Header billede

FlexNyt - Uge 52 2020

Udgivet d. 05-01-2021

Fjerkræ


Fugleinfluenza i jysk hobbybesætning

Prøver fra Statens Serum Institut viste den 9. december, at en hobbybesætning ved Jelling er ramt af den smitsomme fugleinfluenza H5N8. Udbruddet kommer efter der i sidste måned blev fundet fugleinfluenza i vilde fugle flere steder i landet og i en besætning ved Randers.

Fødevarestyrelsen vil i samarbejde med Beredskabsstyrelsen aflive fjerkræbesætningen senere på ugen. Fødevarestyrelsen etablerer en 3 og en 10 km zone rundt om den smittede farm, hvor fjerkræbesætninger vil blive underlagt særlige restriktioner.

I 3 km-zonen er der bl.a. krav om, at ejere af hobbyfjerkræ og fugle registrerer deres dyr på www.landbrugsindberetning.dk inden 17. december (OBS overskredet, så info er orienterende). Formålet er bl.a. at sikre tæt overvågning, så Fødevarestyrelsen kan reagere hurtigt på nye udbrud tæt på.

Zonebegrænsningerne betyder bl.a., at det i en periode bliver forbudt at sælge æg eller flytte æg, kyllinger, høns og andre fugle til eller fra ejendomme uden tilladelse fra Fødevarestyrelsen. Ejere og besøgende, der kommer i hønsegårdene, skal rense og desinficere fodtøj, så de ikke bringer smitte rundt, og ejere har pligt til at forebygge smittespredning. Hvis der opstår tegn på sygdom blandt fuglene, har ejeren pligt til at kontakte Fødevarestyrelsen om mistanken.

Se mere her

Til toppen

Mark


Økologisk arealtilskud og pleje af græs- og naturarealer

Landbrugsstyrelsen forventer at begynde på udbetalinger af 2020-tilskud på ordningerne økologisk arealtilskud og pleje af græs- og naturarealer medio februar 2021. De forventer at udbetale en stor del af tilskuddene på begge ordninger allerede i februar og marts.

Landbrugsstyrelsen vil parallelt med dette begynde udbetalingerne af tilskud fra fastholdelsesordninger og de gamle MVJ-ordninger.

Læs mere her

Til toppen

Kom godt i gang med conservation i Danmark

SEGES har samlet viden og erfaringer med conservation agriculture i en ny vejledning. Her er viden om effekter, maskiner, planteværn, gødskning og efterafgrøder. Ikke mindst er det råd til at sikre en optimal overgang til CA.

Vejledningen, som er på 32 sider, giver en indføring i dyrkningssystemet conservation agriculture (CA) og samler op på de fordele, udfordringer og overvejelser, du bør tage stilling til, når du vil ændre dyrkningspraksis. Den giver anvisninger til, hvordan du kommer godt i gang med CA.

Find vejledningen her. (Kræver login LandbrugsInfo)

Til toppen

Nye regler for Register for Gødningsregnskab

Fra og med planperiode 2020/2021 gælder der nye kriterier for, hvornår en virksomhed skal tilmeldes Register for Gødnings­regnskab. De nye tilmeldingskriterier vedrører størrelsen på virksomhedens areal med afgrøder med en kvælstofnorm eller en fosfornorm og omfanget af brug af husdyrgødning og anden organisk gødning på virksomheden.

Bliver din virksomhed tilmeldt Register for Gødningsregnskab betyder det, at du fra og med planperioden 2020/2021:

  • Skal indberette gødningsplanlægning og gødningsregnskab
  • Kan købe kunstgødning afgiftsfrit
  • Kan modtage husdyrgødning fra andre virksomheder i Register for Gødningsregnskab.

Planperioden 2020/2021 løber fra 1. august 2020 til 31. juli 2021.

Du får et brev, hvis du skal tilmeldes registeret. Landbrugsstyrelsen sender i den kommende tid breve ud til alle de virksomheder, som de vurderer, har pligt til at være tilmeldt registeret, og som ikke allerede er tilmeldt.

Læs mere her.

Til toppen

Info


Find kontraktskabeloner til forpagtning, markarbejde, græsning m.m. i landbruget

SEGES har udarbejdet kontraktskabeloner til, når du fx skal indgå en forpagtningsaftale, græsningsaftale, aftale om markarbejde, handle med grovfoder, aftale om jagt eller lave en kontrakt om interessentskab (I/S). Kontraktskabeloner til aftale om markarbejde og aftale om handel med grovfoder er opdaterede pr. 4. december 2020.

Alle kontraktskabeloner er udarbejdet og kvalitetssikret af SEGES Jura & Skat.

Se skabeloner her – bemærk siden kræver login til LandbrugsInfo – eller kontakt din rådgiver.

Eksempler på vurdering af udlicitering af grovfoderproduktion

Grovfoderproduktionen er den største enkeltstående omkostning ved produktion af mælk. Det handler ikke kun om mængde, men også kvalitet, og der skal samtidig tages stilling til, om man selv vil stå for hele produktionen.

Læs mere om, hvordan niveauer for omkostninger, høstet udbytte og kvalitet kan anvendes i en vurdering af hvorvidt bedriftens grovfoderproduktion med fordel kan udliciteres- eller udføres.

Læs meget mere her

Til toppen

Se ændringer i krydsoverensstemmelseskrav for 2021

Du kan nu se bekendtgørelsen for krydsoverensstemmelse (KO) for 2021. Blandt andet vil Landbrugsstyrelsen fremover sende breve om KO via Tast selv-service. Endvidere opdaterer de bekendtgørelsen med krav vedrørende husdyrgødning, lægemidler til dyr og næseringning af svin.

Du kan læse mere om ændringerne her.

Til toppen

OBS!


Se fristerne for at søge om arealstøtte i 2021

Landbrugsstyrelsen har samlet et overblik over frister for fællesskemaet i 2021, så du allerede nu kan se, hvornår de vigtige datoer ligger.

Du skal indsende dit fællesskema senest 16. april 2021. Hvis du vil sende ændringer i fællesskemaet, skal du gøre det senest 11. maj 2021.

Se datoer m.m. her.

Til toppen

Virtuelle arrangementer


Webinar: Kom godt i gang med FarmTracking Free

Med FarmTracking Free kan du modtage notifi­kationer om relevante regler på din bedrift, og du kan oprette hotspots i markerne, som kan ses i Mark Online. Lær mere på gratis webinar den 5. januar.

FarmTracking Free-appen er let at bruge – kom godt i gang med dette webinar.

Efter webinaret ved du, hvordan du:

  • markerer og sletter et hotspot
  • anvender påmindelser
  • får mest ud af din gratis app!

Webinaret er for planteavlere, der lige har downloadet FarmTracking Free, eller som ikke er kommet i gang med at bruge appen endnu.

Du kan med fordel downloade appen før webinaret. Appen findes til både Android og iPhone i Google Play og App.

Se mere bl.a. om tilmelding her.

Til toppen

Se eller gense alle onsdagenes plantewebinarer

Rækken af onsdagswebinarer er veloverstået, men du kan stadig gense alle webinarerne og downloade præsentationerne. Og så har du endda endnu et webinar til gode!

Se webinarerne her

Til toppen
Download pdf