eller østers i området i den kommende tid. Desuden anbefaler Fødevarestyrelsen, at østers- og muslingesamlere orienterer sig på Fødevarestyrelsens hjemmeside, inden de ind­samler muslinger m.m. andre steder i Limfjorden.

Læs mere her

Til toppen

Landbrugsstyrelsen afmelder virksomheder fra Register for Gødningsregnskab

Udmelding af bedrifter, som er frivilligt tilmeldt Register for Gødningsregnskab betyder, at virksomheder skal tilmelde sig igen i løbet af den kommende planperiode, hvis man opfyl­der kravene til at være frivillig tilmeldt.

Landbrugsstyrelsen sender i disse uger løbende breve om afmelding fra Register for Gød­nings­regnskab pr. 31. juli 2021 til virksomheder, som de finder, ikke opfylder kravene til at være pligtige i registeret.

Der bliver i alt udsendt breve med afmeldinger til ca. 4.700 virksomheder ud fra informa­tioner hentet i gødningsregnskaber, Fællesskema 2020, CHR-registeret og Gødningskvote- og efterafgrødeskemaet (GKEA).

Alle breve er ikke sendt på nuværende tidspunkt. Virksomheder, som opfylder kriterierne for at være frivillig tilmeldt registeret kan gentilmelde sig efter den 1. august 2021. Gentilmeldingen gælder indtil afmelding. Der skal altså ikke foretages en årlig tilmelding.

Læs mere her (siden kræver login til LandbrugsInfo) eller kontakt din rådgiver.

Til toppen

Info


Forebyg skadedyr i korlageret

Rengør kornlageret grundigt nu, hvor beholdningerne er små og før den nye høst tages ind.

Kornsnudebiller og andre skadedyr kan gøre skade på det lagrede korn i kornsiloer og andre lagerrum. For at forebygge angreb skal kornlageret derfor rengøres grundigt nu, hvor beholdningerne er små og før den nye høst tages ind. Alt gammelt korn og melstøv fjernes fra både silo og lagerrum og fra

de tilhørende transport- og indtagningsfaciliteter. Det er vigtigt at foretage en god rengøring med kost og støvsuger, før en eventuel kemisk bekæmpelse.

Læs mere om evt. kemisk behandling og kornsnudebiller her (siden kræver login til LandbrugsInfo).

Til toppen

Arrangementer


Gratis webinar om bæredygtige madvaner

I anledning af Madkulturens 10-års jubilæum deler de ud af deres nyeste viden om danskernes madvaner og om, hvordan forbrugerne kan hjælpes til at træffe mere klima­venlige valg, når de handler.

Webinaret ”Bæredygtige madvaner – hvordan flytter vi forbrugernes adfærd?” afholdes af Madkulturen den 9. juni kl. 9.00-10.00.

Læs mere her

Til toppen

Store Lupindag 2021 - 24. juni

Igen i 2021 inviterer Syddansk Økologi til Store Lupindag. I år har vi etableret en demo med 9 forskellige lupinsorter, som vi vil vise frem til Store Lupindag. Derudover vil programmet også byde på tips til lupindyrkning, og hvad man som lupinavler bør have af fokuspunkter. Ydermere vil vi komme omkring, hvad der rører sig indenfor protein til humankonsum og Aase Holmgaard fra Syddansk Økologi vil komme ind på, hvad husdyrene forlanger af proteinafgrøder.

Se program og tilmelding her

Til toppen
Download pdf