Header billede

FlexNyt - Uge 2 2021

Udgivet d. 05-01-2021

Fjerkræ


Udbrud af fugleinfluenza i midtjysk fjervildtbesætning

Prøver fra Statens Serum Institut viste på årets første dag, at en fjer­vildtbesætning i Løvel nord for Viborg er ramt af den smit­somme fugleinfluenza H5N8. I efteråret har der i Danmark været to tidligere udbrud andre steder i landet.

Fødevarestyrelsen etablerer en tre og en ti km zone rundt om den smittede farm, hvor fjerkræbesætninger vil blive underlagt særlige restriktioner. Blandt andet er det inden for zonerne forbudt at sælge æg samt at flytte æg, høns og andet fjerkræ uden tilladelse fra Fødevarestyrelsen.

Vær opmærksom på!

I tre km zonen er der bl.a. krav om, at ejere af hobbyfjerkræ og fugle registrerer deres dyr på www.landbrugsindberetning.dk inden 8 dage. Formålet er bl.a. at sikre tæt overvågning, så Fødevarestyrelsen kan reagere hurtigt på nye udbrud tæt på. Læs mere her.

Til toppen

OBS!


Tegn på GMO i første test af frø fra mystiske pakker

Landbrugsstyrelsen har fået de første indikationer om, hvad de småpakker med frø, som borgere i Danmark og en lang række andre lande har modtaget, selvom de ikke nødvendigvis har bestilt dem, kan indeholde. Prøver af nogle enkelte af frøpakkerne viste, at der er tegn på GMO i dem. Opfordringen er stadig, at du ikke sår frøene ud, men i stedet anmelder det til Landbrugsstyrelsen og destruerer indholdet, hvis du modtager en pakke, som du ikke har bestilt.

Læs mere her om hvordan du indberetter, hvis du modtager frø som du ikke har bestilt.

Til toppen

Kvæg


Dyrevelfærdsrapport: Små besætninger misser det årlige dyrlægebesøg

Andelen af kvægbesætninger, der har fået anmærkninger i for­bindelse med Fødevarestyrelsens årlige dyrevelfærdskontrol steg i 2019. Stigningen ses især pga. manglende overholdelse af kravet om et årligt dyrlægebesøg i små besætninger.

Fødevarestyrelsens rapport for dyrevelfærdskontrollen i 2019 er netop blevet offentliggjort. Den viser, at det på enkelte områder ikke er gået den rigtige vej i kvægbesætningerne. Andelen af besætninger, som kom igennem kontrollen uden anmærkninger, faldt fra 77 pct. i 2018 til 69 pct. i 2019.

Se hvor de største problemer er her.

Til toppen

Info


Slut med gratis bæreposer

Fra 1. januar 2021 skal du betale/opkræve min. 4 kr. for en bærepose og tynde plastikbæreposer bliver forbudt.

Her fra januar skal du betale/opkræve min. 4 kr. for en bærepose i butikkerne uanset hvilken størrelse, den har, eller hvad den er fremstillet af. Og du kan ikke længere få de tynde plastikbæreposer til fx pizzaæskerne. De tynde knitreposer af plastik kan typisk ikke bruges mere end en eller to gange og det er en dårlig udnyttelse af ressourcerne.

De helt små tynde plastikposer, som vi kender fra frugt/grønt-afdelingen til for eksempel frugt og grønt vil stadig være lovlige, da de tjener et formål i forhold til at undgå madspild og fødevarehygiejne. Forbruget af denne type plastikposer er relativt lille i Danmark.

Læs mere her.

Til toppen

Landbrugsstyrelsen indstiller en række fysiske kontroller

Som følge af myndighedernes restriktioner i forbindelse med COVID-19 lukker Landbrugs­styrelsen ned for en række fysiske kontroller indtil d. 18. januar. Visse kontroller vil dog fortsætte.

Læs mere her

Til toppen

Nye D-vitamin-anbefalinger til børn og voksne

Knap hver 5. dansker, der ikke tager vitamintilskud, har mangel på D-vitamin om foråret. Det kan svække muskler og knogler hos både børn og voksne. Derfor anbefaler Fødevaresty­rel­sen nu, at alle tager et tilskud af D-vitamin i vinterhalvåret.

Fødevarestyrelsen anbefaler nu, at alle voksne og børn fra 4 år tager et tilskud af D-vitamin i vinterhalvåret (fra oktober til april). Desuden anbefaler Fødevarestyrelsen og Sundheds­styrelsen, at forældre giver D-vitamin til deres små børn hele året, indtil barnet fylder 4 år, og ikke kun til 2 år som hidtil.

Læs mere her.

Til toppen

Abonnement til LandbrugsInfo

Få adgang til en verden af landbrugsfaglig viden. Uanset om du er studerende, landmand eller rådgiver andre om landbrug, kan LandbrugsInfo være en nyttig partner for dig. LandbrugsInfo er Danmarks største landbrugsfaglige vidensdatabase på nettet. Her finder du svar og værktøjer til at drive og rådgive om landbrug.

Læs evt. yderligere her, hvordan du bliver abonnent.

Til toppen

Arrangementer


Planter i fokus (Plantekongres)

I år kan vi ikke mødes til Plantekongres, som vi plejer. Men du skal ikke snydes for hverken årsmødet eller faglige indlæg. Derfor er du inviteret til Planter i fokus: Et online univers af den nyeste plantefaglige viden.

Den 12.-15. januar kan du derfor opleve årsmødet og hele 20 webinarer, som du kan se enten live eller når det passer dig. Tilmeldingen åbnede den 3. december.

Vær med, når hele plantebranchen samles online. Se mere her.

Til toppen

Kom med til landbrugswebinar 2021

I år holder vi vores sædvanlige landbrugsseminar som et online-møde (webinar), hvor du deltager hjemmefra. Du kan som altid høre om årets ansøgningsrunde for grundbetaling, økologisk arealtilskud og plejegræs, efterafgrøder og andre klimatiltag.

Landbrugswebinaret finder sted 21. januar fra kl. 9.00 til ca. kl. 11.20 og handler om ansøgningsrunden 2021, hvor vi fokuserer særligt på ændringer i regler og Tast selv-service.

Landbrugswebinaret er gratis og åbent for alle, der har lyst til at deltage, men tilmelding er nødvendig.

Se program og hvordan du tilmelder dig her

Til toppen

Økologi-Kongres 2021

Afholdes i år fra 25.-26. november. Program og sted oplyses senere. Men sæt allerede nu kryds i kalenderen!

Til toppen
Download pdf