Udgivet d. 03-09-2020
Er du blandt de få, der mangler at indberette gødningsregnskabet for 2018/2019, anbefaler vi, at du indberetter det nu. Landbrugsstyrelsen har pligt til at overdrage sager om manglende gødningsregnskab til Politiet og dette arbejde går i gang fra starten af september. Politiet kan sanktionere en eventuel overtrædelse med bøde.
For at sikre vandmiljøet mod for mange overskydende næringsstoffer, skal virksomheder, som er tilmeldt Register for Gødningsregnskab, opgøre og indberette deres gødningsforbrug i planperioden. Ud fra indberetningen kontrollerer Landbrugsstyrelsen, at der ikke bliver brugt mere gødning end tilladt.
I alt mangler 658 virksomheder at indberette deres gødningsregnskab.
Skal jeg indberette gødningsregnskab?
Du har pligt til at indberette gødningsregnskab, hvis du er tilmeldt Register for Gødningsregnskab. Vi har sendt et rykkerbrev i Tast selv-service i maj til de virksomheder, som mangler at indberette. Fristen for at indberette var i år 30. april.
Du skal indberette for de planperioder, virksomheden har været tilmeldt registeret. Dette gælder i henhold til lov om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække og det gælder også, hvis du:
Se mere her.
Vi nærmer os fristen for at beregne kvælstofkvoten og indberette pligtige-, husdyr- og obligatoriske målrettede efterafgrøder i Gødningskvote- og Efterafgrødeskemaet (GKEA).
Fristen er 10. september 2020.
Læs her om nogle af de ting, du skal være opmærksom på, når du indberetter dine efterafgrøder.
De nye krav bygger på hvor meget kvælstof du producerer, modtager eller typen af arealer du disponerer over. Reglerne gælder fra planperioden 2020/2021 efter en ændring i gødskningsloven, der trådte i kraft 5. april 2019. De nye regler betyder, at der er nogle virksomheder, der skal afmeldes registeret og andre som skal registreres.
Når du er tilmeldt Register for Gødningsregnskab, kan du købe afgiftsfri kunstgødning til jordbrugsformål. Virksomheder der leverer husdyrgødning til din virksomhed, som er med i Register for Gødningsregnskab, kan fratrække gødningsleverancerne i deres gødningsregnskab. Husk der skal laves underskrevne B1-skemaer på husdyrgødningsleverancer.
Du skal tilmelde din virksomhed inden planperiodens udløb, det vil sige senest 31. juli 2021, hvis virksomheden skal registreres for planperioden 2020/2021. Landbrugsstyrelsen anvender oplysningerne på den enkelte virksomheds CVR/SE-nr. til at vurdere, hvorvidt betingelserne er opfyldt med henblik på tilmelding til registret.
De nye regler er lidt komplicerede, så kontakt din rådgiver for at se hvad de betyder for dig.
Antallet af nedbørsdøgn har udløst tilladelse til ludning af halm med ammoniak i Esbjerg Kommune fra den 18. august.
Undtagelsen fra forbuddet mod ammoniakbehandling gælder foreløbig kun Esbjerg Kommune. Man kan følge med i, om der er tilladelse i ens kommune på Miljøstyrelsens hjemmeside
Ludning af halm med ammoniak er generelt ikke tilladt, fordi den del af ammoniakken, der ikke bindes i halmen, bliver frigivet til atmosfæren. Der er dog mulighed for tilladelse til ammoniakbehandling, hvis vejret er meget vådt, så det dermed er muligt at bjærge fugtig halm og undgå skimmelvækst i halmen. Denne mulighed for undtagelse fra det generelle forbud, bør vi værne om ved kun at anvende ammoniak, når det er nødvendigt for at redde fugtig halm, selvom der er opnået en generel tilladelse i kommunen.
Læs i artiklen ”Sådan konserveres halm med ammoniak”, hvordan halm konserveres med ammoniak, hvis det er nødvendigt.
Borgere i flere lande herunder USA, Storbritannien og Portugal har modtaget småpakker med frø, som de ikke har bestilt. Risikoen for, at du modtager sådan en pakke, er lille, men hvis du modtager én, er det vigtigt, at du anmelder det til Landbrugsstyrelsen og ikke sår frøene ud.
Se hvad du skal foretage dig, hvis du modtager en sådan pakke her.
Ufaglærte og faglærte med en forældet uddannelse har fra start august 2020 og frem til udgangen af 2021, ret til at tage en erhvervsuddannelse på 110 procent dagpenge. Kravet er, at pågældende er fyldt 30 år og starter på en uddannelse med gode jobmuligheder, dette være sig fx smed, elektriker eller andre fag, hvor der er efterspørgsel på arbejdskraft.
På fagområder, hvor der ikke mangler arbejdskraft, har ledige fortsat ret til 80 procent dagpenge under uddannelse med mulighed for at låne op til 100 procent.
Se mere her eller kontakt din rådgiver.
Den 1. september 2020 træder den nye ferielov i kraft, hvilket blandt andet har betydning for, hvordan ferietillægget udbetales. Arbejdsgiver kan efter den nye ferielov vælge enten at udbetale ferietillægget samtidig med at lønmodtageren afholder ferie, eller to gange årligt.
Såfremt arbejdsgiver vælger at udbetale ferietillægget to gange i ferieåret, skal ferietillægget for perioden fra 1. september til 31. maj udbetales sammen med lønnen for maj måned. Ferietillægget for perioden fra 1. juni til 31. august skal udbetales sammen med lønnen for august måned.
Det fremgår af ferieloven, at lønmodtagere, som afholder ferie med løn, udover løn under ferie, har krav på udbetaling af 1 procent af den ferie-berettigede løn i ferieåret. Dette kaldes ferietillæg. Ved overenskomst kan et større ferietillæg være aftalt.
Det er arbejdsgiver, der bestemmer, hvilken af de to udbetalingsmuligheder, der skal anvendes.
Nyere landbrugskøretøjer er oftest konstrueret til 40 km/t. Til landbrugsformål er godkendte traktorer, ikke godkendte ikke registrerede motorredskaber (uden nummerplade), vogne og redskaber på hjul (påhængskøretøjer) aldrig registreringspligtige. Kun hvis køretøjerne anvendes til transport af tredjemands gods eller af maskinstation til godstransport, er køretøjer registreringspligtige.
Lovgivningen foreskriver:
Mønsterdybden på køretøj med størst tilladt hastighed på over 40 km/t skal mindst være:
Ovenstående betyder, at der på landbrugskøretøjer ikke direkte er krav til dækmønsteret. Men dækkene skal være ubeskadigede. Dæk med skader, som revner eller gamle lastbildæk med synlig stålarmering er ulovlige. Højhastighedstraktorer (>40 km/t) registreres som lastbil og er omfattet af krav til dækmønstre.
Læs hele artiklen her.
Onsdag den 16. september kl. 18.30
Mødested. Avtrupvej 8, 6818 Årre.
Jens og Jette har en Charolais besætning på ca. 25 køer
2019 er der opført ny stald til slagtedyr og kalve.
Vi kører herfra til Tranbjerg Østergaard, der er en af Danmarks største slagtekalve besætninger, med 3600 slagtekalve årligt.
Tranbjerg Østergaard er efter generationsskifte nu ejet af sønnen Kristian Sørensen, vi får lov at kikke indenfor i en meget veldrevet besætning.
Vi slutter med kaffe på Årrekro
Pris 75 kr.
Tilmelding inden 13. september på www.ammeko.dk eller til Orla Kalhøj, 21 73 08 98