Header billede

FlexNyt - Uge 12, 2021

Udgivet d. 23-03-2021

Mark


Se kvælstofsprognosen for 2021

Tørt efterårs- og vintervejr i 2020 har medført, at der er mere kvælstof tilgængeligt i jorden end normalt. Se på et kort, hvad prognosen betyder for dig i den kommende vækst­sæson.

Du skal bruge mindre kvælstof til dine vinterkorn og vårsåede afgrøder, hvis du har jord­bundstypen finsand, blandet sand- og lerjord samt lerjord.

Kvælstofprognosen for i år viser nemlig, at der er et mindre behov for at tilføre kvælstof, end kvælstofnormerne ellers foreskriver. Det samlede kvælstofbehov for Danmark er reduceret med ca. 12.500 tons i 2021, svarende til et landsgennemsnit på 5 kg N pr. ha landbrugsareal.

Kvælstofprognosen er baseret på målinger af jordens kvælstofindhold og bruges til at til­passe gødningsmængden efter jordens indhold af kvælstof. I kvælstofprognosen kan du se, hvor meget mindre kvælstof du skal tildele dine marker i her i foråret.

Læs mere her.

Til toppen

Ansøgningsrunde for skov med biodiversitetsformål er nu åben

Årets ansøgningsrunde for tilskud til skov med biodiversitetsformål åbner 16. marts 2021 og løber frem til 31. august 2021.

Private skovejere og kommuner kan søge om tilskud til aktiviteter i skov, der er over 50 år gammel, og som fremmer eller bevarer biodiversiteten og levesteder for truede, skovtilknyttede arter. Ansøgere kan få tilskud til skov med ekstensiv skovdrift, skovgræsning, bevaring af træer til naturligt henfald, rydning af uønsket opvækst, særlig indsats for arter samt etablering af naturlige vandstandsforhold.

Læs mere om ordningen her.

Til toppen

Fjerkræ


Pas på fugleinfluenza og på dine høns

På blot fire måneder har Fødevarestyrelsen aflivet mere end 100.000 høns, ænder og kalkuner på grund af fugleinfluenza. Nu minder Føde­varestyrelsen hobbyhønseavlerne om, at loven kræver, at alle høns går bag hegn og bliver fodret under tag. Det skriver fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

De seneste fire måneder er 13 danske fjerkræbesætninger blevet ramt af fugleinfluenza og derfor aflivet af myndighederne. Alene i forrige uge rykkede Fødevarestyrelsen og Be­redskabsstyrelsen ud og aflivede omkring 65.000 kalkuner på to midtsjællandske farme. Fredag måtte knap 20 høns og ænder hos en privat hobbyavler lade livet. Og faktisk er knap halvdelen af de ramte besætninger små hobbyhold. Det får nu Fødevarestyrelsen til at minde hobbyhønseavlerne om, at også hobbyhøns kan rammes af fugleinfluenza, og at de derfor skal holde deres høns, ænder og andet fjerkræ hegnet ind og allerhelst under tag. På den måde kan de være med til at begrænse risikoen for at fugleinfluenza spreder sig – også til deres høns.

For uanset om det er en stor besætning med mange tusinde dyr eller bare fem høns i baghaven, som får fugleinfluenza, afliver myndighederne dyrene, hvis prøver fra Statens Seruminstitut viser, at sygdommen er slået ned blandt fuglene.

'De mange aflivninger er både ulykkelige for ejerne og dyre for samfundet, der skal rykke ud med det helt store 'set up', når især større besætninger skal aflives', forklarer souschef i Føde­varestyrelsen, Tim Petersen. Han understreger, at aflivningerne sker både for at skåne dyrene for de alvorlige lidelser, de bliver påført af den dødelige sygdom, og for at bidrage til at smitten ikke spreder sig til hverken tamfugle i fangenskab eller de fugle, der lever vildt i naturen – gæs, ænder og svaner f.eks.

'Samtidig vil jeg gerne minde om, at Danmark taber eksportindtægter for millioner, fordi flere lande uden for EU øjeblikkeligt sætter grænsebommen ned for deres import af både æg, fjerkrækød og levende fugle fra Danmark. Derfor er det utrolig vigtigt, at alle der har fjerkræ, følger myndighedernes anvisninger og holder deres høns bag hegn og fodrer dem under tag', forklarer Tim Petersen.

Sådan er reglerne

Alle høns skal gå bag hegn – uanset hvor mange du har. Er din indhegning større end 40 m2 skal den også være overdækket med enten tag, hønsenet eller mågetråd.

Dine høns må ikke fodres i det fri. Fodring skal ske under tag, så vilde fugle ikke kan komme til foderet.

Det er en god ide at skifte fodtøj, inden du går ind til dine høns. Så undgår du at slæbe fugleinfluenza med ind til dine dyr.

Du kan læse mere om de regler du skal følge og flere gode råd på Fødevarestyrelsen.dk

Til toppen

Kvæg, svin, får og geder


Øremærkning af kvæg, svin, får og geder

Du opretter din besætning på Landbrugsindberetning.dk, hvor du skal logge på med dit personlige NemID eller det NemID, som er knyttet til din virksomheds CVR-nummer, afhængig af om besætningen knyttes til dit CPR-nummer eller dit CVR-nummer. Hvis du har et CVR-nummer, SKAL din besætning registreres på dit CVR-nummer. Du kan også kontakte CHR-afdelingen (7015 5050), som kan hjælpe dig med registreringen.

Husk at du skal oprette én besætning for kvæg og én besætning for fx får. Har du bare ét dyr, har du en ”besætning” – også selv om det fx er dit barns kælefår!

Hvis du skal indberette ophør af din besætning, kan du gøre det på Landbrugsind­beret­ning.dk. eller kontakte CHR-afdelingen, der kan hjælpe dig med at ophøre besætningen i CHR.

Du kan læse mere om CHR her: www.foedevarestyrelsen.dk.

Øremærker

Kvæg, svin (også vildsvin), får og geder skal være mærket med særligt godkendte øremærker og registreret i det Centrale Husdyrbrugs Register – i daglig tale "CHR". Samtidig skal de ejendomme, dyrene befinder sig på, være registrerede.

Selv om du kun har ét dyr, skal det stadig være øremærket. Dog gælder der særlige regler for mærkning af svin.

Hvor mange øremærker skal der isættes?

Kvæg skal bære et elektronisk øremærke i venstre øre og et almindeligt øremærke i højre øre.

Svin, får og geder behøver ikke have et elektronisk mærke.

Svin skal som hovedregel mærkes med ét øremærke eller en skinketatovering, inden de forlader besætningen. Kælegrise kan dog mærkes med en chip.

Får og geder skal som hovedregel mærkes med to øremærker. Slagtelam, der slagtes i Danmark, inden de er 12 måneder gamle, kan nøjes med ét øremærke.

Hvis du er i tvivl så kontakt CHR-afdelingen på telefon 7015 5015.

Til toppen

Økonomi


Støtte til unge nyetablerede landbrugere

Unge landbrugere kan modtage ekstra støtte under ordningen ”Unge nyetablerede land­brugere”. For at søge støtte til unge nyetablerede landbrugere skal du opfylde følgende betingelser:

  • Du er højst 40 år i hele det år, hvor du for første gang søger om grundbetaling.
  • Du søger støtte til unge nyetablerede landbrugere til den første bedrift, du er etableret på.
  • Du søger første gang om støtte til unge nyetablerede landbrugere senest 5 år efter din etablering som landbruger.

Bemærk: For at være etableret skal du have økonomisk engagement i bedriften og være driftsleder.

Du kan få støtte for det areal, hvor du også modtager grundbetaling.

Du kan højst få støtte til unge nyetablerede landbrugere for 90 ha.

Læs mere her eller kontakt din rådgiver.

Til toppen

Info


Udvidet adgang til at indsende fuldmagt til Tast selv-service på papir

Fuldmagt til Miljø- og Fødevareministeriets Tast-selv service skal normalt oprettes elektronisk ved at logge på Tast-selv service med NemID.

Landbrugsstyrelsen tillader dog, at fuldmagt kan oprettes ved indsendelse af papirskema i forbindelse med konkurs, dødsfald og særlige situationer. Sidstnævnte er for eksempel, hvis landbrugeren er fritaget fra Digital Post eller er blevet alvorligt syg.

Imidlertid tillader Landbrugsstyrelsen i 2021 – ligesom i 2020 – at der indsendes fuldmagt på papirskema, hvis ansøger på grund af Sundhedsstyrelsens retningslinjer for COVID19 ikke er i stand til at mødes med sin rådgiver.

Du kan læse mere herom på Landbrugsstyrelsens hjemmeside, hvor du også finder selve papirskemaet.

Til toppen

OBS!


Få overblik over fristerne for Fællesskema 2021 og find hjælp til din ansøgning

Fristen for at sende fællesskemaet rettidigt er 16. april 2021, og fristen for at sende æn­dringer er 11. maj 2021. Hvis du sender ændringer til markblokke senest 26. april 2021, vil Landbrugsstyrelsen behandle dit forslag senest 11. maj 2021.

Find datoer, tips, faktaark og meget andet

Landbrugsstyrelsen har samlet den mest relevante information om ansøgningsrunden 2021 til dig på deres hjemmeside, så du nemt kan holde dig opdateret.

Du kan læse, hvad der er nyt i fællesskemaet, finde guides og faktaark og se videoer med nyttige tips til din ansøg­ning. Og så kan du se et detaljeret overblik over fristerne for fælleskemaet.

Læs mere: Nyt om ansøgningsrunden 2021

Til toppen
Download pdf