Header billede

FlexNyt - Uge 16, 2021

Udgivet d. 21-04-2021

OBS!


Stramning af krav til sprøjtejournal

Nu skal du kunne fremvise en opdateret sprøjtejournal med det samme, Landbrugsstyrelsen skulle komme forbi til uanmeldt kontrol. Det er derfor ikke længere muligt at frem­sende sprøjtejournalen inden for 3 dage. Der er opda­teret nye retningslinjer for fremsendelse af sprøjtejournal, når der anvendes Farmtracking.

Alle professionelle brugere af plantebeskyttelsesmidler skal udarbejde sprøjtejournal for udførte plantebeskyttelsesopgaver i marken. Journalen skal være ajourført senest 7 dage efter sprøjtning. Sprøjtejournalen kan føres på papir, i elektro­nisk form, eller kan være en dækkende samling af dokumentation, f.eks. behandlingsplaner, fakturaer eller lignende. Journalen kan således godt bestå af f.eks. regninger og arbejds­sedler, samt et markkort, hvis papirerne er samlet, og det klart er indikeret, at der er tale om oplysninger til en sprøjtejournal. En sprøjtejournal kan også være en sprøjteplan, hvor der angives, at opgaverne er udført.

Ved kontrolbesøg fra Landbrugsstyrelsen kontrolleres om landmanden har udarbejdet en sprøjtejournal.

Sprøjtejournalen skal opfylde krav til indhold:

  • Identifikation af marken (marknummer eller markens navn)
  • Afgrøde eller kultur
  • Marken/arealets størrelse i ha med en decimal eller m2
  • Angivelse af anvendt plantebeskyttelsesmiddel
  • Dosering
  • Dato for anvendelse
  • Dokumentation for brug af afdriftsreducerende dyser ved reduktion i afstandskrav og ved brug af pesticider med krav om brug af afdriftsreducerende udstyr i hele marken, f.eks. produkter med indhold af prosulfocarb (dokumentation heraf behøver ikke være en del af sprøjtejournalen).

Der foreligger ikke et krav om, at sprøjtejournalen skal være tilgængelig på papir. Den kan også udføres elektronisk.

Til toppen

Mark


Præcisionsjordbrug som virkemiddel

Præcisionsjordbrug bliver et alternativ til efterafgrøder allerede i vækstsæson 2021. Det afleder naturligvis en masse spørgsmål til regler og krav og til, hvordan du kommer godt i gang – allerede fra vækstsæsonens begyndelse.

Du kan læse mere her og se nogle videoer om præcisionsjordbrug.

Til toppen

Sådan håndterer du majsfrø bejdset med Korit 420 FS

Der vil igen i år blive solgt majsudsæd bejdset med Korit 420 FS (ziram), som har en afskrækkende effekt på fugle.

For at undgå sundhedsskader er det meget vigtigt at håndtere de bejdsede majsfrø korrekt i hele processen fra modtagelse af frø, ifyldning af såmaskine, udsåning, rengøring af maskinen og bortskaffelse af såsædsposer.

Korit anvendes til bejdsning af majskorn for at undgå, at fugle æder frøene. Korit-støvet fra bejdsemidlet er sundhedsskadeligt og meget farligt at indånde. Man bliver udsat for støvet fra Korit ved åbning af poser med majs, ophældning og rengøring af

såmaskine mv. Det er vigtigt at være opmærksom på, at Korit er meget farligt at indånde og kan være dødeligt.

Når majskorn bejdset med Korit håndteres, skal der anvendes maske med P3-filter, sikker­hedsbriller, handsker og overtrækstøj.

Læs mere her.

Til toppen

Ved forårseftersynet af græsmarken skal denne tjekkes for giftige planter

Inden hestene lukkes på fold, bør marken tjekkes grun­digt for giftige planter og samtidig tjekkes hegnets til­stand. Var der giftige planter på folden sidste år, så start med at tjekke disse lokaliteter på marken. Flere giftige planter er meget hurtige i vækst om foråret og samtidig mest giftige på dette tidspunkt, det gælder f.eks. for natskygge. Samtidig kan de giftige planter være svære at identificere i det tidlige forår, inden de er gået i blomst. En god flora er et rigtig godt hjælpe­middel til denne inspektion.

Brandbægerne er stadigt et problem mange steder. Ved mistanke om giftige planter på folden er det vigtigt at sørge for, at dyrene ikke kan komme til planten eller bedre helt fjerne de mistænkelige planter. Glem ikke at mange af de planter, som er giftige for dyrene, også er giftige for mennesker, så sørg for at bære handsker og vaske hænderne grundigt bagefter.

Lugning. Manuel fjernelse af de giftige planter på små arealer er mange steder muligt og kommer du over marken i tide, er det i reglen ikke nogen uoverskuelig arbejdsbyrde. Brand­bæger på marken, starter som oftest med ganske få brandbægere på arealet det første år. Fjernes disse målrettet inden frøsætning, kan problemet klares med en overkom­melig lugeindsats, så snart brandbægerne kan identificeres. Undlades denne tidlige indsats, vil problemet hurtigt accelerere og marken blive massivt invaderet med brandbæger i løbet af få år.

Hvis du har et par hjælpere, kan en fold med giftige planter hurtigt blive forvandlet til en sikker grøn mark igen.

Selvom det er bedst at fjerne de giftige planter så tidligt som muligt, når disse er på roset­stadiet, er planterne meget lettere at finde, når de første blomster bliver synlige. Hvis du efterfølgende går folden igennem 1 gang om ugen de næste 2 måneder, vil det kun tage kort tid at fjerne evt. nye planter, som har blomstret siden sidst, eller som blev overset ved sidste lugning. Sørg for at de bortlugede planter ikke er tilgængelige for dyrene f.eks. ved at brænde dem eller få dem bort med renovationen.

Hvor sprøjtning er muligt, vil der ofte være flere muligheder for valg af sprøjtemiddel, og det anbefales at rådføre sig med en fagmand.

Kilde: Eric Clausen, SEGES, Heste

Til toppen

Ansøgningsrunden for minivådområder er nu åbent

Du kan indsende din ansøgning om tilskud til et minivådområde fra 16. april – 14. septem­ber i Tast Selv. Husk at din ansøgning skal koordineres med din kommune og din lokale oplandskonsulent.

Hvis du råder over arealer, der er udpeget som egnet eller potentielt egnet til etablering af minivådområder, kan du nu søge tilskud til at etablere et minivådområde.

Ansøgningsrunden er åben fra 16. april til 14. september. Du får 100 % af udgifterne i dit minivåd-områdeprojekt dækket af tilskuddet, og hvis du får godkendt din ansøgning, har du mulighed for at modtage forudbetaling på halvdelen af dit tilskud samtidigt med dit tilsagn.

Læs mere her

Til toppen

Økologi


Forbered din ansøgning til økologisk investeringsstøtte allerede nu

På Tilskudsguiden - tilskudsguide/oekologisk-investeringsstoette-2021/ - kan du finde vejledning, bekendtgørelse og anden vigtig information om ordningen. Ansøgningsrunden er åben fra 29. april – 4. juni 2021.

Under ordningen Økologisk investeringsstøtte 2021 kan økologiske landmænd og gartnerier få tilskud til at investere i ny teknologi, som bidrager til at forbedre produktiviteten på deres bedrift. Det kan fx være teknologi, der mindsker arbejdstid eller øger udbytte på marken.

Læs mere her

Til toppen

Økonomi


Du kan overdrage betalingsrettigheder for 2022 fra september 2021

Du kan fra 1. september 2021 overdrage betalingsrettigheder for næste års ansøgningsrunde. Den senere åbning skyldes arbejdet med efterbetaling af støtte for 2015-2018 og kommer ikke til at påvirke støtteudbetaling for 2022.

Tast selv-service åbner i år 1. september for overdragelser af betalingsrettigheder med henblik på støtte i 2022. I tidligere ansøgningsår har vi åbnet for overdragelser efter ændringsfristen, der typisk ligger i maj måned, men i år ligger åbningen senere på året.

Til toppen

Info


Flydende gødning med ukrudsmiddel

Ifølge en meddelelse oplyser Haveselskabet, at de i 2020 fik en del henvendelser fra med­lemmer om, at deres tomatplanter af uforklarlige årsager blev syge. Planter som tomat og peberfrugt blev misdannede med grove, krøllede blade og væksten gik i stå. Analyser, som Haveselskabet har fået foretaget i 2021, har vist, at der er store mængder af ukrudtsmidlet Clopyralid (bl.a. kendt under navnet Matrigon) i de flydende gødninger, som er mærket ”Godkendt til økologisk jordbrug” eller ”også til økologiske haver”.

De flydende gødninger produceres bl.a. af et restprodukt fra sukkerproduktion kaldet vinasse. Og problemet med de skadelige stoffer opstår, fordi det faktisk er lovligt at bruge ikke-økologisk plantemateriale i produkter godkendt til økologisk jordbrug. Det vil sige, at selvom der på en flydende gødning står ”Godkendt til økologisk jordbrug”, kan gødningen hovedsageligt være fremstillet af ikke-økologisk dyrkede planter eller plantemateriale.

Gødningerne er altså produceret af roer fra marker, der er blevet sprøjtet med ukrudts­midlet Clopyralid. Stoffet havner efterfølgende i de flydende gødninger – også selvom disse er godkendt til økologisk jordbrug.

Kun hvis flydende gødning er udstyret med det kendte røde Ø-mærke, er det et krav, at indholdet stammer fra økologisk dyrket plantemateriale.

Kilde: Haveselskabet meddelelse 14. april 2021

 

Til toppen

Arrangement


Kom til Åbent minivådområde 2021

Overvejer du at etablere et minivådområde? Men savner du eksempler på processen? Og at se et endeligt resultat?

Så er det nu, du har chancen.

Onsdag den 12. maj og torsdag den 27. maj kan du få svar på dine spørgsmål ved at deltage i Åbent minivådområde. Her kan du få en snak med både landmand og den lokale oplandskonsulent, og du kan med egne øjne se det foreløbige eller endelige resultat.

Se her hvor det afholdes, og hvordan du tilmelder dig.

Til toppen
Download pdf